Durska Nirvana

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11.1.2018 5:57:00, Kategorija: Trendi

Smells Like Teen Spirit je vsekakor najbolj znana pesem kultne skupine Nirvana. In kako bi zvenela, če bi jo namesto v žalostnem molu zaigrali v veselem duru?

Durska Nirvana

Nirvana je eden od najbolj prepoznavnih rockovskih zasedb iz konca osemdesetih in začetka devetdesetih. Skupina, katere frontmen je bil Curt Cobain, ki je aprila 1994 storil samomor, velja za eno od utemeljiteljic tako imenovanega grunga. In najbolj prepoznavna skladba skupine je vsekakor Smells Like Teen Spirit.

Skladba se sliši žalostno, saj je odigrana v molu. Da preveč ne zaidemo v glasbeno teorijo povejmo, da je »mol žalostna različica dura«. Razlaga je seveda izredno poenostavljena in tistim, ki se spoznate na zadevo, se vam bodo verjetno malce postavili lasje pokonci, a za laike je tako najbolj razumljivo. Če vam nekdo na kitari ali klavirju zaigra recimo akord A dur, nato pa A mol, se sliši točno tako – prvi je vesel, drugi žalosten. In načeloma velja, da so bolj žalostne pesmi napisane v molu, vesele pa v duru (spet zelo poenostavljeno). In tako je tudi pri Smells Like Teen Spirit, ki je napisan v molu (čeprav v njej ni nobenega molovega akorda, a gre za sosledje).

Kako pa bi bilo, če bi bila napisana v duru, torej »veseli« različici? No nekdo, ki se je poimenoval Sleep Good, je pesem predelal in v spodnjem videu jo lahko tudi slišite. In to nasneto preko originalnega Nirvaninega spota.


Curt Cobain bi se verjetno ob teh poprockovskih zvokih sicer vrtel v grobu, a zadeva kljub temu ni nič kaj slaba.

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice