Zabeležen največji morski val doslej

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 16.12.2016, Kategorija: Trendi

Visok je bil kot 6-nadstropni blok, kar je največ v zgodovini merjenja, nastal pa je v Atlantiku, od koder je bil tudi nosilec prejšnjega rekorda.

Zabeležen največji morski val doslej T3 TECH

Svetovna meteorološka zveza (WMO) je ta teden objavila, da je njihova merilna boja v severnem Atlantskem oceanu 4. februarja 2013 izmerila največji val doslej. Meril je 19 metrov, zabeležen pa je bil na odprtem morju med Islandijo in Veliko Britanijo.

A dejanska velikost valov je bila še večja. Teh 19 metrov je namreč izračunano povprečje tretjine najvišjih valov, ki jih je zabeležila boja. Posamezni valov v tej tretjini pa so bili lahko visoki tudi do 30 metrov.

In zakaj so podatek objavili šele sedaj, ko so od dogodka minila skoraj štiri leta? Merilnih boj je veliko, podatkov tudi in omenjena boja je na analizo podatkov čakala več let.

Prejšnji rekord, ki je znašal 18,3 metre, je bil leta 2007 prav tako postavljen na severnem Atlantiku. In zakaj prav tam? Zato, ker je tam največ zelo intenzivnih zimskih neviht, ki jim pravijo kar »bombe«. Te nevihte se zelo hitro krepijo in od tod verjetno tudi izraz »bombogeneza«, so pa posledica hitrega padca zračnega tlaka, ki povzroči hitro povečanje hitrosti vetrov. Ti, največji valovi običajno nastanejo takrat, ko nevihtni vetrovi pihajo v nasprotni smeri morskih tokov in s tem ustvarijo nasprotni tok. Ko se takšna tokova srečata, se »seštejeta« in od tod tako visoki valovi.

Oglaševanje

Prijava na e-novice

* indicates required