Superpolicist, ki ne pozabi obraza

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10.10.2016, Kategorija: Trendi

Britanski policist z izrednim spominom za obraze je s svojim talentom v štirih letih ulovil kar 850 kriminalcev.

Superpolicist, ki ne pozabi obraza T3 TECH

Andy Pope je policist v britanskem West Midlandsu, ki je med policisti izredno priljubljen, med nepridipravi pa precej manj. Ima namreč izreden fotografski spomin, ki mu je v zadnjih štirih letih omogočil identifikacijo 850 osumljencev.

Andyjev delovni dan se nekoliko razlikuje od dneva ostalih policistov. Vsak dan namreč pride v službo pol ure prej za to, da si vzame čas in si v miru ogleda fotografije osumljencev, ki jih je na svojem internem sestanku obravnavala kriminalistična policija. To počne že od leta 2008, ko se je pridružil policiji in z leti se je njegova sposobnost prepoznavanja še dodatno razvila, tako da sedaj velja za nekakšno skrito orožje lokalne policije pri prepoznavanju osumljencev.

Inšpektor Gareth Morris, Popov nadrejeni, se dokaj dobro spominja prvega dneva, ko je »spominski policist« nastopil službo. Že tisti dan je namreč prišel k njemu so fotografijo in povedal da ve, kdo je ropar na njej: »Fotografija je bila tako slaba, da jaz še svoje lastne matere ne bi spoznal na njej, Andy pa je pol ure za tem možaka že ustavil na cesti in ta je priznal, da je sodeloval pri ropu.« A to je bil šele začetek – v štirih letih je identificiral okoli 850 osumljencev, kar je v povprečju eden vsako drugo izmeno.

Andy to svojo sposobnost opisuje tako: »Če dovolj dolgo zrete v neko fotografijo, boste na njej slejkoprej našli nekaj, kar vam bo ostalo v spominu. Kaj je to »nekaj« vam ne znam razložiti, a ko potem osebo vidim, ta podrobnost prileze na plan.« Dober primer je to, kar se je zgodilo marca 2011, ko je bil le kratek pogled na računalniški zaslon dovolj, da je Andy prepoznal prestopnika. Nekaj detektivov je posnetke varnostne kamere pregledovalo več ur, Andy pa je na sliki opazil puhasto bradico in vedel, da je možaka že nekje videl. In so ga ujeli. Nekoč je identificiral moža, ki ga je na tiralici videl eno leto pred tem, iz neke izredno zrnate slike nadzorne kamere pa moža, ki je imel na obrazu majhno znamenje.

»Meni se je to, da prepoznam ljudi, zdelo povsem normalno, dokler mi inšpektor Morris ni povedal, da jih prepoznam m,nogo več kot ostali kolegi,« je Pope povedal časopisu The telegraph leta 2012, ko je njegova sposobnost prišla prvič na dan. »Nisem ravno prepričan, da ima fotografski spomin. Rojstne dneve in obletnice ima preko žena, saj sem jaz na tem področju neuporaben.«
Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required