Krvavo vegetarijansko meso

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25. 07. 2018 07:50:00, Kategorija: Trendi

Sliši se nenavadno, a ne le, da zadeva obstaja, celo žegen s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila je dobila. Spoznajte Nemogoči burger.

Krvavo vegetarijansko meso
Vzgoja živali za hrano je okoljsko problematična, zato se znanstveniki na eni strani trudijo najti načine, kako jo »očistiti«, na drugi strani pa iščejo alternative mesu. In to takšne, ki bi bile videti kot meso, ki bi vonjale kot meso in imele tudi okus kot meso. In ljudem iz podjetja Impossible Foods naj bi to tudi uspelo, kar potrjuje tudi zelena luč s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA), ki je dokončno dovolila prodajo in uporabo umetnega mesa.

In kako je zadeva nastala? Najprej so morali seveda ugotoviti, kaj dela meso – meso. To naj bi bila molekula, imenovana hem. Gre za molekulo, ki jo najdemo v človekovem telesu, odgovorna pa je za to, da nase veže kisik iz pljuč in ga »razvozi« po telesu, krvi pa daje tudi njeno značilno rdečo barvo. Molekul hema je veliko tudi v živalskem mišičnem tkivu, ki daje mesu tisti značilni okus, ki ga imamo radi. A ker človeškega oziroma živalskega hema seveda ne morejo uporabiti za »vegetarijansko meso«, so se pri Impossible Foods odločili, da ga ustvarijo umetno.

Na njihovo srečo so identično molekulo našli v soji, tako da jim je ni bilo treba »kopirati«, a brez genskega spreminjanja ni šlo. Vzeli so DNK molekul hema in ga dodali lastnemu genetsko vzgojenemu kvasu. Ko ta kvas, pomešan z DNK sojinega hema, fermentira, nastane protein, imenovani sojin hemoglobin. Tega potem zmešajo z drugimi nadomestki mesa, kot so pšenični, krompirjevi in sojini proteini, rezultat pa je pleskavica, ki je videti kot da je iz mesa - je »krvava«,  baje ima tudi okus po mesu, je pa okoljsko neprimerno bolj prijazna od govejega burgerja. Za proizvodnjo Nemogočega burgerja (Impossible burger) je baje potrebno 75 odstotkov manj vode, 95 odstotkov manj zemlje (pašniki, pridobivanje hrane za govedo), celoten proces pa ustvarja 87 odstotkov manj toplogrednih plinov.

Impossible Burger ni nekaj hudo novega. Podjetje Impossible Foods je vlogo za odobritev  prodaje FDA poslalo že leta 2014. Urad je zahteval dodatne informacije, posebej v zvezi alergeni, ni pa tega »umetnega mesa« proglasil za ne-varnega. In če nekaj ni ne-varno, se lahko uporablja. In tako so se Nemogoči burgerji začeli prodajati v verigah hitre hrane White Castle in Umami Burger. A s tem se niso strinjale nekatere okoljske organizacije in izrazile zaskrbljenost, saj se v prehransko verigo vnašajo novi gensko spremenjeni dodatki. Ker so zahtevale, da se Imposible Burger umakne iz prodaje, je Impossible Food opravil dodatna testiranja in jih v 1066 strani dolgem poročilu predal FDA. Urad je bil s testi očitno zadovoljen in nekaj dni nazaj je proizvajalcu sporočil, da je Nemogoči burger dokončno požegnan in se lahko še naprej prosto prodaja.

Bi ga poskusili?

Vir: Impossible Foods