Pleme, ki se ne da

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8.1.2018 5:20:00, Kategorija: Trendi

Skoraj težko je verjeti, da na svetu obstaja kraj, od »civilizacije« oddaljen le nekaj deset kilometrov, kjer živi pleme, ki niti ognja ne pozna. In kot je videti, bo tako tudi ostalo…

Pleme, ki se ne da

V Bengalskem zalivu obstaja tako imenovano Andamansko otočje, ki ga sestavlja nekaj večjih in manjših otokov in je, razen razmeroma majhnega dela na severu, ki sodi pod Mjanmar, pod upravo Indije. V tem otočju se nahaja tudi manjši otok premera vsega kakšnih 7 kilometrov, z imenom Severni Sentinel, ki je nekaj zelo posebnega.

Otok je od Indije oddaljen 1300 kilometrov, od Mjanmarja le 300, od Port Blairja, razmeroma sodobnega glavnega mesta otočja pa je le 50 kilometrov. Kljub bližini »civilizacije«, pa na Severni Sentinel, razen plemena, ki živi tam, ni stopila skoraj nobena druga noga.

Prvega stika z zunanjim svetom so bili Sentinelčani deležni šele leta 1867, ko je nekaj indijska trgovska ladja nehote nasedla na otok. Kljub temu, da je šlo za nesrečo, pa Sentinelčani, ki so bili nabiralci in ribiči in niso poznali niti ognja, tega niso sprejeli ravnodušno. Ladjo so napadli z loki in kopji, uboge mornarje pa je rešila druga ladja. V naslednjih dvajsetih letih so na otok poskušali tu in tam skušali priti Britanci, a so obupali in od leta 1887 na otok ni hotel nihče več. Leta 1970 je pleme hotela obiskati skupina indijskih antropologov, a si kaj dlje od tega, da so na obali videli nekaj domorodec, niso upali. Poskusov je bilo še nekaj, a so se prav vsi klavrno končali, saj so Sentinelčani vse pričakali s puščicami in kopji. Njihova zadnja žrtev sta bila leta 2006 dva indijska ribiča, ki sta zaspala v svojem čolnu. Morski tok ju je odnesel na Sentinel, kjer so ju napadli domorodci in ubili.

A obstajale je izjema – leta 1991 je otok obiskala druga skupina indijskih antropologov, tam ostala na kratko, nato pa se vrnila in svoja opažanja zaupala vladi. Ta je odločila, da je Sentinelčane treba zaščititi, predvsem pred boleznimi zunanjega sveta, hkrati pa obiskovalce pred njihovimi puščicami in kopji. In kako so to narediti? Tako, da so prepovedali dostop do otoka.

In tako bodo Sentinelčani, za katere se niti ne ve, koliko jih je (ocene so med 40 in 300), še naprej živeli v miru.  Več v spodnjem videu.


Vir. RealLifeLore

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice