Tudi Bela hiša je proti

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 8. 10. 2018 05:58:00, Kategorija: Trendi

Google razvija cenzurirano različico iskalnika za Kitajsko, kar zaposlenim ni všeč, sedaj pa je proti tudi Tumpova administracija.

Tudi Bela hiša je proti

Dva tedna nazaj smo pisali o tem, da Google v okviru projekta Dragonfly razvija posebno različico svojega iskalnika, namenjeno kitajskemu trgu. Njena posebnost bo ta, da bo kitajskim oblastem omogočala cenzuro rezultatov in nadzor nad tem, kaj uporabniki iščejo.  To zaposlenim pri Googlu ni všeč, zato naj bi jih okoli 1400 podpisalo pismo, v katerem so vodstvo pozvali k večji transparentnosti projekta.

Sedaj se je k temu »protestu« priključila še Trumpova administracija, ki je preko podpredsednika Mika Pencea pozvala Google, naj »nemudoma prekine razvoj projekta Dragonfly, ki bo okrepil cenzuro, ki jo izvaja kitajska komunistična partija nad svojimi državljani in pomagal k še večji ogroženosti zasebnosti«. Seveda poteze Bele hiše ne gre jemati kot željo po dobrobiti Kitajcev, ampak jo je potrebno jemati kot del trgovinske vojne, ki so jo ZDA napovedale prti Kitajski. Kljub temu pa je to še dodaten udarec Googlu, ki mu milijardni kitajski trg tako spet polzi med prsti…


[Originalna novics, 24.9.2018]
Kitajska
je velik trg in tudi Google bi seveda rad kak njegov košček. Težava je v tem, da mu tamkajšnja vlada že od leta 2010 ne dovoli vstopa, saj zahteva, da iskalnik cenzurira vsebino, ki jo smatra za neprimerno. In tega ni tako malo - Facebook, Instagram, Twitter, NY Times, Wall Street Journal in tudi »občutljive« teme v zvezi s politiko, svobodo govora, človekovimi pravicami, miroljubnimi protesti in še čem. Google se je dolgo delal načelnega, a Kitajska gospodarsko in finančno strmo raste in načelnost se počasi umika želji po zaslužku. 700 milijonov uporabnikov ni malo…

Pred časom je tako Google pričel razvijati posebno različico svojega iskalnika, imenovano Dragonfly, namenjeno izključno kitajskemu trgu. Iskalnik naj bi »samodejno identificiral in blokiral vsebine, ki jih kitajska država označuje za neželene«, državi omogočal, da po lastni presoji sama ureja seznam strani, do katerih je prepovedan dostop, omogočal pa bi tudi »vohunjenje« za uporabniki. Ti se bodo morali za uporabo brskalnika namreč prijaviti, s tem pa naj bi se omogočilo shranjevanje njihovih naslovov IP, povezav, ki so jih izbirali, pa tudi lokacijo in telefonsko številko uporabnika.  Do vseh teh podatkov naj bi imel dostop Googlov neimenovani kitajski lokalni partner, ki bo, kot je že jasno, igral vlogo cenzorja in vohuna.

Informacije o projektu so bile znane dokaj ozkemu krogu zaposlenih, a ne za dolgo. Nekomu se vse skupaj očitno ni zdelo prav, zato je interno okrožnico poslal tudi zaposlenim, ki s projektom niso imeli zveze. In nastal je pravi mali upor, saj so se v podjetju kar vrstili jezni komentarji, zbirali so se podpisi z zahtevki za ukinitev projekta in še kaj. In kako je reagiralo vodstvo? No ja, nič kaj »demokratično«, saj so vsi zaposleni, ki so videli ali dobili omenjeno okrožnico, od kadrovske službe prejeli sporočilo, da morajo vse, kar je povezano s projektom Dragonfly, zbrisati s svojih naprav.

Je na tak način mogoče duha spet spraviti v steklenico? Nismo ravno prepričani.

Vir. Fossbytes

preberite še to

Trendi
Srečno Novo leto tudi pasjim prijateljem

Srečno Novo leto tudi pasjim prijateljem

Odlična ideja - notranja pasja uta z aktivnim odpravljanjem hrupa.

Trendi
Stoletne hlače

Stoletne hlače

Bi plačali 560 € za hlače? Ne? Kaj pa, če bi imele kar 100-letno garancijo?

Trendi
Bleščeča in smrdeča bomba...v živo

Bleščeča in smrdeča bomba...v živo

Ne kradite paketov, sicer vas lahko doleti tole…

Trendi
Ne pretiravajte z vohanjem

Ne pretiravajte z vohanjem

Vohanje umazanih nogavic lahko povzroči grdo glivično okužbo pljuč.

Trendi
Dve v enem

Dve v enem

Včasih pride prav vbodna, včasih sabljasta žaga. Zakaj ne bi imeli le eno, ki je lahko oboje?

Trendi
Kava za delovne

Kava za delovne

Zakaj ne bi ob sveži kavi uživali tudi v delavnici ali na prostem?

Trendi
Zakaj bi jih nosili?

Zakaj bi jih nosili?

Včasih moramo smuči do smučišča tudi nositi. Zakaj pa jih ne bi peljali?

Trendi
Tišje pranje

Tišje pranje

Se vaš prali stroj trese in je glasen? Tale priprava ga bo utišala.

Trendi
Najdete pravo kombinacijo?

Najdete pravo kombinacijo?

Lahko to ključavnico s številčnico odklenete z le temi tremi namigi?

Trendi
Ali nam lažejo?

Ali nam lažejo?

Zakulisje snemanja skejterskih podvigov kaže na to, da vse le ni tako akrobatsko…

Trendi
Najhitrejša žival na svetu

Najhitrejša žival na svetu

Si lahko zamislite, da nekaj pospeši od 0 do 324 km/h v 0,000015 sekunde?

Trendi
S tehnologijo nad zalezovalce

S tehnologijo nad zalezovalce

Obiskovalce koncerta Taylor Swift so spremljale kamere in iskale zalezovalce.