Zaslon, ki je hkrati zvočnik

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.1.2018 4:23:00, Kategorija: Mobilno

Google je kupil britansko podjetje, ki je zaslon telefona spremenilo v zvočnik. Bodo novi telefoni Pixel predvajali zvok kar preko zaslona?

Zaslon, ki je hkrati zvočnik

Google si zadnja leta precej prizadeva postati tudi proizvajalec naprav in ne le programerska hiša. Septembra lani so tako za 1,1 milijardo dolarjev kupili kar celotno HTC-jevo ekipo, ki je razvijala njihove telefone Pixel, sestavili so ekipo, ki je razvila slikovno vezje za telefone Pixel 2, Applu pa so iztrgali tudi Manuja Gulatija, enega vodilnih načrtovalcev vezij.

A to so le odmevnejše poteze. Bilo pa je tudi nekaj manjših, manj opaznih. Ena od njih je tudi dokaj tih in neopazen prevzem britanskega zagonskega podjetja Redux. In kaj je pritegnilo Google? To, da podjetje razvija tehnologijo, ki zaslonu telefona ali kakšne druge mobilne naprave, poleg prikaza in občutljivosti na dotik doda še funkcijo predvajanja zvoka. Na kratko – zaslon telefona spremeni v zvočnik. Redux je »pojoči« zaslon predstavil že pred časom, bistvo tehnologije pa so majhni aktuatorji, ki prenašajo vibracije na zaslon in ga s tem spremenijo v zvočnik. Tehnologija se je pokazala za uporabno pri osebnih računalnikih in avtomobilskih multimedijskih sistemih, podjetje pa je v času prevzema delalo na tem, da se prenese tudi na mobilne telefone. Takrat so napovedovali, da se bodo prvi telefoni, ki bodo zvok predvajali kar preko zaslona, na trgu pojavili že letos. Bodo to novi modeli Pixel?

In zakaj je tehnologija tako zanimiva?  Predvsem zato, ker zvočniki v telefonih zasedajo kar nekaj prostora, ki bi ga bilo mogoče kako drugače koristno porabiti. Recimo za večjo baterijo ali pa za kak dodaten senzor, zmogljivejšo kamero ali kaj podobnega. Pa tudi to, da gre za večjo vibracijsko površino ni nekaj slabega, saj bi lahko pomenilo bolj kakovosten zvok. A počakajmo, da zadeva pride na trg…

preberite še to