Igrica na recept

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6.12.2017 7:43:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so razvili videoigro, ki pomaga otrokom, ki trpijo za ADHD oziroma primanjkljajem pozornosti in motnjo hiperaktivnosti. Jo bodo lahko dobili na recept?

Igrica na recept

Kaj je ADHD? DA ne bomo odkrivali tople vode, smo si definicijo izposodili kar iz slovenske spletne strani, namenjene pomoči staršem otrok s to težavo.

»ADHD, (angl. Attention deficit hyperactivity disorder) oziroma po slovensko primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti, sodi v skupino vedenjskih in čustvenih motenj. Ta motnja se ponavadi pojavi v otroštvu in mladosti.
Ti otroci imajo pogosto težave pri integraciji v družbo. Vir za te težave pa so vedenjske značilnosti otrok, kot je hiperaktivnost, impulzivnost ali pomanjkanje pozornosti. Zaradi teh vedenjskih značilnosti imajo otroci, diagnosticirani z ADHD, manj pravih prijateljev, kljub visokim potencialom, ki jih imajo v sebi, pa se lahko pojavijo tudi težave pri učenju ter s tem povezan nizek učni uspeh

Starši in terapevti se s to motnjo spopadajo na najrazličnejše načine. Najnovejši je tudi s pomočjo računalniških iger. Eno takšnih razvija podjetje Akili Interactive Labs, njena posebnost pa je v tem, da bo v kratkem postala prva igra, ki jo je potrdil tudi ameriški zvezni urad za zdravila (FDA), saj je uspešno prestala testiranje.

V testiranju je sodelovalo 348 otrok, starih med 8 in 12 let, ki so imeli diagnosticiran ADHD. Ena skupina otrok je štiri tedne na tablicah igrala akcijsko igrico omenjenega podjetja, druga skupina, ki je služila kot placebo, pa druge akcijske igre. Po štirih tednih so znanstveniki opravili testiranja in ugotovili, da se je stanje otroki, ki so igrali Akilijevo igro izboljšalo tako na področju pozornosti kot hiperaktivnosti, skupina, ki se je igrala druge akcijske igre pa ni pokazala napredka.

In kako igra deluje? Eddie Martucci, izvršni direktor podjetja Akili je povedal, da »igra cilja na ključne nevrološke poti, ki nadzirajo pozornost in impulzivnost«. Kako so prišli do tega, zaenkrat še niso razkrili, a rezultati naj bi bili zelo vzpodbudni. Naslednji korak je primerjava med to igralno terapijo in klasičnimi prijemi v obliki zdravil in psihoterapije, ki se uporabljajo sedaj. In če se bo tudi v tem primeru pokazalo, da zadeva deluje, se kaj lahko zgodi, da bodo zdravniki dajali igranje iger na recept. Pa bodo zavarovalnice to krile?

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice