Krvavo vegetarijansko meso

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 25. 07. 2018 07:50:00, Kategorija: Trendi

Sliši se nenavadno, a ne le, da zadeva obstaja, celo žegen s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila je dobila. Spoznajte Nemogoči burger.

Krvavo vegetarijansko meso

Vzgoja živali za hrano je okoljsko problematična, zato se znanstveniki na eni strani trudijo najti načine, kako jo »očistiti«, na drugi strani pa iščejo alternative mesu. In to takšne, ki bi bile videti kot meso, ki bi vonjale kot meso in imele tudi okus kot meso. In ljudem iz podjetja Impossible Foods naj bi to tudi uspelo, kar potrjuje tudi zelena luč s strani ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA), ki je dokončno dovolila prodajo in uporabo umetnega mesa.

In kako je zadeva nastala? Najprej so morali seveda ugotoviti, kaj dela meso – meso. To naj bi bila molekula, imenovana hem. Gre za molekulo, ki jo najdemo v človekovem telesu, odgovorna pa je za to, da nase veže kisik iz pljuč in ga »razvozi« po telesu, krvi pa daje tudi njeno značilno rdečo barvo. Molekul hema je veliko tudi v živalskem mišičnem tkivu, ki daje mesu tisti značilni okus, ki ga imamo radi. A ker človeškega oziroma živalskega hema seveda ne morejo uporabiti za »vegetarijansko meso«, so se pri Impossible Foods odločili, da ga ustvarijo umetno.

Na njihovo srečo so identično molekulo našli v soji, tako da jim je ni bilo treba »kopirati«, a brez genskega spreminjanja ni šlo. Vzeli so DNK molekul hema in ga dodali lastnemu genetsko vzgojenemu kvasu. Ko ta kvas, pomešan z DNK sojinega hema, fermentira, nastane protein, imenovani sojin hemoglobin. Tega potem zmešajo z drugimi nadomestki mesa, kot so pšenični, krompirjevi in sojini proteini, rezultat pa je pleskavica, ki je videti kot da je iz mesa - je »krvava«,  baje ima tudi okus po mesu, je pa okoljsko neprimerno bolj prijazna od govejega burgerja. Za proizvodnjo Nemogočega burgerja (Impossible burger) je baje potrebno 75 odstotkov manj vode, 95 odstotkov manj zemlje (pašniki, pridobivanje hrane za govedo), celoten proces pa ustvarja 87 odstotkov manj toplogrednih plinov.

Impossible Burger ni nekaj hudo novega. Podjetje Impossible Foods je vlogo za odobritev  prodaje FDA poslalo že leta 2014. Urad je zahteval dodatne informacije, posebej v zvezi alergeni, ni pa tega »umetnega mesa« proglasil za ne-varnega. In če nekaj ni ne-varno, se lahko uporablja. In tako so se Nemogoči burgerji začeli prodajati v verigah hitre hrane White Castle in Umami Burger. A s tem se niso strinjale nekatere okoljske organizacije in izrazile zaskrbljenost, saj se v prehransko verigo vnašajo novi gensko spremenjeni dodatki. Ker so zahtevale, da se Imposible Burger umakne iz prodaje, je Impossible Food opravil dodatna testiranja in jih v 1066 strani dolgem poročilu predal FDA. Urad je bil s testi očitno zadovoljen in nekaj dni nazaj je proizvajalcu sporočil, da je Nemogoči burger dokončno požegnan in se lahko še naprej prosto prodaja.

Bi ga poskusili?

Vir: Impossible Foods

preberite še to

Trendi
Srečno Novo leto tudi pasjim prijateljem

Srečno Novo leto tudi pasjim prijateljem

Odlična ideja - notranja pasja uta z aktivnim odpravljanjem hrupa.

Trendi
Stoletne hlače

Stoletne hlače

Bi plačali 560 € za hlače? Ne? Kaj pa, če bi imele kar 100-letno garancijo?

Trendi
Bleščeča in smrdeča bomba...v živo

Bleščeča in smrdeča bomba...v živo

Ne kradite paketov, sicer vas lahko doleti tole…

Trendi
Ne pretiravajte z vohanjem

Ne pretiravajte z vohanjem

Vohanje umazanih nogavic lahko povzroči grdo glivično okužbo pljuč.

Trendi
Dve v enem

Dve v enem

Včasih pride prav vbodna, včasih sabljasta žaga. Zakaj ne bi imeli le eno, ki je lahko oboje?

Trendi
Kava za delovne

Kava za delovne

Zakaj ne bi ob sveži kavi uživali tudi v delavnici ali na prostem?

Trendi
Zakaj bi jih nosili?

Zakaj bi jih nosili?

Včasih moramo smuči do smučišča tudi nositi. Zakaj pa jih ne bi peljali?

Trendi
Tišje pranje

Tišje pranje

Se vaš prali stroj trese in je glasen? Tale priprava ga bo utišala.

Trendi
Najdete pravo kombinacijo?

Najdete pravo kombinacijo?

Lahko to ključavnico s številčnico odklenete z le temi tremi namigi?

Trendi
Ali nam lažejo?

Ali nam lažejo?

Zakulisje snemanja skejterskih podvigov kaže na to, da vse le ni tako akrobatsko…

Trendi
Najhitrejša žival na svetu

Najhitrejša žival na svetu

Si lahko zamislite, da nekaj pospeši od 0 do 324 km/h v 0,000015 sekunde?

Trendi
S tehnologijo nad zalezovalce

S tehnologijo nad zalezovalce

Obiskovalce koncerta Taylor Swift so spremljale kamere in iskale zalezovalce.