Škoda, da (še) ni ratalo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 23.05.2016, Kategorija: Mobilno

Deset konceptov pametnih telefonov za katere nam je žal, da niso zaživeli. Kaj bi bilo, če bi bilo…

Škoda, da (še) ni ratalo T3 TECH

Pametnih telefonov je na trgu toliko, da vsak lahko najde kaj zase ... dokler ste zadovoljni s črnim pravokotnikom z na dotik občutljivim zaslonom. Že res, da smo dobili nekaj telefonov, ki od te klasike odstopajo, kot recimo zavit zaslon Galaxy S7 edge ali pa dvojni zaslon LG V10, vendar gre tu bolj za estetske finese kot za nekaj res drugačnega.

A to ne pomeni, da do sedaj nismo videli nič bolj razburljivega, pomeni le, da proizvajalci niso bili pripravljeni tvegati s takšnimi izdelki in so se raje podredili klasiki. Nekatere od teh idej so bile precej pred svojim časom, druge spet pa so bile preprosto preveč nore, da bi jih kdo jemal resno.

Malce smo preiskali splet in poskusili najti najbolj drugačne, odpuljene in futuristične ideje, za katere nam je pravzaprav žal, da niso končale v končnem izdelku. No ja, mogoče pa še bodo. Pa si oglejmo deset najbolj značilnih predstavnikov drugačnosti.

Nokia Morph


Koncept Nokia Morph je nastal že leta 2008 a je še sedaj eden najbolj zanimivih in intrigantnih idej, kar smo jih videli. Gre za telefon, sestavljen iz upogljivega in raztegljivega zaslona in prozornih komponent, vse skupaj pa je izdelano iz nanodelcev, kar napravi omogoča, da se prilagodi obliki, ki jo želi uporabnik in v njej postane trdna.

Ko telefon raztegnemo, je velik kot tablica, lahko pa ga zložimo v manjši a debelejši telefon ali pa ovijemo okoli zapestja kot zapestnico. Morph poleg tega zajema tudi sončno svetlobo in se med delom polni, izdelan je iz materiala, ki odbija vodo in prah, ima pa tudi tako imenovane haptične gumbe, ki se dvignejo iz zaslona, da jih lahko občutimo.

Ideja odlična, le da bo do nje moralo preteči še nekaj časa, da bo izvedljiva. Ali pa ne, če se bo Nokia res spet posvetila izdelavi pametnih telefonov.

iPhone Next G

Apple najverjetneje ne bo nikoli izdelal takšnega telefona kot je iPhone Next G. Pravzaprav ni najbolj verjetno, da se bo v kaj takega sploh spustil kak večji proizvajalec, čeprav bi radi videli, da bi.

Gre za telefon, ki je pravzaprav zapestnica, podobna večji zapestni uri, ki ima sicer majhen zasilni zaslonček, bistvo pa je, da je vanjo vgrajen majhen projektor, ki dejanski zaslon projicira na vašo dlan. Velikost zaslona naj bi bila odvisna od velikosti vaše dlani kar pomeni, da bi bila zadeva podobno (ne)prijetna za uporabo tako za tiste z velikimi dlanmi in debelimi prsti kot za tiste z majhnimi dlanmi in tankimi prsti.

Ne znamko si predstavljati, da bi bila zadeva kaj prida uporabna, za igranje vsekakor ne, saj si ne znamo predstavljati, kako bi lahko nekdo dosegel recimo rekord v igri Fruit Ninja s tem, da bi se žgečkal po dlani. Poleg tega pa tak telefon vedno zahteva uporabo obeh rok za kar smo mislili,d a je mimo že od časa prvih digitalnih ur, kjer je bilo treba stisniti gumb da smo videli, koliko je ura. Pa še dvoprstno tipkanje odpade. Je pa res, da je naprava bolj kompaktna od aktualnih pametnih telefonov.

Mobile Script


Kot je sklepati, naj bi Mobile Script uporabljal gibljiv zaslon, ki ga je mogoče izvleči in telefon spremeniti v neke vrste tablico. Iz slike lahko tudi sklepamo, da se zaslonček, ki se lahko spremeni v tipkovnico, izvleče kot roleta izpod osnovnega zaslona, tako da v bistvu dobimo napravo 2-v-1, ki je tudi prekrita z nanomaterialom, ki pretvarja sončno energijo v električno in s tem podaljša avtonomijo vgrajene baterije. Dobra ideja, posebej za tiste, ki veliko pišejo.

Window phone

Ne Windows ampak Window. Gre za telefon, ki je popolnoma prozoren. Kot okno in ne kot Okna. Ideja je tehnološko sicer zanimiva, še bolj pa je zanimivo, kaj naj bi stvar, če bi zaživela, kar na žalost ni, dopuščala.

Njen videz naj bi se spreminjal glede na vreme. Če bi bilo zunaj lepo, bi bil telefon prozoren, če bi pa snežilo pa bi se obarval belo. Sicer ne vemo ali je to res potrebno, saj lahko zjutraj le pogledamo skozi okno in vidimo, kakšno je vreme zunaj, je pa res, da je telefon videti izredno »cool«. Pa tudi sporočila bo mogoče pisati med hojo in se pri tem izogniti luknjam. Druga zanimiva lastnost naj bi bila, da lahko na telefon dahnemo, da ga zarosimo in potem nanj nekaj napišemo s prstom po kondenzu, telefon pa bo to znal prebrati. Hmmm…

Nexus P3

Nexus P3 je koncept, ki je nekakšna mešanica modularnega koncepta, ki nam ga je ponudil LG z G5 in starega Nokia Communicatorja izpred dvajsetih let. Gre za telefon, ki ima na svoji zadnji strani utor, v katerega je mogoče potisniti različne komponente – tipkovnico qwerty, igralno ploščico, dodatno baterijo (govorilo se je o 4700 mAh) in še kaj bi se našlo, če bi zadeva postala meso.

Telefonov z mehansko tipkovnico nismo videli že nekaj časa, igralne ploščice pa tudi ne od telefona Sony Ericsson Xperia Play, tako da bi P3 zapolnil vsaj dve niši, pa še baterija bi bila zavidljiva. Škoda!

AUO

O telefonih z upogljivim zaslonom se govori že nekaj časa in marsikdo dela na tem. A tega, kar je naredi AUO ni nihče – upogljivost telefona je uporabil kot način krmiljenja. Za listanje naprej se je recimo zvil rob zaslona, podobno kot bi listali knjigo, s pritiskom na zaslon pa se je recimo povečala fotografija.

Vso to zvijanje kar kliče po težavah in zato naj bi tak telefon imel skoraj neuničljiv zaslon. Delujoč prototip, kar je več, kot večina tukaj omenjene konkurence, je imel ločljivost le 720p, a tehnologija naj bi omogočala tudi višje.

Asus Z2 Poseidon

Poseidon oblikovno ne sodi v to družbo, je pa poseben po nečem drugem. Asus si ga je zamislil kot napravo izredne moči, namenjene predvsem igranjem zahtevnih iger. Telefon bi, če bi ga poslali v serijsko izdelavo, imel Intelov procesor, 6 GB delovnega pomnilnika, 6-palčni zaslon QHD in kar 6000 mAh baterijo. Poleg tega naj bi telefon imel naprej obrnjene zvočnike, vodno hlajenje in še kaj.

Telefon je na pogled sicer pravzaprav grd, a saj tudi ni namenjen modnim brvem ampak »trdemu delu«.

Philips Fluid

Philips Fluid je do neke mere podoben Nokii Morph, le da je vse skupaj nekoliko manj ambiciozno in zato mogoče tudi bolj realno. Tudi tu gre za telefon, ki ga je mogoče zviti v zapestnico ali pa uporabljati kot navaden pametni telefon. Je izredno tanek, tako da na zapestju ne bo dal vedeti, da gre za telefon, ima zaslon OLED visoke ločljivosti, nima pa prevleke iz nanomateriala, ki jo ima (izmišljena) Nokia.

Telefon je videt kot nekaj, kar bi lahko dejansko dobili v naslednjih letih, si pa predstavljamo, da bo šlo bolj za modni dodatek kot za delovno zverino.

Mozilla Seabird

Telefoni s projektorji niso nova ideja. Pravzaprav že imamo kakšnega. Recimo Lenovo Smart Cast. A ta ima le en projektor, Mozilla Seabirt pa kar dva – če damo telefon v ustrezno stojalo, bo eden od projektorjev v njem projiciral sliko na steno ali platno, drugi pa tipkovnico na stojalo in s tem telefon preuredil skorajda v računalnik.

Seabird ima tudi dodatek v obliki bluetooth laserskega kazalnika, ki omogoča, da na projicirani sliki pokažemo, kar želimo. Telefon naj bi bil nišni izdelek, namenjen poslovni uporabi, predvsem v predstavitvene namene. Kar je res, vendar je vprašanje, koliko kakovostna je projicirana slika in kako hitro takšno projiciranje izprazni baterijo.

Atlas Kinetic

Atlas Kinetic pravzaprav ni nek hudo pameten telefon, ima pa eno posebnost – za polnjenje uporablja kinetično energijo kar pomeni, da ga lahko polnimo s premikanjem. V svetu, kjer se telefoni mučijo, da vzdržijo več kot en dan povprečne uporabe, je vsaka možnost polnjenja brez električne vtičnice več kot dobrodošla.

Poleg tega je telefon tudi zanimiv na pogled, tako da bi ga človek kar imel. A ga vsaj nekaj časa še ne bo. Rešitev napajanja preko kinetične energije na žalost še ne prinaša dovolj energije, da bi lahko polnil telefon, se na tem področju izvajajo aktivne raziskave in čisto mogoče je, da bomo kdaj videli tudi telefon, ki za polnjenje ne bo potreboval ne vtičnice ne sonca.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required