Kako postati čarodej s pomočjo – matematike

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 04.06.2016, Kategorija: Trendi

Preprost trik, s katerim boste nasmejali občinstvo, v sebi skriva znan matematični pojem.

Kako postati čarodej s pomočjo – matematike T3 TECH

Matematika je za tiste, ki si z njo niso ravno na ti, mogoče res podobna magiji. In pravzaprav je do neke mere res. Zato verjetno ni nič presenetljivega, če si čarodeji pri svojih trikih pomagajo tudi z njo. Eden takšnih je zvita uporaba Fibonaccijevega zaporedja (1, 2, 3, 5, 8, …), kjer je vsako naslednje število vsota prejšnjih dveh in malce prirejenega mešanja igralnih kart. Pri triku je mogoče iz vsote števil, ki jih zastopata dve poljubni igralni karti, ugotoviti barvo in vrednost obeh kart.

Bistvo trika je v tem, da karte zmešate tako, da je na vrhu pet ali šest kart, ki zastopajo številke v Fibonaccijevem zaporedju in v barvah, ki ste si jih zapomnili. Nato publiki rečete, da izmed teh kart izbere dve karti in sešteje vrednosti, pri čemer je as vreden 1, kralj pa 13. Karte nato vrnete v snop, premešate in zaprosite, naj vam povedo izračunano vsoto.

Ker so karte le v vrednostih Fibonaccijevega zaporedja, je dokaj preprosto ugotoviti, kateri dve števili predstavljata vsoto izbranih kart, saj je lastnost omenjenega zaporedja tudi ta, da je posamezno število mogoče dobiti le iz vsote prejšnjih dveh in nikakor drugače. In kako si zapomniti barve? Če omenjene karte izberemo tako, da sledijo recimo zaporedju karo, srce, pik, križ, karo, srce, si ne bo težko zapomniti, katera sodi h kateri številki. Super!

Kako trik izvesti v praksi in zakaj je tako, v spodnjem videu razlaga »matemagik« Colm Mulcahy.


Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required