Se vrača WinAmp?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13.2.2018 3:53:00, Kategorija: Računalniki

Kdor je odraščal v času nastanka mp3 vsekakor ve, kaj je WinAmp. Verjetno najboljši medijski predvajalnik za računalnike je pred nekaj leti ugasnil, sedaj pa se očitno spet prebuja.

Se vrača WinAmp?

Desetletje ali dva nazaj si predvajanja glasbe mp3 iz računalnika brez WinAmpa skoraj nismo mogli predstavljati. Resda je obstajala tudi kopica drugih predvajalnikov, tudi Microsoftov, ki smo ga dobili skupaj z Windows ali pa lahko brezplačno naložili naknadno, a nobeden od njih ni bil tako uporaben, preprost in zmogljiv kot WinAmp.

Njegova največja odlika je bila intuitivnost. Zasnovan je bil tako, da smo kar nekako vedeli, kje je kaj in kako se to uporablja. Poleg uporabnosti ga je odlikovalo tudi veliko število dodatkov, ki so omogočali vse mogoče, od prikaza besedil pesmi, do pretvorbe datotek v druge zvočne formate.

Toda ker od zvočnega predvajalnika ni bilo mogoče živeti, so snovalci WinAmpa leta 2014 omagali in program prenehali nadgrajevati in vzdrževati in tako je počasi potonil, nadomestili pa so ga predvajalnik VLC in druščina.

A nekdo po imenu Jordan Eldredge se s tem ni mogel sprijazniti in se je odločil, da poskusi WinAmp obuditi. Izdelal je spletni emulator, ki je na videz enak kot originalni WinAmp, le da teče preko spleta in ne na lokalnem računalniku. Njegova uporaba je več ali manj enaka, saj se lahko igrate s »preoblekami« (skini), v seznam predvajanja nalagate datoteke mp3 in jih predvajate enako kot v »starih časih«. Manjkajo sicer dodatki in vizualna predstavitev glasbe, a osnovna funkcionalnost je tu.

Mogoče pa bo tale emulator vzpodbudil tudi ponovno rojstvo »originala«. Upajmo…

Vir: Jordan Eldredge

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice