Oči, mami, kupita mi avto!

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16.4.2018 3:00:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Deset argumentov, s katerimi lahko prepričaš starše, da ti pomagajo pri nakupu avtomobila.

Oči, mami, kupita mi avto!

1. »Res ga potrebujem!«
Pozor: potrebujem. Ne hočem, potrebujem. Razlika je pomembna. Zakaj ga res potrebuješ, veš najbolje sam(a). Če je to zato, ker so povezave s krajem tvojega študija slabe ali ker ob študiju tudi delaš, ti bodo starši naklonjeni prej, kot če je tvoj edini pravi razlog ta, da bi bil(a) rad(a) med prvimi v krogu prijateljev z avtom, ki si ga ne bi bilo treba sposojati od mame. Svoje potrebe predstavi jasno in imej vizijo: ker boš imel(a) svoj avto, se boš lahko prijavil(a) na razpis za službo v oddaljenem kraju. Ob šoli oziroma študiju boš lahko tudi delal(a). Pridobil(a) boš neodvisnost in samostojnost. Vaja namreč dela mojstra in vožnja voznika, čas pa je denar. In konec koncev bosta tudi starša svoj avto lahko (spet) imela čisto zase.

2. »Pri nakupu bom pomagal(a) po svojih najboljših močeh.«
Le redkokomu lahko starši dandanes kar mimogrede kupijo avto in prevzamejo nase še vse stroške, povezane z njegovim vzdrževanjem. To tudi ne bi bilo posebej vzgojno, kajne? V vsakem primeru je prav, da pri nakupu sodeluješ z lastnim sredstvi, kolikor jih pač imaš. Morda lahko s svojimi prihodki odplačuješ mesečni obrok in skrbiš za gorivo, starša pa ti pomagata s pologom. Tako boš dokazal(a) svojo zrelost in odgovornost, do avtomobila pa boš potem imel(a) tudi drugačen odnos.


3. »Varnost je najpomembnejša.«

Kateremu staršu ni varnost njegovega otroka najpomembnejša? In novi avtomobili so dejansko mnogo varnejši od rabljenih. Imajo sodobnejšo varnostno opremo, karoserija je čvrstejša, vgrajeni so boljši materiali, denimo posebna jekla. Poleg tega materiali v rabljenih avtih nimajo več enakih lastnosti kot pri novih. Hitreje počijo, guma postane trda, vprašanje je še, v kakšnem stanju so pnevmatike. Poglavje zase so asistenčni sistemi. Staršema povej tudi, da mora biti danes vsak nov avto med drugim opremljen s sistemom ESC in sistemom za nadzor tlaka v pnevmatikah, vse bogatejša pa je tudi druga varnostna oprema, kar je pri rabljenem avtu bolj izjema kot pravilo. Zato jima drzno predlagaj – nakup novega avtomobila. In ko bosta rekla »Ja, a ti sploh veš, koliko stanejo novi avti?!«, jima ti odgovori, kot sledi.

4. »Nov avto ni nujno dražji od rabljenega!«
Na prvi pogled so rabljeni avtomobili res cenejši od novih, toda ob nakupu je neznank toliko, da je prava cena, ki jo boste plačali za tako vozilo, zaradi stroškov vzdrževanja lahko precej višja. Zakaj? Ker ima kupec v Sloveniji danes 70 % možnosti, da kupi avto s prirejenimi (nazaj prevrtenimi) prevoženimi kilometri. Ker ne moremo zagotovo vedeti, ali so bili res opravljeni vsi servisi in s kakšnimi nadomestnimi deli. Ker je vprašanje, v kakšnem stanju je v resnici motor. In seveda, kaj vse nam je še zamolčal prodajalec? Pri novem avtomobilu neznank ni. Tu so garancija, jamstvo, asistenca – in brezskrbnost v vožnji. Starša opozori tudi na to, da imajo novi avtomobili čistejše in gospodarnejše motorje kot avtomobili, ki so od njih le eno avtomobilsko generacijo starejši, kar se lahko kaj hitro pozna tudi v denarnici.

Kaj vse potrebuješ v avtu? Sestavi si svojega na osnovi dejanskih potreb!

5. »Izberimo pravi model skupaj!«
Staršema predlagaj, da skupaj izberete najprimernejši model. Za prvi avto gotovo ne potrebuješ karavana ali SUV-a, ne bo pa odveč, če je avto kljub temu prostoren, udoben in všečnega mladostnega videza. Predlagaj jima tudi uporabo nekoliko drugačnega avtomobilskega konfiguratorja, ki izhaja iz tvojih potreb in ne iz lastnosti avtomobila. Moraš biti v avtu dosegljiv(a) in povezan(a)? Boš veliko vozil ponoči? Boš na svoje poti jemal domačo žival ali športno opremo? Tak konfigurator najdeš tukaj.

6. »S pravim financiranjem je lahko dosegljiv tudi na prvi pogled predrag avto.«
Morda sta tvoja starša navajena za vse stvari plačevati z gotovino, v celoti. Mogoče pa od nekdaj vse kupujeta na obroke. Prav verjetno je, da dobro poznata vse opcije, ki so jima na voljo pri nakupu različnih dobrin, a prav je, da jih spoznaš tudi ti in se s staršema odraslo pogovoriš tudi o finančnih zadevah. Kupci imajo pri nakupu novega avtomobila običajno na voljo več možnosti financiranja, in to bodisi pri prodajalcu bodisi pri bankah. Izbira financiranja pri prodajalcu pogosto prinese še kak dodatni prihranek ali ugodnost. Znamka ŠKODA denimo ponuja financiranje 1%, pri katerem kupec plačuje 1 % cene vozila na mesec, ali 1%+, pri katerem je ta cena še znižana za ŠKODA BON v vrednosti tisoč evrov. To pomeni, da je lahko model Rapid Spaceback tvoj za 105 evrov na mesec.

7. »Prihranil(a) bom!«
V primeru, da starši prevzamejo plačilo pologa, lahko ti prevzameš plačilo mesečnega obroka. Seveda pa boš moral(a) za to tudi varčevati. V prej omenjenem primeru lahko znesek 105 evrov morda skoraj neopazno privarčuješ tako, da s prijatelji spiješ eno pijačo na dan manj, kak večer konec tedna preživiš doma, se odrečeš kakšni novi majici ali čevljem ...

Zapelji ga en krog in preveri, ali je Rapid Spaceback pravi zate! Zmenek z njim rezerviraj na testiraj.skoda.si!

8. »Kazni bom plačeval(a) sam(a).«
Da si odgovoren mlad človek, boš dokazal(a) tudi s tem, da boš svoj avto vozil(a) po predpisih. Povej staršema, da avta res ne potrebuješ, da bi divjal(a), vsekakor pa jima zagotovi, da boš morebitne kazni poravnal(a) sam(a). Pa ne le to, vsak pravi voznik mora upoštevati tudi nepisani avtomobilski bonton, zaradi katerega so lahko slovenske ceste prijaznejše do vseh udeležencev v prometu.

9. »Avto bom negoval(a) in z njim lepo ravnal(a).«
Rabljen ali nov – avtomobil je dobrina, s katero so v vsakem primeru povezani stroški in odrekanje. Zato staršema izkaži ustrezno spoštovanje in hvaležnost za pomoč, svoj avtomobil pa čisti, neguj, vzdržuj in dobro pazi nanj, tudi zato, da ga boš lahko nekoč bolje prodal(a). Drobtine vsepovsod, prazne pločevinke za sedeži, umazana stekla ... res ne sodijo v tvoj prvi avto! In ja, tudi v avtu je treba občasno pobrisati prah.

10. »Posodim vama ga za kak krog.«
Ne boš prvi otrok, ki bi mu starša na vsake toliko časa »sunila« avto, zato ju prehiti in jima povej, da je tvoj avto vsaj malo tudi njun in si ga lahko tudi kdaj sposodita. Če bosta le lepo ravnala z njim, seveda.


preberite še to

Avto tech
Audi Sport prvak v Formuli E

Audi Sport prvak v Formuli E

Ekipa Audi Sport ABT Schaeffler je v svojem premiernem letu v Formuli E osvojila prvo mesto v ekipni razvrstit...

Avto tech
Solo kmalu na cesti

Solo kmalu na cesti

Septembra bo stekla serijska proizvodnja prvega zaprtega električnega trikolesnika.

Avto tech
Prvi testi izmenljivih baterij

Prvi testi izmenljivih baterij

Honda bo konec leta začela testirati sistem izmenljivih polnilnih baterij za motocikle in električna kolesa.

Avto tech
Nič več slabosti med vožnjo

Nič več slabosti med vožnjo

Tale čudna očala, ki jih je izdelal Citroën, naj bi pomagala, da vam med vožnjo ne bo slabo.

Avto tech
Rjavi pa verjetno ne...

Rjavi pa verjetno ne...

Nekdo je svoj avtomobil zaščitil tako, da ga je oblekel v – preprogo.

Avto tech
»Pridi, skutrček!«

»Pridi, skutrček!«

Imenuje se CanguRo in če želite, lahko kar sam pride k vam.

Avto tech
Varnostne ideje

Varnostne ideje

Sodobni avtomobili so varnejši pred krajo, a ker so tudi tatovi bolj spretni, je dobro poskrbeti za dod...

Avto tech
Bo naslednji Hrošč električen?

Bo naslednji Hrošč električen?

Vse glasnejše so govorice, da bomo leta 2022 dobili novega Hrošča, ki bo imel električni pogon n...

Avto tech
Ne bo je zeblo

Ne bo je zeblo

Električni avtomobili imajo pozimi zaradi mrazu manjši doseg. Nič več. Prihaja baterija, ki se po potre...

Avto tech
Adijo vztrajnik?

Adijo vztrajnik?

Zanimiva ideja, po kateri bi se v štiritaktnih motorjih vztrajnik zamenjal z majhnim elektromotorjem.

Avto tech
Nov mejnik v gorski dirki

Nov mejnik v gorski dirki

Volkswagen z modelom I.D. R Pikes Peak podrl enega najprestižnejših hitrostnih rekordov

Avto tech
Električni rekord na vodi

Električni rekord na vodi

Jaguar je dosegel nov hitrostni rekord med električnimi plovili in napovedal vstop na področje električnih voz...