Je to najhitrejši brskalnik?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.2.2018 4:29:00, Kategorija: Računalniki

Opera 51 naj bi bila za kar 38 % hitrejša od Firefox Quantuma.

Je to najhitrejši brskalnik?

Spletni brskalnik Opera je z nami že lep čas, a se nekako nje zmore dvigniti z ravni eksotike in povzpeti med »velike«, kjer vladajo Chrome, Firefox in to, kar počne Microsoft (Internet Explorer, Edge). A to bi se utegnilo spremeniti.

Izšla je namreč različica brskalnika Opera 51, ki nudi višje hitrosti brskanja, hitrejše prestavljanje na vrh strani, izboljšan sistem uvoza in izvoza zaznamkov in še kaj.

Seveda nam pri naštevanju izboljšav najprej pade v oči tista »hitrost brskanja«. Opera 51 je bila prevedena s pomočjo najnovejše različice prevajalnika Clang, rezultat pa je bil precejšen dvig hitrosti. Test Speedometer 2.0 na računalniku HP Spectre z Windwos 10 naj bi pokazal, da je Opera 51 za kar 38% hitrejša od Firefoxa 58, torej zadnje različice brskalnika, ki so ju dodali oznako Quantum. Rezultat je seveda impresiven, potrebno pa ga je jemati z nekoliko rezerve, saj je test izvedla Opera sama, kar je vedno malce sumljivo.

Druga novost je možnost hitrega pomika na vrh odprtega zavihka. Ob kliku na zavihek se premaknete na vrh odprte strani, ob ponovnem kliku pa nazaj na mesto, kjer ste bili. Vsekakor dobrodošlo, posebej ob obiskih Facebooka, Twitterja in podobnih, kjer veliko brskamo. Sicer je res, da je mogoče na vrh strani priti hitro s tipko Home, ni pa mogoče skočiti spet nazaj, tako da je funkcija precej zanimiva.

Kar zadeva druge novosti, je tu izboljšan sistem uvoza in izvoza zaznamkov iz drugih brskalnikov, dodan je spustni seznam odprtih in nedavno zaprtih zavihkov, izboljšan sistem rezervnega kopiranja in ponovne vzpostavitve uporabniških nastavitev in še nekaj manjših izboljšav.

Opera 51 je na voljo za Windows, MacOS in Linux.

Vir: Opera

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice