Smrtonosni Sam doma

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 27.12.2017 4:42:00, Kategorija: Trendi

To, kar sta doživela lopova v prvem delu serije Sam doma je bilo vsekakor boleče. Nekdo je zadevo raziskal na znanstveni način in ugotovil, da skoraj zagotovo ne bi preživela.

Smrtonosni Sam doma

Zadnja leta, no ja skoraj desetletja, ni novoletnih praznikov brez da bi na vsaj treh televizijskih kanalih vrteli filma Sam doma. V prvih dveh delih sta, poleg osemletnega Kevina, glavna junaka še Harry in Marv, ne prav brihtna lopova, ki ju Kevin s svojimi pastmi precej »zdela«.

Seveda gre pri vsem skupaj za filmske trike, a YouTuberja Jaka Roperja je zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi nekdo res dobil to, česar sta bila deležna Harry in Marv. Odločil se je preizkusiti tri boleče izkušnje – Harryjevo prijemanje žareče kljuke, udarec v nos s pomočjo viseče pločevinke z barvo ter udarec z vitrihom po prsih (saj veste, ko je Marv hotel ubiti pajka).

Prijemanje kljuke se je, po pričakovanju, izkazalo za preveč privlečeno za lase, saj se kljuka v nekem uporabno dolgem času na zunanji strani preprosto ne segreje do te mere, da bi bila nevarna.

Kaj pa barva? Tu je stvar precej drugačna. Izračun je pokazal, da je bila sila, s katero sta jo dobila lopova po nosu, okoli 12 kN, kar je dvakrat več kot če bi vas Mike Tyson mahnil po nosu in to brez rokavice. Ali malo drugače – gre za silo, ki je šestkrat večja od sile, potrebne da se vam zlomi nos. Pri 12 kN bi se vsekakor onesvestili, obstaja pa tudi 42-odstotna verjetnost, da bi vam počila lobanja.

Pa udarec po prsih? Tudi ta bi bil vse prej kot prijeten, saj bi nas vitrih mahnil s silo 15 kN, kar je 4,5-krat več sile, kot je potrebno, da nam polomi rebra. Takšna sila bi skoraj zagotovo pomenila smrt, saj bi vam zlomljena rebra prebila pljuča in srce.

Torej – če bi Marv in Harry brez potrebe po rešilcu nekako premagala prve ovire, bi nezavestna obležala ob vznožju stopnic z zlomljenima nosovoma in verjetno tudi počenima lobanjama. Kar je za Harryja celo dobra novica, saj do vitriha, polomljenih reber in preluknjanih notranjih organov niti prišel ne bi…

In kako je bil test videti v praksi? Takole:


Vir: Vsauce3, YouTube

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice