Za kolero na Haitiju krivi Združeni narodi

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 21.08.2016, Kategorija: Trendi

Za izbruh kolere na Haitiju, od katere je umrlo več tisoč ljudi, delno krivdo nosijo tudi Združeni narodi.

Za kolero na Haitiju krivi Združeni narodi T3 TECH

Predstavniki Združenih narodov so časopisu New York Times priznali, da so mirovniki, ki so jih v to revno državo poslali leta 2010, po nesreči s seboj pripeljali tudi kolero, za katero je zbolelo več 100.000 ljudi, umrlo pa jih je okoli 10.000.

Leta 2010 je na Haiti prispela skupina mirovnikov iz Nepala, države, od koder so malo pred tem poročali o izbruhu kolere. Ti so si zgradili oporišče v bližini reke Meille in vanjo, kot se je izkazalo kasneje, redno spuščali odpadne vode. Kmalu po izgradnji oporišča so ljudje v njegovi okolici začeli zbolevati in ugotovljeno je bilo, da gre za kolero, bakterijsko bolezen, ki se prenaša tudi preko vode, povzroča pa hudo dehidracijo, drisko in pogosto tudi smrt.

Združeni narodi so v svojem priznanju zapisali, da nosijo le »delno krivdo« za izbruh bolezni, pa strokovnjaki pravijo, da je krivda mnogo večja, saj če ne bi bilo dejanj ZN, do bolezni sploh ne bi prišlo.

Dodatna težava, s katero se soočajo na Tahitiju je ta, da se je bolezen izredno hitro širila. To pa zato, ker zaradi pomanjkanja denarja ni bil dokončan praktično noben sanitarni projekt v državi in prebivalci zato nimajo dostopa do čiste pitne vode. ZN je sicer uvedel nekatere ukrepe, ki pa niso obrodili sadu in število okužb se je pod leta 2014 še povečalo. Združeni narodi prav tako niso bili sposobni zbrati 2,27 milijarde USD, potrebne za uničenje bolezni, tako da je generalni sekretar Ban Ki-moon napovedal »nove ukrepe«, ki bodo predstavljeni na plenarnem zasedanju septembra v New Yorku.

To, da naj bi kolero na Haiti prinesli pripadniki mirovnih sil ZN, ni nova zgodba. O tem se govori že nekaj časa. Je pa prvič, da so ZN vsaj delno priznali, da za to nosijo odgovornost. Vse od izbruha je organizacija zanikala odgovornost in naredila vse, da bi se zadeva pometla pod preprogo. Leta 2011 so zavrnili odškodnino družinam 5000 žrtev kolere, in ko so jih te tožile, se preprosto niso prikazali na obravnavi. Do sedaj je število žrtev kolere naraslo na preko 10.000, posredno prizadetih ljudi pa je okoli 800.000 in strokovnjaki pravijo, da bodo stroški odškodnin, če bo tako odločilo sodišče, znašali kar 40 milijard USD. In to ne vključuje ljudi, ki bodo zboleli in umrli v prihodnjih letih, saj rešitev težavam še ni videti konca. To pa je mnogo več kot tiste 2,27 milijarde, ki bi pomagala narediti konec bolezni, mar ne?

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required