Konec snemanja koncertov

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26.1.2018 3:35:00, Kategorija: Mobilno

Obstaja zelo praktična rešitev, kako preprečiti snemanje koncertov in podobnih dogodkov, pa tudi uporabo telefonov v šolah, na sodiščih in še kje.

Konec snemanja koncertov

Če ste zadnja leta šli na kak koncert ste verjetno videli kar nekaj iztegnjenih rok s telefoni. Nekateri uporabniki so fotografirali, nekateri pa snemal video. Do neke mere takšno početje razumemo, saj vemo, da bi ljudje dogodek radi ne nek način ovekovečili, težava pa je v tem, da je vse skupaj postalo že hudi nadležno. Včasih se zaradi rok sploh na oder več ne vidi.

To očitno ne gre na živce le tistim obiskovalcem, ki bi radi v miru gledali in poslušali dogajanja pač pa tudi nastopajočim in organizatorjem prireditev. Kar nekaj glasbenikov je tako kar med koncerti zahtevalo od poslušalcev, da odložijo telefone in nehajo snemati. Ena najbolj znanih takšnih gesta je tista, ki jo izvedla Adele pred dvema letoma, takšnih primerov pa je še kar nekaj. Obstajajo pa tudi glasbeniki, ki že kar od organizatorjev zahtevajo prepoved uporabe telefonov (Alicia Keys, Dave Chappelle, Jack White...).


Najprej so bile takšne zahteve seveda neizvedljive, saj od ljudi ni bilo mogoče zahtevati, da ob vstopu pustijo telefon v kakšni omarici, škatli ali čem podobnem. Da je kaj takšnega logistična težava, je še najmanjši problem. Večji problem je najti sistem, ki bo, poleg tega, da je hiter, omogočal tudi varno shranjevanje telefonov ter njihovo ustrezno identifikacijo, saj morajo ljudje po dogodku dobiti nazaj svoje telefone in ne tujih.

A če razmišljamo malce bolj inovativno, je zadevo mogoče izvesti tudi drugače. Ena od res briljantnih rešitev, ki je na trgu že kakšno leto, se imenuje Yondr. Gre za mošnjiček iz neoprena, ki ima na vrhu posebno zapiralo, ki ga je mogoče odpreti le s posebno pripravo, podobno tistim varnostnim mehanizmom, s katerimi so pogosto v trgovinah pred krajo zaščitena oblačila. Saj veste, tiste sive ploščice z bunko, ki se držijo oblačila, prodajalka pa jo sname tako, da jo prisloni na posebno vdolbino, ki zadevo odklene. Ko greste na koncert, daste na vhodu telefon osebi, ki ga vstavi v mošnjiček, ga zapre in vam vse skupaj vrne nazaj. Po končanem dogodku se postopek ponovil, le da se sedaj mošnjiček odklene, telefon pa v vrne uporabniku. Tako je telefon vedno pri vas, le uporabiti ga ne morete. Odlično!

Zadeva pa ni uporabna le na koncertih in predstavah. Zakaj bi recimo otrokom v šolah pred uro jemali telefone in jih shranjevali v posebne škatle in s tem tvegali kraje ali poškodbe? Zakaj jih ne bi učenci pred uro dali v te mošnjičke, po končani uri (ali pouku) pa jih odklenili in sami vzeli ven? Enako velja seveda tudi za sodišča in še kakšno ustanovo ali dogodek, kjer snemanje ni zaželeno ali je prepovedano.

Vir. Yondr

preberite še to