Smo prišli na zemljo od drugod?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 31.05.2016, Kategorija: Trendi

Vesoljska sonda Rosetta našla aminokisline v ledenem repu kometa.

Smo prišli na zemljo od drugod? T3 TECH

Nihče točno ne ve, kako je nastalo življenje na zemlji. In kjer so skrivnosti je tudi več teorij o tem, kakšne bi lahko bile njihove rešitve. Ena od njih je, da je bilo življenje na zemljo prineseno od drugod. Pa ne v obliki »gotovega izdelka« ampak v obliki osnovnih gradnikov v obliki osnovnih aminokislin.

Eden od razlogov, da se takšna teorija malce osvetli, je tudi vesoljska sonda Rosetta, ki že od leta 2014 kroži okoli kometa, imenovanega 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Pa ne le kroži, zbira tudi dokaze. In ti sedaj kažejo na to, da je se v kometovem repu, torej njegovi »atmosferi«, nahajajo tudi osnovne aminokisline. So kometi nekakšni vesoljski kurirji življenja?

Do takšnih rezultatov pa znanstveniki niso prišli prvič. Že leta 2009 je NASA objavila, da je vesoljska sonda Stardust našla aminokisline na kometu Wild 2. Sonda je zbrala vzorce kometovega repa, ga prinesla nazaj na zemljo in znanstveniki so jih kar nekaj let pregledovali. Na koncu so objavili, da so v vzorcih našli tudi glicin, ki je ena od najpreprostejših aminokislin.

Toda raziskava je bila deležna precejšnjih kritik. Nekateri so namreč trdili, da bi lahko bili vzorci pri povratku na zemljo kontaminirani oziroma da bi glicin vanje prišel kako drugače kot pa iz kometovega repa. No, pri vesoljski sondi Rosetta, ki jo je v vesolje poslala Evropska vesoljska agencija, teh domov ni, saj se vzorci analizirajo kar na sondi sami. Rosetta ima namreč vgrajen spektrometer, ki izvede analizo, rezultate pa nato pošlje na zemljo.

»To je prvi nedvoumen dokaz o prisotnosti aminokislin na kometu. Prisotnost smo pravzaprav dokazali na dveh ravneh – našli smo glicin kot tak, pa tudi nekatere organske molekule, ki bi lahko bile njegove predhodnice kar nakazuje, da bi glicin lahko nastal iz njih,« je povedala Kathrin Altwegg, ena vodilnih znanstvenic pri projektu. Poleg glicina so znanstveniki našli tudi fosfor, ki je eden ključnih elementov celične membrane, eden od strukturnih elementov DNK, igra pa tudi pomembno vlogo pri spreminjanju kemične energije znotraj celic.

Kljub tem rezultatom pa obstaja še veliko nejasnosti o kemiji zgodnjega obstoja Zemlje in zato seveda obstaja velika evolucijska luknja med teorijo o aminokislinah, pristalih na zemlji zaradi kometov in dejanskim življenjem. A pomembno je tudi to, da se kometi niso spremenili že 4,5 milijarde let in zato dajejo znanstvenikom pomemben vpogled v sestavine »predbiotične juhe«, iz katere je na koncu nastalo življenje na tem našem planetu.


Vir: Evropska vesoljska agencija

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required