Dobrodošli na miljo 419,99

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 07.10.2016, Kategorija: Trendi

Kreativna ideja za preprečevanje kraj prometnega znaka.

Dobrodošli na miljo 419,99 T3 TECH

Zahvaljujoč uživalcem marihuane in kreativnemu razmišljanju transportnega ministrstva v ameriškem Koloradu, se lahko turisti v bližini mesta Stratton čudijo zanimivemu prometnemu znaku, na katerem piše »Dobrodošli na miljo 419,99«. Ne na 420 ampak 419,99.

In zakaj tak znak? Zato, ker so neznanci znak za miljo 420 nenehno kradli. Tatvine so se pojavile po letu 2012, ko je ta ameriška zvezna država legalizirala uporabo marihuane v rekreativne namene. In kakšno povezavo imajo ljubitelji marihuane in prometni znak s številko 420?

Vse skupaj se je začelo že leta 1971 v mestu San Rafael v Kaliforniji. Skupina, ki se je poimenovala Waldoti (Kje je Waldo?) je naletela na zemljevid, ki ga je izdelal nek gojitelj indijske konoplje, na njem pa je bilo označeno, kako priti do njegove skrivne njive. A ker je bila karta »kodirana«, so morali iskanje večkrat ponoviti. In vedno so se zbrali na šolskem dvorišču ob kipu Luisa Pasteurja ob 16:20 uri. Svoj »projekt« so Waldoti poimenovali »Louis 420« (16:20 je seveda 4:20 popoldan), po kar nekaj ponesrečenih iskalnih akcijah skrivne zaloge pridelka pa je Louis nekako izpadel in ostala je oznaka 420. Njive sicer niso nikoli našli, je pa oznaka 420 postala nekakšen univerzalni znak za kajenje marihuane. Sčasoma se je zadeva še razširila in nekateri praznujejo 20. april kot praznik marihuane, na ta dan pa je, predvsem v ZDA, organizirano precej zborovanj v podporo spremembi zakonodaje, ki bi marihuano legalizirala.

A tudi nova ideja, torej znak 419,99, ni bila stoodstotno uspešna. Ker gre za dokaj nenavaden znak, verjetno edini v celotnih ZDA, je tudi teh kar nekaj zmanjkalo. A sčasoma so se kraje polegle, tako da je sedaj največja zabava ta, da se ljudje ob znaku na veliko fotografirajo.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required