Ognja ne uporabljamo le ljudje

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.1.2018 6:07:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so ugotovili, da kar nekaj avstralskih ptic roparic namenoma povzroča požare in s tem izbeza plen iz njihovih skrivališč.

Ognja ne uporabljamo le ljudje

Avstralska divjina je znana po požarih. Suha trava in grmovje se zelo hitro vnameta, najpogostejši vzrok pa so udari strel in človek. Ti požari znajo biti zelo obsežni in nevarni, lahko pa so tudi koristni, predvsem za lovce, pri čemer mislimo na ljudi in živali. Avstralski aborigini že od pamtiveka lovijo tudi tako, da zanetijo ogenj in s tem na plano izbezajo različne živali, s katerimi se hranijo. Ogenj pa imajo iz enakega razloga rade tudi druge živali, med drugim tudi ptice, saj jim ogenj precej olajša iskanje hrane.

Vse to so znana dejstva. Manj znano pa je, da ptice ne le čakajo na ogenj ampak ga znajo same tudi zanetiti. Avstralski znanstveniki so v reviji Journal of Ethnobiology objavili rezultate raziskave, v kateri so ugotovili, da kar nekaj vrst avstralskih ptic roparic uporablja način lova, kjer na nekem mestu namenoma zanetijo ogenj, s tem na plano preženejo kuščarje, glodavce in druge živali, s katerimi se prehranjujejo. Mislili bi si, da gre za revolucionarno odkritje, a ni tako – avstralski domorodci baje to vedo že kakšnih 40.000 let in imajo za te ptice tudi posebno ime – ognjeni sokoli.

Znanstveniki so ugotovili, da gre predvsem za tri vrste roparic – črnega škarnika (Milvus migrans), žvižgajočega škarnika (Haliastur sphenurus) in rjavega sokola (Falco berigora), ki ogenj netijo tako, da poberejo tleče vejice iz enega požara in jih prenesejo drugam. In tega ne delajo slučajno ampak namenoma.

In kako vedo, da gre za zavestno dejanje? Prvo idejo o tem so dobili iz »Jaz, aborigin«, avtobiografske knjige avstralskega domorodca Waipuldanya Phillipa Robertsa, v kateri je zapisal, da je videl sokola, kako je s kremplji pobral tlečo vejico, jo odnesel do zaplate suhe trave in tam spustil na tla. Potem so on in njegovi »prijatelji« krožili nad tem mestom in čakali, da se ogenj razširi in povzroči eksodus glodavcev in kuščarjev. Ko je vse skupaj pogorelo in ko so polovili vse, kar so lahko, so proces ponovili drugje.

Podobne izkušnje so opisali tudi nekateri gasilci, ki so se spopadali s požari v divjini. Dick Eussen, izkušeni profesionalni gasilec iz Severnega teritorija je takšno obnašanje doživel večkrat: »Ves dan smo se borili z velikim požarom in ko smo mislili, da smo ga ukrotili, smo zagledali žvižgajočega škarnika, ki je v krempljih nosil tlečo vejico in jo spustil kakšnih 20 metrov naprej v suhi travi, kar je povzročilo nov požar. In ko smo pogasili tega, je vražji prič povzročil še šest drugih…«

Soavtor študije in geograf na univerzi Penn State Marc Bonta je za National Geographic povedal, da pravzaprav študija ne odkriva ničesar posebno novega, saj naj bi aborigini takšno obnašanje ptic poznali verjetno že 40.000 let, obstaja pa velika verjetnost, da so se tehnike lova z ognjem tudi sami naučili prav od njih.

Naslednji cilj znanstvenikov je, da tak lov ujamejo v objektiv fotoaparat ali kamere, saj slikovnega materiala na temo še ni.

preberite še to

Trendi
Trije vojaki?

Trije vojaki?

V novoodkritem velikem sarkofagu v Aleksandriji so bila tri okostja, ljudje pa bi sedaj radi požirek tekočine,...

Trendi
Z ultrazvokom nad demenco

Z ultrazvokom nad demenco

Poskusi na miših so pokazali, da je za pomoč pri kognitivnih težavah zaradi vaskularne demence in Alzhe...

Trendi
Hidravlični 3-sekundni šotor

Hidravlični 3-sekundni šotor

Šotor, ki ga postavite v treh, podrete pa v tridesetih sekundah. Pravi prodajalec.

Trendi
Googlov glasbeni prevod

Googlov glasbeni prevod

Googlov prevajalnik je lahko koristna, pa tudi prav zabavna zadeva. Vas zanima, kako so slišati nekajkr...

Trendi
Največji 3D-tiskalnik na svetu

Največji 3D-tiskalnik na svetu

Namenjen je uporabi v gradbeništvu, tiska pa lahko objekte do tlorisa 31 x 11 metrov in do 18 metrov vi...

Trendi
Preprosto proti kraji identitete

Preprosto proti kraji identitete

Kraja identitete pogosto ni nek sofisticiran postopek ampak nekaj, kar je mogoče dokaj preprosto preprečiti.

Trendi
Še tega nam je treba

Še tega nam je treba

Z naslednjim mesecem bo s spleta spet mogoče sneti načrte za 3D-tiskanje orožja.

Trendi
Majhen luksuz

Majhen luksuz

Majhne mobilne hiške so zadnja leta velika modna muha. In tale je res luksuzna.

Trendi
Pravi kung-fu panda

Pravi kung-fu panda

Saj ne vemo ali je risnaka nastala po tejle pandi ali je ta panda svoje gibe pobral iz risanke...

Trendi
Najstarejša barva je…

Najstarejša barva je…

Znanstveniki so odkrili, kakšne barve so bili prvi živi organizmi na Zemlji. Svetlo rožnate.

Trendi
Najbolj kloniran pes

Najbolj kloniran pes

Miracle Milly, šestletna čivava iz Portorika, ima kar 49 klonov in nosi Guinessov rekord za najbolj klo...

Trendi
Barvni 3D-rentgen

Barvni 3D-rentgen

Novozelandski znanstveniki so izdelali prvi barvni 3D rentgen in slike so res impresivne.