Črvek, ki preprečuje cirozo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7.12.2017 8:27:00, Kategorija: Trendi

Imenuje se sleporil, videti je kot deževnik, znanstveniki pa pravijo, da bi lahko pomagal pri preprečevanju ali celo zdravljenju ciroze jeter.

Črvek, ki preprečuje cirozo

Obročkasti sleporil je južnoameriška dvoživka, ki ni le zanimiva na pogled ampak ima tudi nekatere druge zanimive značilnosti. Raziskave so pokazale, da bi v prihodnosti lahko recimo pomagale pri zdravljenju ciroze jeter.

Ciroza jeter je nevarna bolezen, ki nastane, ko se na jetrih zaradi poškodb, ki so posledica alkoholizma ali hapatitisa, pojavijo brazgotine. Te brazgotine ovirajo preprečujejo jetrom, da bi ta opravljala svojo vitalno funkcijo – čiščenje krvi. Te brazgotine se praviloma ne zacelijo, zato je edina možnost presaditev.

In tu nastopi sleporil. Angleški in brazilski znanstveniki so analizirali jetra sleporila in ugotovili, da vsebujejo celice, imenovane melanomakrofagi. Te celice so zanimive zato, ker razgrajujejo kolagen, ki je glavna »sestavina« jetrnih brazgotin. Melanomakrofagi so znani že nekaj časa, vendar jih do sedaj še niso našli v jetrih nobene živali. In prav zato je to odkritje tako pomembno. Nadaljnje raziskave bodo pokazale ali je to lastnost sleporilovih jeter mogoče kako prenesti na človeka in tako najti zdravilo, ki bi zdravilo ali celo preprečilo jetrno cirozo.

Raziskava je bila objavljena v reviji Journal of Anatomy.

Vir: Univerza Surrey, univerza São Paulo, inštitut Butantan

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice