Solarne strehe končno v proizvodnji

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 12.1.2018 4:54:00, Kategorija: Trendi

Elon Musk se je lani nekaj časa precej hvalil s projektom strehe, pri kateri bodo strešniki izdelani iz fotovoltaičnih elementov tako da bo proizvajala elektriko. In potem je utihnil…

Solarne strehe končno v proizvodnji

Lani je bil Elon Musk nad svojim projektom fotovoltaične strehe, ki je videti kot navadna, izredno navdušen. Vse skupaj je bilo videti res zanimivo, zato se je tega navdušenja nalezel še marsikdo drug. Projekt je bil tako daleč, da so pri Tesli kot del beta-testiranja s strešniki, ki proizvajajo elektriko, opremili nekaj domov svojih zaposlenih in stvar se je baje zelo dobro obnesla. A potem je kar naenkrat vse skupaj utihnilo. V povezavi z Muskom se je govorilo le še o Tesli Model 3, SpaceX in Hyperloopu, o strehi pa nič. Zato je marsikdo mislil, da je projekt propadel.

A ni tako. Razvoj strešnikov je šel naprej in po poročanju Bloomberga je sedaj tako daleč, da bo zadeva prišla na trg. In zakaj so čakali tako dolgo? Baje zato, ker so najprej morali dokončati svojo tako imenovano Gigatovarno 2 (Gigafactory 2) v Buffalu, kjer so načrtovali proizvodnjo strešnikov. In sedaj je očitno tako daleč.

To, da bodo strešnike začeli dobavljati kupcem je sicer dobra novica, vprašanje pa je ali bodo držale napovedi, ki jih je dal Elon Musk, po katerih naj bi bile takšne strehe celo cenejše od konvencionalnih. Njihova cena naj bi bila nižja tudi če ne upoštevamo prihranka zaradi proizvedene električne energije. Pri Bloombergu so zadevo analizirali in ugotovili, da to ne bo držalo. Po njihovih izračunih cena ne bo niti približno nižja ampak bo celo višja, kot če bi si omislili tradicionalno streho in nanjo namestili sončne celice. To bo sicer verjetno odgnalo kar nekaj kupcev, a ker je zadeva videti zelo nevpadljivo so znamo predstavljati, da bo trg dovolj velik, da se ideja ohrani.

Vir: Bloomberg

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice