»Tankanje« med »driftanjem«

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.1.2018 3:24:00, Kategorija: Avto tech

[AŽURIRANO] Vaje je bilo konec in šlo je zares... In to zelo uspešno, saj ne le, da so dosegli nov rekord - starega so dobesedno raztrgali...

»Tankanje« med »driftanjem«

[Zadnja novica]
Nekaj dni nazaj smo pisali o tem, da želijo BMW-ju ponovno osvojiti Gunessov rekord v najdaljšen drsenju ""driftanju" z avtomobilom in da so že tako dokaj težkemu izzivu dodali še enega - vse skupaj bodo izvedli brez postankov za dotakanje goriva. To bodo izvedli kar med vožnjo. V novici smo zapisali, da postopek trenirajo in da vas bomo obvestili, kako je šlo, ko je plo zares.

No, šlo je zelo dobro, saj novega rekorda niso le dosegli ampak so starega, katerega lstnik je Toyota in znaša 165 kilometrov, dobesedno raztrgali. V osmih urah »driftanja«, med katerim so kar petkrat meed vožnjo dotakali gorivo, je Johan Schwartz uspel prevoziti kar 374 km.

Temu pa se pravi visoko postavljena lestvica. 


[Originalna novica 10.1.2018]
Če obstajajo Gunessovi rekordi za skoraj vse, potem lahko tudi za »driftanje« z avtomobilom. In verjeli ali ne, konkurenca je na tem področju izredno huda. Prvi rekord v najdaljšem drsenju z avtomobilom je leta 2013 postavil Nemec Johan Schwartz, inštruktor vožnje pri BMW-ju, ki je z avtomobilom BMW M5 drsel kar 82 kilometrov. Nato je rekord dvakrat podrla Toyota s svojim GT86s in sedanji znaša 165 kilometrov.

Seveda se BMW ne da, posebej sedaj, ko je na trgu novi M5. Zato so Bavarci ponovno poklicali Johana Schwartza. A tokrat so si zadevo omislili nekoliko drugače. Dosedanja pravila so omogočala postanke za delovanje goriva, kar se je ekipi zdelo neumno. Neumno se jim je tudi zdelo, da bi v avtomobil vgradili večji rezervoar, ki bi omogočal, da Johan osemurno drsenje opravi v enem kosu. Zato so izzivu dodali še enega – dotakanje goriva med vožnjo.

In kako naj bi to dosegli? Tako, da bi se Johanovemu drsečemu M5 pridružil še eden, pretakanje pa bilo nekoliko podobno tistemu med letali v letu. Le da bi tu povezovanje izvedel človek. V ta namen so vzeli M5 prejšnje generacije, mu odstranili zadnje sedeže, da so narediti prostor za dodaten rezervoar in visokotlačno črpalko, ki lahko prečrpa 70 litrov goriva v le 50 sekundah.

Projekt je ta trenutek menda v fazi vaje dolivanja goriva, ko pa bodo pprirpvljeni za doseganja novega Gunessovega rekorda, vas bomo obvestili o rezultatih.

Vir: Road & Track


preberite še to