Najbolj okusna slovenska voda je…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9.6.2018 7:24:00, Kategorija: Trendi

Nagrado za najbolj okusno vodo leta 2018 je prejel izvir Voje, katerega vodo točijo v hotelu Kristal v Bohinju.

Najbolj okusna slovenska voda je…

Konec tedna je je na Bledu potekal tradicionalni Blejski vodni festival in znova dokazal, da je idealna platforma za povezovanje različnih javnih in zasebnih organizacij ter strokovnjakov pa tudi politike in širše javnosti. Vodne inovacije so prepričale visoke domače in tuje goste, okrogla miza pa razkrila, da je prostora za napredek še veliko – predvsem pri prenosu znanja in vključevanju mladih.

Udeležence Blejskega vodnega festivala je uvodoma pozdravila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter poudarila zgledno sodelovanje festivala in ministrstva ter predstavila sodelovanje ministrstev za okolje sosednjih držav ter skupno delo pri ohranjanju čistosti reke Save.

G. Yogesh Joshi, predstavnik iz indijske države Maharaštra, je poudaril, da sta ga Slovenija in Bled fascinirala, za Bled je celo dejal, da je eden najlepših krajev na svetu. V nadaljevanju je poudaril pomen vzpostavljanja sodelovanja stroke in vodnih inovacij na področju upravljanja voda. Blejski vodni festival je z organizacijo AKSKAY Foundation Mumbai podpisal tudi memorandum o sodelovanju.

Vprašanje »Kako znanje upravljanja voda prenesti na manjše generacije?« je odmevalo med udeleženci strokovnega panela, ki je obravnavalo prenos znanja in vključevanje mladih v odgovorno rabo in inoviranje v vodnem svetu. Sogovorniki, dr. Mitja Bricelj iz Ministrstva za okolje in prostor, Prof. dr. Mihael Jožef Toman, prodekan in nekdanji dekan Biotehniške fakultete, mag. Helene Masliah Gilkarov iz ICPDR, Matjaž Horvat iz družbe Petrol d.d., Yogesh Joshi (AKSKAY Foundation Mumbai) ter Ana Kambič iz Parlamenta mladih, so se strinjali, da prenos znanja o vodi na mlajše generacije ni ustrezen, šepa tudi komunikacija med različnimi deležniki. Izobraževalne ustanove, tako osnovne in srednje šole kot fakultete, tej tematiki dajejo premalo poudarka – tako v teoriji kot praksi, poleg tega pa so premalo seznanjene z aktualnimi razmerami v vodnem svetu.

Ko voda iz pipe dobi ime
Okrogla miza z naslovom Nove dimenzije vode je vodi iz pipe dala konkretno zgodbo in jo povezala s hrano ter umetnostjo. O tem, kako Slovenija in tujina ceni vodo in kakšno ceno dejansko ima voda, so se na okrogli mizi pogovarjali dr. Peter Frantar (Agencija RS za okolje), Miha Murn (Atelje Art Murn International), Tomaž Krištof (Restavracija Krištof)  ter predstavniki gostinskih storitev. Sogovorniki so ugotavljali, da tujci bolj cenijo slovensko vodo od domačinov, tudi domačih gostov. Ideja o tem, da bi bila steklenica vode del standardne ponudbe na mizah slovenskih gostincev in vračunana v postrežnino, pa do nadaljnjega ostaja odločitev posameznih gostincev. Nekateri bodo omenjeno prakso letos vsekakor uvedli.

»V Sloveniji imamo zelo kakovostno vodo, zato je pogosto ne znamo dovolj ceniti. Vodi, tudi tisti, ki teče iz naših pip, bi zato morali dati zgodbo, ki ji pripada. Tujci nadvse cenijo našo vodo, zakaj jim je torej ne bi gostinci ustrezno računali – npr. v obliki postrežnine. Blejski Vodni Festival je priložnost, da predstavniki vladnih organizacij, gospodarstva, gostincev in umetnikov predstavijo svoje vidike, ideje in inovacije, kako vodne vire dvigniti na kar najvišji nivo,« je povedal Mario Gajić, organizator in ustanovitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival.

Degustacijo slovenskih voda osvojil izvir Voje
Svečani otvoritvi dogodka je sledila degustacija vode. Organizatorji so zagotovili preizkušanje vode iz desetih vplivnih in visoko ocenjenih slovenskih restavracij iz različnih regij v Sloveniji. Najboljši slovenski vodni vir, ki je prejel tudi nagrado za Najbolj okusno vodo leta 2018, je izvir Voje, katerega vodo točijo v hotelu Kristal v Bohinju.

Več na www.bledwf.com.

preberite še to

Trendi
Kdor ne pobira kakcev, si je sam kriv!

Kdor ne pobira kakcev, si je sam kriv!

Vas jezi, da nevestni lastniki ne pobirajo pasjih iztrebkov? Mogoče pa je rešitev tole...

Trendi
Prava spona

Prava spona

Mizarske spone so nepogrešljivo orodje tako profesionalcev kot hobistov. Tale je nekaj posebnega, saj o...

Trendi
Zložljiva mreža

Zložljiva mreža

Tole visečo mrežo je mogoče postaviti kjerkoli, pa še zložljivo je vse skupaj.

Trendi
Končno konec Traviate!

Končno konec Traviate!

Na slovaškem je policija končno aretirala žensko, ki je 16 let vsak dan od 6:00 do 22:00 z balkona pred...

Trendi
Glasbena skrivnost končno razjasnjena

Glasbena skrivnost končno razjasnjena

Profesor matematike je rešil 50 let staro uganko kdo od Beatlesov je napisal pesem In my life.

Trendi
Edison se je zmotil

Edison se je zmotil

Leta 1894 je Edison napovedal, da čezatlantski telefonski pogovori nikoli ne bodo mogoči.

Trendi
Poskusi neskončnega stroja

Poskusi neskončnega stroja

Perpetuum mobile je ena tistih stvari, ki že stoletja žgečka človeško domišljijo, deluje pa na ž...

Trendi
Z umetno inteligenco proti raku

Z umetno inteligenco proti raku

Če hočemo zdraviti raka, ga moramo dobro poznati, zato so »poroke« med medicino in informacij...

Trendi
Sončni rekord

Sončni rekord

Električno letalo, ki se napaja izključno s sončnimi celicami, je brez postanka letelo kar 25 dni.

Trendi
Bodo roboti kmalu čutili

Bodo roboti kmalu čutili

Znanstveniki so izdelali »kožo«, ki robotom omogoča, da preko dotika zaznajo zelo majhne podrobnos...

Trendi
Ure, ki so spremenile svet

Ure, ki so spremenile svet

Šest ročnih ur, ki so ob svojem nastanku spremenile način spremljanja časa.

Trendi
Konec smrdeče obutve

Konec smrdeče obutve

Vroči dnevi imajo pogosto za posledico ustrezno dišečo obutev. S tole napravo, če si jo boste lahko pri...