Varnost za (zelo) previdne

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 6.12.2017 3:09:00, Kategorija: Trendi

Obstaja alarmna naprava, ki ne le, da začne kričati, ko zazna nepovabljenega gosta, poleg tega ga še poškropi s solzivcem. Hmmm. Kaj pa, če jo pozabimo izključiti?

Varnost za (zelo) previdne

Z idejami je tako – nekatere so dobre, nekatere manj, nekatere pa neumne. O tejle presodite sami, mi se nagibamo k tisti zadnji opciji.

Ideja, ki se ji reče PepperAlarm je sledeč. V prostor namestimo alarmno napravo, ki poleg običajnih senzorjev in načinov alarmiranja vsebuje še dodatek – samodejni sistem razprševanja solzivca. Zakaj? Vlomilci znajo biti precej prefrigani in pogosto vedo, kakšen je odzivni čas policije ali varnostne službe, zato imajo od časa, ko se alarm sproži pa do dejanske nevarnosti, da jih ulovijo, kar nekaj časa. In to anomalijo naj bi odpravil PepperAlarm.

Naprava je sestavljena iz dveh delov – majhne škatlice, ki vsebuje senzorje in solzivec na bazi kapsaicina (snovi, ki povzroča, da feferoni pečejo) in majhnega daljinske upravljalnika za vklop in izklop naprave. Senzorji v PepperAlarmu delujejo tako, da zaznajo gibanje šele takrat, ko je to v dometu solzivca. Ta je lahko več ali manj katerikoli, ki je na voljo v specializiranih trgovinah. Torej – ko nepridiprav pride v prostor, se sproži alarm, ko pa je dovolj blizu, pa se ga še poškropi s solzivcem.

Ste malce dvignili obrvi? Mi tudi. V zadevi vidimo vsaj dve težavi. Prva je, da moramo biti presneto pazljivi, da ob vstopu ne pozabimo naprave izključiti, sicer smo lahko žrtev lastne pasti, druga pa je, da – kdo pa pravi, da bo lopov gledal v senzor? Kaj če bo proti njemu obrnjen s hrbtom? Sodobni poprovi spreji so dokaj tekoči in ne naredijo prav velikega oblaka. V tem primeru bo lopovu sicer verjetno neprijetno, ni pa nujno, da ga bo pregnalo. Razen tega pa nismo niti najbolj prepričani ali je kaj takega pri nas sploh dovoljeno oziroma ne vemo, če ne bi celo odgovarjali v primeru, da se lopovu zaradi solzivca kaj zgodi.

A kljub temu, da je zadeva dokaj nedorečena, je v ZDA, kjer je tovrstna paranoja zelo izrazita, zelo priljubljena. In to kljub temu, da stane 298 dolarjev. Brez solzivca, ki ga morate kupiti posebej.


preberite še to

Oglaševanje

Prijava na e-novice