Kdo bo pojedel koga?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14. 03. 2018 04:40:00, Kategorija: Trendi

[Ažurirano] Intel razmišlja o nakupu Broadcoma, ki razmišlja o nakupu Qualcomma, ki kupuje NXP, ki…

Kdo bo pojedel koga?

[Najnovejše informacije]
Le nekaj ur po objavi novice  je po spletu zaokrožila vest, da se je v zadevo vmešal predsednik Trump in Broadcomu prepovedal prevzem Qualcomma. Baje iz razlogov »nacionalne varnosti«.

In kako bi lahko bila združitev Qualcomma in Broadcoma nevarna? Tega Trump v svojem ukazu oziroma prepovedi ni pojasnil, a poznavalci menijo, da gre skoraj zagotovo le za izgovor oziroma protekcionizem. Qualcomm je (tako kot Intel) namreč ameriško podjetje, Broadcom pa, čeprav je v fazi prenosa sedeža v ZDA, Singapursko podjetje. Trump pa se Azijcev zelo boji in jim poskuša metati polena pod noge kjerkoli lahko. Pred časom je tako državnim uslužbencem, prav tako iz razlogov nacionalen varnosti, prepovedal uporabo telefonov proizvajalcev Huawei in ZTE.

Kaorkoli že, 117 milijard dolarjev vreden posel, ki bi, če bi bil izpeljan, bil največji v zgodovini združitev tehnoloških podjetij, je mrtev.

[Originalna novica, 13.3.2018]
Vse skupaj je videti kot sprevržena logika iz filma Highlander – proizvajalci polprevodnikov očitno nameravajo »jesti« eden drugega tako dolgo, da bo na koncu ostal le en sam. Najnovejše informacije, ki jih je posredoval Wall Street Journal govorijo o tem, da Intel razmišlja o nakupu oziroma prevzemu podjetja Broadcom. In zakaj je to tako nenavadno? Zato, ker se Broadcom zadnje mesece krepko trudi prevzeti Qualcomm, ki pravkar zaključuje prevzem podjetja NXP, ki je pred nekaj leti kupilo podjetje Freescale… Naprej pa nismo raziskovali…

Ta trenutek se sicer še ne ve ali bo Bradcomu nakup Qualcomma uspel. Nekaj ponudb je že poslal, a so vse bile za delničarje Qualcomma vse prenizke, razenj tega pa se upravni odbor boji, da bo vmes posegla država, saj ta s stališča varovanja konkurence nerada vidi združevanje tako velikih podjetij.

A že namen je dovolj, da je zaradi tega v skrbeh Intel. Če bi do združitve res prišlo, bi Intel dobil hudo močnega konkurenta na točno tistih področjih, kjer se tudi sam zelo trudi – 5G, internet stvari in še kakšnem izven procesorjev za osebne računalnike in strežnike, kjer kraljuje že desetletja.

Intel tako pozorno spremlja napredek Broadcoma glede nakupa Qualcomma. Če mu bo spodletelo, bo Intel čisto zadovoljen, če pa mu uspe, pa baje razmišlja, da bi poskusil prevzeti Broadcom in mu tako ne bo treba tekmovati z njim.

Ali pa tudi ne. Menda gre le za eno od predlaganih rešitev, o katerih razmišljajo pri Intelu. A tudi če se zanjo dejansko odločijo, pot ne bo niti najmanj lahka. Najprej bo tu cena, ki bo verjetno precej zajetna. Če bi združitev Broadcoma in Qalcomma uspela, bi skupno podjetje bilo vredno okoli 220 milijard dolarjev, kar je le nekaj malega manj od Intelovih 245 milijard. In če vemo, da je zadnja ponudba Broadcoma Qualcommovim delničarjem 70 dolarjev za delnico, kar skupaj znaša dobrih 121 milijard dolarjev, potem posel res ne bo majhen. Če ga bo seveda regulator sploh dovolil, saj je že združitev Broadcoma in Qualcomma v nevarnosti.

Kakorkoli že, prihodnji meseci bodo verjetno na to temo prinesli precej finančnega razburjenja.

Vir: WSJ