Branje (z) dlani

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10.2.2018 6:14:00, Kategorija: Trendi

Prihaja sistem prepoznave ven v dlani, s katerim se je mogoče brezkontaktno prijaviti v Windows. Še en v vrsti biometričnih načinov prepoznave uporabnika.

Branje (z) dlani

Biometrični varnostni sistemi postajajo vse bolj priljubljeni. Začelo se je seveda s prstnimi odtisi, nadaljevalo pa s šarenico, obrazom in še čem. Fujitsu je sedaj na seznam dodal še – dlan. In to ne na način kot pri prstnih odtisih, kjer je prst potrebno postaviti na določeno mesto, ampak kar na daljavo, pri čemer sistem ne preverja »brazd« na dlani pač pa vene v njej. Fujtisu na sistemu dela že več kot desetletje in očitno ga je sedaj pripravil do tega, da ga je mogoče vgraditi tudi v računalnike. Skupaj z Microsoftom so namreč prikazali delovanje v Windows Hello, novem sistemu varne prijave v Windows 10. Spomnimo – Windows Hello omogoča prijavo v sistem s pomočjo prepoznave prstnih odtisov (če imate v ali na napravo priključen čitalnik) ali obraza (če imate ustrezno kamero).

Prstnim odtisom in obrazu se sedaj očitno pridružuje tudi dlan oziroma vene na njej. In kako sistem zazna vene? Na oko jih namreč praktično ne vidimo. Postopek deluje tako, da se iz senzorja, velikega približno toliko kot poštna znamka, sproži kratek »curek« IR-svetlobe. Ta se nato odbije nazaj, količina odbitih žarkov na posameznih delih pa je odvisna od tega ali se pod kožo nahajajo vene ali ne. V venah se namreč nahaja deoksidiziran hemoglobin, ki se na IR-sliki pokaže kot temna črta. Na ta način lahko sistem izdela »načrt« dlani in ker je ta unikaten vsakemu človeku, je to tisti, kar iščemo.

Kaj pa zanesljivost? Fujitsu pravi, da je sistem precej bolj zanesljiv od trenutnega stanja prepoznave obrazov, ki so ga že uspeli pretentati s fotografijami, postavljenimi v malce slabše svetlobne pogoje. Pri dlančnih venah kaj takega ni mogoče, saj je neprimerno težje dobiti IR-sliko dlani kot pa sneti fotografijo nekoga s Facebooka, razen tega pa je za zaznavanje deoksidiziranega hemoglobina potrebno delujoče srce kar pomeni, da sistema ni mogoče pretentati s kakšno odrezano dlanjo mrtvega človeka. Sliši se kruto, a tako je…

Sistem se imenuje PalmSecure in namenske rešitve, ki temeljijo na njem, uporablja že kar nekaj podjetij po svetu, od sedaj pa je na voljo tudi za prenosnike z Windows 10. Zaenkrat sicer za tiste, ki jih izdeluje Fujitsu, pa še to le za poslovne modele, a le vprašanje časa je, kdaj bo sistem na voljo tudi za domače uporabnike in kdaj bo Fujitsu tehnologijo dal na voljo tudi drugim.

Spodnji video prikazuje delovanje sistema PalmSecure v praksi.


A dlančne vene niso edina »eksotika« na področju biometrije. Po svetu obstaja še kar nekaj drugih idej, kako prepoznati človeka po tem, kar mu je dala mati narava. Raziskuje se prepoznavanje s pomočjo srčnega utripa, gibanja ustnic in celo načina hoje. Bomo videli, kako jim bo šlo.

Vir: Microsoft, Fujitsu

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice