Nov brezžični svetovni rekord

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25.05.2016, Kategorija: Računalniki

Nov svetovni hitrostni rekord je 6 GB/s kar pomeni, da je vsebino enega DVD-ja mogoče prenesti v desetih sekundah.

Nov brezžični svetovni rekord T3 TECH

Rekord 6 GB/s je poseben tudi zato, ker ne le, da je dosedanjega večkratno presegel, dosežen je tudi na veliki oddaljenosti – kar 37 kilometrov.

V projektu, v okviru katerega je bil rekord dosežen, se imenuje Advanced E Band Satellite Link Studies ali krajše ACCESS, je sodelovalo več različnih institucij, dogajal pa se je v nemškem Kölnu in 36,7 km oddaljenem Wachtbergu. Za prenos so uporabili frekvenco v tako imenovanem območju E, ki zajema radijske frekvence od 71 do 76 GHz in so načeloma rezervirane za zemeljsko in satelitsko oddajanje.

Pri velikih frekvencah je valovna dolžina majhna (razreda milimetra), kar omogoča prenos velike količine podatkov, težava pa je v tem, da tak signal običajno nima velikega dosega. Zato so signal morali ojačiti z uporabo oddajnikov in sprejemnikov, izdelanih s pomočjo tehnologije, imenovane monolithically integrated millimeter wave circuit (MMIC). V podrobnosti tehnologije se ne bomo spuščali, povejmo le, da temelji na tranzistorski tehnologiji, ki so jo razvili na Fraunhoferjevem inštitutu in ki je odgovorna za kopico prejšnjih brezžičnih hitrostnih rekordov.

Oddajnik so umerili tako, da so "ciljali" v smeri sprejemnika.


Signal iz oddajnika se ojači do 1 W s pomočjo ojačevalnikov, izdelanih iz polprevodnikov iz zmesi galijevega nitrida. Sprejemniki na drugi strani imajo nizkošumne ojačevalnike, izdelane s pomočjo tranzistorjev, ki pa so izdelani iz polprevodnikov, ki temeljijo na indij-galij-arzenidu, ki je sposoben zaznati šibke signale, poslane na dolge razdalje.

Tehnologija naj bi, ko bo enkrat dosegla raven produkcije, bila alternativa hitrim optičnim povezavam, posebej v ruralnih okoljih, kjer je ožičenje drago. Na ta način bi na primer lahko z eno povezavo oskrbeli 250 uporabnikov interneta, vsak pa bi do njega dostopal s hitrostjo 24 MB/s.

Tehnologija je obetajoča, čeprav optičnega rekorda, ki znaša 1125 TB/s še nekaj časa ne bo podrla.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required