Ko idejo za antibiotik da mravlja

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.2.2018 5:00:00, Kategorija: Trendi

Puščavska oziroma južna ognjena mravlja proizvaja enega najmočnejših protimikrobnih sredstev na svetu. Se lahko iz tega kaj naučimo?

Ko idejo za antibiotik da mravlja

Znanstveniki univerze v Severni Karolini so raziskovali protimikrobno zaščito različnih vrst mravelj. Rezultati kažejo na to, da bi nam te marljive žuželke lahko pokazale pot do novih, bolj učinkovitih vrst antibiotikov. Našli so nekaj prav zanimivih vrst mravelj, še bolj zanimivo pa je dejstvo, da nekatere vrste mravelj sploh nimajo kemične protimikrobne zaščite. In ker so kljub temu evolucijsko preživele je logično, da se proti okužbam bojujejo na nek drugi način. Bi, če ga odkrijemo, lahko bil uporaben tudi pri ljudeh?

Znanstveniki so v študiji uporabili 20 vrst mravelj. Testiranje je potekalo tako, da so mravlje najprej »stuširali« s posebnim topilom, ki je iz njihovih teles spralo vse kemične spojine. To sprano tekočino so nato dodali suspenziji, ki je vsebovala različne bakterije in opazovali ali ima katera od teh spojin kak antibakterijski učinek. Ugotovili so, da se je antibakterijski učinek pokazal pri kar 12 od 20 vrst mravelj, najbolje pa se je odrezala mravlja vrste Solenopsis molesta, po domače puščavska oziroma južna ognjena mravlja.

A raziskava je pokazala še nekaj bolj presenetljivega – obstajajo mravlje, ki ne proizvajajo prav nobene protimikrobne zaščite. To je pravzaprav nelogično, saj te mravlje evolucijsko ne bi smele preživeti, saj bi jih brez zaščite bacili pobili. A jih ne, kar pomeni, da uporabljajo kakšno drugo vrsto obrambe. Kakšno pa? Prav to bi znanstveniki radi ugotovili, saj bi to lahko pomenilo kakšno alternativno obliko zdravljenja tudi za ljudi.

Raziskava je bila objavljena v reviji Royal Society Open Science.

Vir: North Carolina State University
Slika: Clint Penick

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice