Trajno umetno srce?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 03. 2018 05:14:00, Kategorija: Trendi

Umetna srca so začasna rešitev, dokler se ne najde ustreznega pravega. Tole pa bi lahko bilo trajno...

Trajno umetno srce?

Umetna srca se v medicini pojavljajo že nekaj časa, njihov osnovni namen pa je pomagati pacientu dokler se zanj ne najde ustreznega darovalca. Znanstveniki Oregon Health and  Science University (OHSU) menijo, da pa so sedaj izdelali umetno srce, ki bi lahko pomenilo trajno rešitev oziroma bi lahko povsem nadomestilo darovalčevega.

Umetno srce je razvil sedaj še upokojeni dr. Richard Wampler v okviru tako imenovanega spinoff podjetja OregonHeart. Srce so razvijali od leta 2014, a je podjetje potem ko je šel dr. Wampler v pokoj, prenehalo delovati. A ideja je bila očitno dobra, zato je projekt lani spet prevzela omenja univerza in z njim nadaljevala.

In v čem je posebnost tega umetnega srca? V tem, da je izredno enostavno, saj ima le en gibljiv del in nobenih ventilov, ki se lahko zaskočijo. Gibljivi del je s titanovo zlitino prevlečen votel bat, ki se giblje na hidrodinamičnih ležajih znotraj titanove cevi. Priprava deluje podobno kot ventrikla, torej spodnja dva prekata človeškega srca in črpa kri najprej v pljuča nato pa v ostale dele telesa.

Druga prednost srca iz OHSU je v tem, da simulira naravni človeški pulz, medtem ko so dosedanja umetna srca imela konstanten pretok. Prednost pulzirajočega delovanja je v tem, da se precej zmanjša možnost nastajanja krvnih strdkov, gastrointestinalnih krvavitev in kapi.

Srce se ta trenutek napaja s pomočjo naprave, ki je hkrati krmilna enota in polnilna baterija, pacient pa jo nosi za pasom ali v žepu. Nadaljnji razvoj naj bi prinesel enot, ki jo bo mogoče vsaditi pod kožo, polnila pa bi se brezžično preko zunanjega vira.

Dosedanje različice umetnih src je OHSU za kratek čas uspešno preizkusil pri kravah in ovcah, sedaj pa izdelujejo pomanjšano različico, ki bo jo za dlje časa (trio mesece) testirali na ovcah. Če bo projekt uspel se nadejajo, da bi v nekaj letih lahko pričeli s testiranjem pri ljudeh.

Vir: OHSU