Konec težav s prostorom na telefonu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6.12.2017 4:50:00, Kategorija: Mobilno

Samsung je pričel s serijsko proizvodnjo novih pomnilniških vezij za telefone in podobne naprave. Kapaciteta? 512 Gb.

Konec težav s prostorom na telefonu

Razvoj vgradljivih bliskovnih pomnilnikov (embedded Universal Flash Storage - eUFS), ki jih najdemo v telefonih, tablicah in še kje, gre precej hitro naprej. Lani ob tem času smo z odobravanjem prikimavali izidu vezij kapacitete 256 Gb že sredi leta pa se nam to ni več zdelo nič posebnega. In sedaj se cikel začenja znova, le da seveda z večjimi kapacitetami. Tokrat je krivec spet Samsung, kapaciteta, o kateri govorimo, pa je kar dvakrat višja kot lani -  512 Gb. Si lahko zamislite telefon s toliko pomnilnika? V praksi to pomeni, da lahko vanj spravite kar 130 desetminutnih filmov kakovosti UHD.

Pri tovrstnih vezjih je pogosto težava ta, da sicer imajo veliko prostora, a so zaradi svoje počasnosti omejeno uporabni. Nanje recimo lahko shranimo veliko glasbe, posamičnih fotografij, aplikacij in podobnega, slabo pa se obnesejo pri snemanju filmov ali serijskih fotografij, saj podatkov preprosto ne zmorejo dovolj hitro shranjevati. In prav to je ločnica med kakovostnimi in nekakovostnimi pomnilniki. Pri Samsungu pravijo, da so za hitrost poskrbeli, saj so hitrosti celo višje kot so bile pri vezju z 256 Gb. Hitrost  sekvenčnega branja je tako 860 MB/s, pisanja pa 255 MB/s, kar pomeni, da je pomnilnik približno osemkrat hitrejši od običajne kartice microSD.

Samsung je prejšnjo generacijo pomnilniškega vezja reklamiral kot nekaj, kar je namenjeno predvsem avtomobilski industriji, saj bodo avtomobili prihodnosti morali shranjevati vedno večjo količino senzorskih podatkov. Tokrat so se spet spustili malce med običajne ljudi in pravijo, da je nova različica »najboljši pomnilniški  kandidat za naslednje generacije pametnih telefonov« in da bodo počasi a vztrajno in agresivno povečevali proizvodne kapacitete in tako zadovoljili povpraševanja po mobilnih pomnilnikih. Kdo ve, mogoče pa bo že kak naslednji Galaxy imal na voljo 512 Gb prostrsa za podatke.

preberite še to