Tudi Bela hiša je proti

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8.10.2018 5:58:00, Kategorija: Trendi

Google razvija cenzurirano različico iskalnika za Kitajsko, kar zaposlenim ni všeč, sedaj pa je proti tudi Tumpova administracija.

Tudi Bela hiša je proti

Dva tedna nazaj smo pisali o tem, da Google v okviru projekta Dragonfly razvija posebno različico svojega iskalnika, namenjeno kitajskemu trgu. Njena posebnost bo ta, da bo kitajskim oblastem omogočala cenzuro rezultatov in nadzor nad tem, kaj uporabniki iščejo.  To zaposlenim pri Googlu ni všeč, zato naj bi jih okoli 1400 podpisalo pismo, v katerem so vodstvo pozvali k večji transparentnosti projekta.

Sedaj se je k temu »protestu« priključila še Trumpova administracija, ki je preko podpredsednika Mika Pencea pozvala Google, naj »nemudoma prekine razvoj projekta Dragonfly, ki bo okrepil cenzuro, ki jo izvaja kitajska komunistična partija nad svojimi državljani in pomagal k še večji ogroženosti zasebnosti«. Seveda poteze Bele hiše ne gre jemati kot željo po dobrobiti Kitajcev, ampak jo je potrebno jemati kot del trgovinske vojne, ki so jo ZDA napovedale prti Kitajski. Kljub temu pa je to še dodaten udarec Googlu, ki mu milijardni kitajski trg tako spet polzi med prsti…


[Originalna novics, 24.9.2018]
Kitajska
je velik trg in tudi Google bi seveda rad kak njegov košček. Težava je v tem, da mu tamkajšnja vlada že od leta 2010 ne dovoli vstopa, saj zahteva, da iskalnik cenzurira vsebino, ki jo smatra za neprimerno. In tega ni tako malo - Facebook, Instagram, Twitter, NY Times, Wall Street Journal in tudi »občutljive« teme v zvezi s politiko, svobodo govora, človekovimi pravicami, miroljubnimi protesti in še čem. Google se je dolgo delal načelnega, a Kitajska gospodarsko in finančno strmo raste in načelnost se počasi umika želji po zaslužku. 700 milijonov uporabnikov ni malo…

Pred časom je tako Google pričel razvijati posebno različico svojega iskalnika, imenovano Dragonfly, namenjeno izključno kitajskemu trgu. Iskalnik naj bi »samodejno identificiral in blokiral vsebine, ki jih kitajska država označuje za neželene«, državi omogočal, da po lastni presoji sama ureja seznam strani, do katerih je prepovedan dostop, omogočal pa bi tudi »vohunjenje« za uporabniki. Ti se bodo morali za uporabo brskalnika namreč prijaviti, s tem pa naj bi se omogočilo shranjevanje njihovih naslovov IP, povezav, ki so jih izbirali, pa tudi lokacijo in telefonsko številko uporabnika.  Do vseh teh podatkov naj bi imel dostop Googlov neimenovani kitajski lokalni partner, ki bo, kot je že jasno, igral vlogo cenzorja in vohuna.

Informacije o projektu so bile znane dokaj ozkemu krogu zaposlenih, a ne za dolgo. Nekomu se vse skupaj očitno ni zdelo prav, zato je interno okrožnico poslal tudi zaposlenim, ki s projektom niso imeli zveze. In nastal je pravi mali upor, saj so se v podjetju kar vrstili jezni komentarji, zbirali so se podpisi z zahtevki za ukinitev projekta in še kaj. In kako je reagiralo vodstvo? No ja, nič kaj »demokratično«, saj so vsi zaposleni, ki so videli ali dobili omenjeno okrožnico, od kadrovske službe prejeli sporočilo, da morajo vse, kar je povezano s projektom Dragonfly, zbrisati s svojih naprav.

Je na tak način mogoče duha spet spraviti v steklenico? Nismo ravno prepričani.

Vir. Fossbytes

preberite še to

Trendi
»Umetna luna« namesto obcestnih svetilk?

»Umetna luna« namesto obcestnih svetilk?

Kitajci naj bi leta 2020 izstrelili satelit, ki bo osvetljeval zemljo osemkrat bolj kot luna in nadomesti...

Trendi
Hyperloop se izplača!

Hyperloop se izplača!

Hiperloop-povezava med Kansas Cityjem in St. Loiusom je ekonomsko vzdržna, pravijo raziskave.

Trendi
Preprosta napeljava

Preprosta napeljava

Za polaganje različnih vrst napeljave moramo najprej izdelati ustrezne utore. S temle bodo narejeni hitro, bre...

Trendi
Natančno dvigovanje

Natančno dvigovanje

Tale priprava bi lahko prišla prav tako profesionalcem kot domačim »dvigovalcem«.

Trendi
Zaprtokrilna letala

Zaprtokrilna letala

Projekt Parsifal - star koncept, ki lahko v novi preobleki pomeni čistejši letalski promet.

Trendi
Manj, a še vedno preveč

Manj, a še vedno preveč

Uporabniki manj dovzetni za prevare s tehnično podporo, a mnogi še vedno izgubljajo čas in denar

Trendi
Kindle pripravljen za kopanje

Kindle pripravljen za kopanje

Novi model bralnika Kindle Paperwhite je lažji, ima več pomnilnika in je nepremočljiv.

Trendi
Kiberčevlji

Kiberčevlji

Elegantna rešitev za sprehod po navideznem svetu. Nič več padanja in slabosti.

Trendi
Slap, ki teče navzgor

Slap, ki teče navzgor

No ja, ni čisto tako, a kljub temu je vse skupaj videti dokaj nenavadno.

Trendi
Aplikacija, ki zazna depresijo

Aplikacija, ki zazna depresijo

Bo depresijo mogoče zaznati kar preko aplikacije v mobilnem telefonu?

Trendi
Križ vseh križev

Križ vseh križev

To pravzaprav ni več avtocestni križ ampak avtocestni makrame.

Trendi
15 krvavih zanimivosti

15 krvavih zanimivosti

Nekaj zabavnih in resnih zanimivosti o naši krvi.