Alkohol čisti možgane

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.2.2018 6:19:00, Kategorija: Trendi

Izkazalo se je, da zmerno pitje alkohola ugodno vpliva na človeške možgane. To je sicer v redu, pri nas je vprašljiva le definicija te »zmernosti«.

Alkohol čisti možgane

Prevelika količina alkohola je seveda nevarna in to ne le za tistega, ki se ga je nacedil ampak tudi za okolico. A znanstveniki University of Rochester Medical Center (URMC) so ugotovili, da pa alkohola le ne gre čisto opustiti. V manjših oziroma »zmernih« količinah ima namreč zelo ugoden vpliv na naše možgane.

In kakšni so ti pozitivni učinki? Ne ravno majhni – alkohol lahko zmanjša vnetje v možganih, pomaga pri izpiranju toksinov, znanstveniki pa so dokazali, da zmanjša tudi količino beta-amiloida in tau-proteinov, ki ju medicinska stroka povezuje z Alzheimerjevo boleznijo.

Znanstveniki URMC pod vodstvom zdravnice dr. Maiken Nedergaard, so že leta 2012 objavili odkritje tako imenovanega glimfatičnega sistema, procesa »čiščenja odpadkov« iz možganov. Gre za pojav kroženja cerebro-spinalne tekočine skozi možgane z namenom čiščenja oziroma odstranjevanja neželenih snovi. Taista ekipa je sedaj ugotovila, da zmerna količina etanola v krvi precej pospeši kroženje cerebro-spinalne tekočine in s tem tudi proces prečiščevanja.

Alkohol v zmernih količinah je torej zdrav. Toda kaj je »zmerna količina«. Koliko alkohola je to? Čisto točno je to seveda nemogoče določiti, a znanstveniki pravijo, da nekje do 2,5 pijači dnevno. In ne, to ne pomeni 2,5 litra vina dnevno, pa tudi  2,5 deci žganja ne. Gre za kozarce, v katerih se posamezna pijača običajno servira.

Raziskava je bila objavljena v reviji Scientific Reports.

Vir: URMC

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice