Zakaj so nizkocenovniki tako poceni

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 02.06.2016, Kategorija: Trendi

Vas je kdaj zanimalo, zakaj lahko z nizkocenovnim letalskim prevoznikom letite tudi desetkrat ceneje kot z običajnim? Kaj imajo eni, česar drugi nimajo in obratno?

Zakaj so nizkocenovniki tako poceni T3 TECH

Ryanair, EasyJet, Wizz… to so le nekatera imena ponudnikov nizkocenovnih letov. Njihove cene letov so bistveno, ampak res bistveno, nižje od cen običajnih letalskih ponudnikov. Kako to? Saj nas oboji prepeljejo iz točke v točko B, mar ne?

Najpreprostejši odgovor bi bil, da nizkocenovniki znajo zelo dobro obvladovati stroške. Včasih je to dokaj dobro vidno. Na letalu je pri nizkocenovnih letih videti manj osebja, sedeži so cenejši, saj jih ni mogoče nagniti nazaj, hrana in pijača v letalu sta plačljivi in še kaj bi se našlo. Nekateri načini optimizacije pa niso vidni na prvi pogled. Eden je recimo uporaba le ene vrste letal, s čemer dosežejo, da lahko vsi, od osebja, pilotov, mehanikov in še koga, delajo na katerem koli letu in letalu te letalske družbe, poleg tega pa je tudi nabava takšnih letal cenejša, saj jih podjetje običajno kupi veliko naenkrat.

Nizkocenovniki praviloma uporabljajo manjša letališča, kjer lahko dosežejo nižje cene uporabe, poleg tega pa običajno nimajo nekega domačega letališča, zato lahko svojo floto prestavljajo kamor koli želijo in se tako prilagajajo povpraševanju.

Tematika je pravzaprav zelo zanimiva, saj Ryanair, EasiJet in druščina predstavljajo zgodbe o uspehu v času, ko imajo običajne letalske družbe težave. Celotno zgodbo se zelo dobro predstavili pri Wendoverproductions, ogledate pa si jo lahko v spodnjem filmu.


Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required