Študenti prehiteli agencijo NASA

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 26.05.2016, Kategorija: Trendi

Univerzitetni študenti so lansirali raketo, katere motor je bil v celoti izdelan s 3D-tiskalnikom in s tem prehiteli velikana, kot je NASA.

Študenti prehiteli agencijo NASA T3 TECH

V soboto, 21. maja je skupina študentov Univerze v Kaliforniji iz San Diega v zrak uspešno izstrelila raketo, katere motor so v celoti izdelali s 3D-tiskalnikom. Trdijo, da so prvi, ki jim je uspelo kaj takega.

Raketi, ki je dolga 5,8 m in ima premer dobrih 20 cm, so dali ime Volcan-1. Njen motor je s pomočjo goriva, ki je kombinacija tekočega kisika in kerozina, sposoben proizvesti 3400 N potisne sile.

Pri celotni stvari je zanimivo to, da si nekaj podobnega že nekaj časa želi narediti tudi NASA. Lansko zimo so 3D-natisnili nekaj komponent in jih predali v testiranje, kaj več pa jim še ni uspelo. Enako velja tudi za nekatera zasebna podjetja, ki se ukvarjajo z vesoljsko tehnologijo. Leta 2014 je podjetje SpaceX na primer 3D-natisnilo ventil za svojo raketi Falcon 9. Študentje so torej prehiteli tako agencijo NASA kot tudi zasebne podjetnike, ki so v vesoljski tehnologiji že dolgo.

A bodimo fer – študentska raketa ni šla v vesolje zato so zahteve, postavljene pred njihov tehnologijo , neprimerno nižje. A dosežek je vsekakor dober, mar ne.


Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required