Dobesedno brezsrčno

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13.06.2016, Kategorija: Trendi

Človek, ki že 555 dni živi brez srca.

Dobesedno brezsrčno T3 TECH

Pojem brezsrčno običajno označuje nekoga, ki mu ni mar za okolico, ki ne čuti empatije, skratka nekoga negativnega. Ni pa nujno. V primeru 25-letnega Stana Larkina gre za nekaj fascinantnega. Stan namreč že več kot leto dni živi z umetnim srcem.

Larkin je zbolel za dedno kardiomiopatijo, genetsko boleznijo, ki lahko povzroči nenapovedan zastoj srca. Ugotovili so, da ne pomaga nič drugega kot presaditev. A ustreznega srca ni bilo na voljo in Stanu je grozila dokončna odpoved, zato so se zdravniki odločili, da se obrnejo na podjetje SynCardia Systems, ki izdeluje umetna srca. Larkinu so odstranili njegovo srce in mu vstavili umetnega in že po nekaj dneh je lahko zapustil bolnišnico, saj je bilo njegovo stanje dovolj stabilno.

Medtem ko doma čaka na to, da se pojavi ustrezno srce darovalca, je priključen na tako imenovani »Freedom Driver«. Gre za prenosno baterijo, ki napaja njegovo umetno srce 24 ur na dan. Baterija, težka slabih šest kilogramov, se nahaja v majhnem nahrbtniku, ki ga mora seveda vedno imeti s seboj in ki mu omogoča, da živi skoraj normalno življenje. Stan tako dela skoraj vse, kar delajo njegovi vrstniki, le da ima pač s seboj vedno ta nahrbtnik. A to je nizke cena za to, da se »kupi« čas, dokler ne bo na voljo ustreznega srca. In pri Stanu je to že krepko več kot eno leto.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required