Konkurenca je hudič

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 12. 2017 05:20:00, Kategorija: Avto tech

Daimler je najel avtomobil Tesla Model X, ga razstavil, izpostavil ekstremnim testom, površno sestavil nazaj in vrnil lastnikom, ki sta ostala z okoli 17.000 evri škode.

Konkurenca je hudič

Avtomobilska industrija je zelo konkurenčna, zato proizvajalci dokaj budno pazijo, kaj kdo dela. To vsake toliko vključuje tudi praktični preizkus avtomobila, ki ga je izdelal nekdo drug. Včasih tako, da ga preprosto kupijo in potem počnejo, kar se jim pač zdi primerno, včasih pa le najamejo preko kakšnega podjetja, ki se ukvarja z najemom avtomobilov (rent-a-car).

No, po pisanju nemškega Der Spiegel, naj bi Daimler, krovno podjetje, pod katerega spada recimo tudi Mercedes, imel glede tovrstnega testiranja malce drugačne ideje. Zgodba naj bi šla nekako takole.

Na Bavarskem živi par, Manfred van Rinsum in Monika Kindlein, ki imata v lasti tri avtomobile Tesla Model X. Te občasno preko podjetja Sixt, enega najbolj znanih izposojevalcev avtomobilov na svetu, dajeta v najem. Nekega dne so ju tako iz Sixta kontaktirali in povedali, da imajo za eno od Tesel najemnika, ki bi avtomobil rad imel sedem tednov. Seveda sta privolila.

Po sedmih tednih je avtomobil res prišel nazaj, toda v nekoliko drugačnem, precej slabšem  stanju. Avtomobil sta odpeljala k strokovnjaku ki je ugotovil, da je bil avtomobil podvržen zelo intenzivnemu testiranju, vključno s testiranjem na ekstremne temperature in vibracije, poleg tega pa je bil tudi več ali manj popolnoma razstavljen in nato spet sestavljen. Skupna škoda naj bi se gibala okoli 17.000 evrov. In kako je vedel, da so ga testirali? Preko lokacijske funkcije v avtomobilu, ki je pokazala, da je avtomobil med drugim vozil tudi po testnem poligonu v okolici Barcelone in Mercedesovi testni progi v Sindefingnu blizu Stuttgarta.

Paru to seveda ni bilo niti najmanj všeč in seveda hotela, da najemnik škodo plača. Preko Sixta sta izvedela, da je bil najemnik nihče drug kot Daimler, zato sta mu poslala račun za 85.000 evrov, saj sta neposrednim stroškom popravila dodala še odškodnino za izgubljen dohodek ter kazen zaradi kršenja najemne pogodbe. V njej namreč izrecno piše, da je razstavljanje in preizkušanje avtomobila prepovedano.

In kaj pravi Daimler? Z odzivi so dokaj skopi. Na Spieglovo vprašanje so odgovorili le, da je »najemanje vozil z namenom primerjave stalna praksa v avtomobilski industriji«, dogodka samega pa niso želeli komentirati. Odzval se je tudi Sixt in povedal, da sta najemodajalca dobila plačano škodo na avtomobilu, s čemer pa van Rinsum in Kindleinova nista zadovoljna in menita, da bi morala dobiti več. Tovrstni skriti test naj ne bi bil prvi. Daimler naj bi namreč pred časom preko nekega podjetja, ki ima le poštni predal, najelo StreetScooter, električno dostavno vozilo nemške pošte.

Vir: Der Spiegel

preberite še to

Avto tech
Avtomobil in prstni odtisi

Avtomobil in prstni odtisi

Nov Hyundaijev Santa Fe bo mogoče odklepati s prstnimi odtisi.

Avto tech
Karma je hudič…

Karma je hudič…

Voznik med vožnjo piše SMS, kolesar ga opozori, voznik ne uboga in…bum.

Avto tech
Zakaj ne le dveh?

Zakaj ne le dveh?

Zakaj ni dobro imeti le dveh zimskih pnevmatik? Zato!

Avto tech
Tako vam ga izmaknejo

Tako vam ga izmaknejo

Pazite, kam odlagate brezstični ključ od avta. Tatovi so vse bolj sofisticirani.

Avto tech
Naslednja bo zadnja

Naslednja bo zadnja

Volkswagen je napovedal, da bo naslednja generacija motorjev z notranjim izgorevanjem njihova zadnja.

Avto tech
»Holy Sh#?«

»Holy Sh#?«

Reakcija ljudi na nor pospešek Teslinega roadsterja, ki bo na trgu leta 2020.

Avto tech
Kaj delajo pešci?

Kaj delajo pešci?

Volvo in Luminar sta razvila sistem, ki ne le, da pešca prepozna, ugotovi tudi, kam in kako se giblje.

Avto tech
Na čem bolj drsi

Na čem bolj drsi

Je bolj spolzko na listju ali snegu? To so ugotavljali inženirji…

Avto tech
Stran z vonjem!

Stran z vonjem!

Ford je razvil tehnologijo, ki nevtralizira vonj novega avtomobila. Zakaj bi nekdo razvijal nekaj takega?

Avto tech
»Čvrste« baterije

»Čvrste« baterije

Kitajci so menda rešili problem baterij z elektrolitom v trdnem stanju.

Avto tech
Natisnjeni motocikel

Natisnjeni motocikel

Pred kratkim so 3D-natisnili »brezzračnico«, sedaj pa kar cel motocikel…

Avto tech
Vizija NIČ

Vizija NIČ

Promocijska vsebina
Partnersko sodelovanje podjetja Porsche Slovenija in Zavoda Varna pot.