»Tableta«, ki meri pline

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 10.1.2018 4:48:00, Kategorija: Trendi

Znanstveniki so izdelali posebno kapsulo, ki jo pacient zaužije kot tableto, ta pa potem meri količino in vsebnost plinov v črevesju in pomaga pri diagnostiki različnih črevesnih bolezni.

»Tableta«, ki meri pline

V našem želodčno-črevesnem sistemu živi kopica bakterij, ki med procesom absorpcije hrane  proizvajajo najrazličnejše pline – vodik, ogljikov dioksid, dušik, kisik in še katerega. Ti plini, ki jih je mogoče najti v različnih koncentracijah, lahko povzročijo različne težave, tudi tako imenovani sindrom razdražljivega črevesa. Zato je razumevanje dogajanja v našem želodcu in črevesju izredno pomembno.

A do sedaj so imeli zdravniki precej težav pri merjenju količine različnih plinov v prebavnem sistemu. Zanašati so se morali na analizo zadaha, pacientu vstavljati cevke, analizirati blato in podobno kar je na eni strani precej invazivno, na drugi pa ne daje najbolj točnih rezultatov.

Znanstveniki avstralske univerze RMIT so zato izdelali posebno kapsulo, ki jo pacient pogoltne, ta pa med potovanjem skozi prebavni sistem meri vsebnost plinov. Kapsula je že uspešno prestala prvo fazo testiranja pri ljudeh in univerza sedaj zbira denar za drugo.

Kljub temu, da je stvar še zelo nova, pa so testi že sedaj odkrili nekatere stvari, ki jih medicinska stroka do sedaj ni poznala. Recimo to, da želodec v primeru, da je v njem kakšna spojina dlje kot običajno, začne sproščati oksidacijske spojine, ki pomagajo pri razgradnji te spojine oziroma objekta. Tak imunski odziv do sedaj še ni bil zabeležen. Metoda je tudi pokazala, da v debelem črevesu pri dieti z veliko vlakninami nastaja tudi kisik, in to v precej visoki koncentraciji. To pa negira prejšnje prepričanje, da v debelem črevesu kisika ni.

Te nove informacije bi lahko pomagale pri razumevanju nastanka resnih bolezni kot je recimo rak debelega črevesa in podobne.

Študija je bila objavljena v reviji Nature Electronics.

Vir: RMIT

preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice