Od Londona do Sydneya v dveh urah

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 19.05.2016, Kategorija: Avto tech

Uspešno izveden test v avstralski puščavi je pokazal, da smo korak bližje do hiperzvočne hitrosti.

Od Londona do Sydneya v dveh urah T3 TECH

Test je prvi od desetih, ki jih bodo skupaj izvedli ameriški in avstralski vojaški znanstveniki. Izvedli so ga na testnem poligonu Woomera v Avstraliji, eksperimentalno zračno plovilo pa so uspeli pognati na višino 278 kilometrov z najvišjo hitrostjo 7,5 macha. To pomeni, da je letalo leteli s tako imenovano hiperzvočno hitrostjo, ki je definirana kot hitrost, večja od petkratne zvočne hitrosti. Če in ko bomo enkrat lahko leteli s takšno hitrostjo, bodo vsi kraji na zemlji od nas oddaljeni le nekaj ur.

Zračno polovilo je bilo opremljeno s tako imenovanim scramjet motorjem, torej potisno cevjo z nadzvočnim zgorevanjem. Gre za tip reaktivnega motorja, kjer zgorevanje poteka v nadzvočnem zračnem toku.

In kako bo videti letalo, ki bo preneslo takšne hitrosti? Tega še ne vemo, je pa kar nekaj letalskih podjetij, vključno z Lockheed Martin (na sliki), ki delajo na prototipu takšnega letala.

Raziskovalni program, katerega posledica je omenjeno testiranje, se imenuje Hypersonic International Flight Research Experimentation (HIFiRE), njegov cilj pa je izdelati letalo, ki bi lahko varno leteli s hitrostjo 7 machov. Sedanji hitrostni rekord znaša 6,72 macha, dosegli pa so ga Američani s svojim eksperimentalnim letalom X-15 že petdeset let nazaj.

Naslednja faza eksperimenta je načrtovana za leto 2017, ko naj bi motor scramjet ločili od potisne rakete in mu omogočili, da leti samostojno. Ta projekt naj bi bil zaključen do leta 2018.

Michael Smart, član razvojen ekipe je za agencijo AFP dejal, da bo hiperzvočno potovanje ljudi prepeljalo iz enega konca sveta na drugega izredno hitro, uporabno bo tudi za umeščanje satelitov v njihove orbite v vesolju na cenovno neprimerno ugodnejši način.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required