Najmanjši 1 Tb ključek na svetu

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11.1.2018 5:35:00, Kategorija: Mobilno

Podjetje SanDisk je na sejmu CES 2018 predstavilo prototip ključka USB-C kapacitete 1 Tb, za katerega trdi, da je najmanjši na svetu.

Najmanjši 1 Tb ključek na svetu

Sejem CES se več ali manj vrti okoli televizorjev, prenosnikov in najrazličnejših bolj ali manj inovativnih naprav in napravic. Malce tišje pa v ozadju poteka tudi vsaj ena »vojna«. In to tista, kdo bo v en sam  ključek spravil največ pomnilnika. V tej tekmi zaenkrat vodi Kingston s svojim Kingston DataTraveler Ultimate GT, v katerega je uspel stlačiti 2 Tb pomnilnika. A kapaciteta ni vse. Pomembna je tudi velikost. Omenjeni Kingstonov DataTraveler je s svojim ohišjem iz cinkove zlitine v bistvu precej velik in, no ja, grd.

Ni pa velik in grd tale SanDiskov ključek. Na pogled se nič kaj ne razlikuje od običajnih, ko pa ga vzamemo v roke vidimo, da je precej drugačen. Je namreč opazno manjši. Tega na fotografiji mogoče ne opazite, a če vam povemo, da priključek, ki ga vidite, ni klasičen USB 3.0 ampak USB-C, je jasno, da gre res za majhno napravo. Sicer v njenem drobovju ni 2 ampak »le« 1 Tb pomnilnika, a je glede na velikost tudi to impresiven dosežek. In kakšna je korist od USB-C? gre za priključek, ki mu napovedujejo lepo prihodnost, saj naj bi postal standard na področju pametnih telefonov in tablic, vse pogosteje pa ga srečujemo tudi na prenosnikih. In zakaj je dober? Poleg tega, da omogoča visoke hitrosti prenosa (do 10 GB/s), kar je dvakrat več od USB 3.0, nudi tudi podporo višjim napetostim in tokovom - do 20 V in 5 A, kar je precej več od predhodnih 5 V in 1,8 A. Višja hitrost pomeni seveda hitrejše kopiranje datotek, višje napetosti oziroma tokovi pa hitrejše polnjenje naprav. In še nekaj – pri USB-C ni potrebno paziti, kako obrnemo vtič, saj je narejen tako, da je to vseeno.

Kaj pa cena? Ker gre zaenkrat le za prototip, ki je sicer delujoč, a kljub temu le prototip. Cena še ni znana. A če vemo, da stane 1 Tb disk SSD s priključkom USB-C okoli 300 €, potem je jasno, da tale ključek ne bo prav poceni. Je sploh smotrno dajati toliko denarja za nekaj, kar je tako preprosto izgubiti ali založiti?

preberite še to