Zakaj še nismo brezkrtačni?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14.1.2018 7:19:00, Kategorija: Trendi

O tem, da bomo končno priča večjemu preboju brezkrtačnih motorjev v baterijska električna orodja, se govori že skoraj desetletje. Zakaj se to še ni zgodilo?

Zakaj še nismo brezkrtačni?

No ja, saj se je, vendar le na področju profesionalnih orodij, ki si jih »naredi sam« uporabnik večinoma ne more privoščiti. Zakaj? Najprej si poglejmo, v čem je razlika med običajnimi in brezkrtačnimi elektromotorji. Princip delovanja smo poskusili razložiti karseda preprosto.

Konvencionalne enosmerne elektromotorje v grobem sestavljajo štiri komponente: stator (nepomični del, v katerem je magnet), rotor (vrteči se del z navitjem), komutator, ki je del rotorja in predstavlja mehanski usmernik ter ščetke oz. krtačke, ki se preko v zmeti dotikajo komutatorja in služijo prevajanju toka med statorjem in rotorjem. Ko motor priključimo na napajanje, v komutator preko ščetk steče tok, ki namagneti bakreno navitje v rotorju, to magnetno polje deluje v nasprotni smeri od tistega, ki ga »proizvajajo« magneti v statorju, in rotor se zato zavrti. Vrtenje traja tako dolgo, dokler skozi ščetke teče tok.

Kaj pa brezkrtačni motorji? Kot pove že ime, ti nimajo ščetk. In tudi komutatorja ne. Zadeva je narejena tako, da se magneti nahajajo na gredi motorja, torej na rotorju, bakreno navitje pa je spravljeno v stator. Ker se navitje ne vrti, ne potrebuje ščetk, ki bi mu dovajale električni tok ampak mu ga dovaja posebno krmilno vezje. Takšna rešitev ima kar nekaj prednosti. Prva je ta, da lahko takšni motorji od sebe dajejo opazno več moči. To pa zato, ker je bakreno navitje na zunanji strani motorja in stacionarno, je lahko tudi večje. Več navitja pa posredno seveda pomeni močnejše magnetno polje. Druga prednost je v tem da  zato, ker ni trenja med ščetkami in komutatorjem, tudi posledičnih padcev napetosti zato tudi izgub energije ni. S tem pa prednosti še ni konec. Ker elektronika komunicira neposredno s stacionarnim navitjem, se orodje lahko samodejno prilagaja nalogi, ki jo ima. Zato proizvajalci brezkrtačnih baterijskih orodij pravijo, da gre za »pametna« orodja. In kje je tu pamet? Če na primer uporabljamo brezkrtačni vrtalni stroj in z njim hočemo vijak zaviti v stiropor, bo orodje samo zaznalo, da za vrtenje ne potrebuje veliko energije in je zato tudi ne bo »vleklo« iz baterije, če pa hočemo vijak zaviti v recimo orehov ali bukov les, bo zaznal, da je upor tukaj večji in bo temu primerno prilagodil količino potrebne energije. Kaj pa konvencionalni motorji? Ti gredo »na polno« oziroma njihov moč krmilimo ročno.

Torej – brezkrtačni motorji so, tako proizvajalci, bolj energetsko učinkoviti (50 %), bolj zmogljivi (okoli 25 %), manj se obrabljajo (do 10x) in imajo precej daljšo življenjsko dobo (do 5x ). Zakaj potem niso vgrajeni v vse baterijske vrtalnike, brusilnik in podobno ampak samo v profesionalne?

Razlog je seveda cena. Proizvodna cena orodja z brezkrtačnimi motorji je zaradi dodatne elektronike in senzorjev v povprečju za 30% višja od tistih s konvencionalnimi, višji pa je tudi strošek baterij, ki jih napajajo. In zato je brezkrtačne motorje najti več ali manj v profesionalnih orodjih, ki jih izdelujejo Makita, DeWalt, Bosch in podobni, v orodju za hobi-uporabnike pa zelo redko. A to se bo počasi in zanesljivo spremenilo, zato dogajanje v vaši priljubljeni trgovini z orodjem

preberite še to

Trendi
Temna stran meseca

Temna stran meseca

Kitajci naj bi v kratkem poslali terensko vozilo na temno stran meseca.

Trendi
Nenavadna formula

Nenavadna formula

Leta 2004 si je nekdo izmislil formulo oziroma enačbo, ki je že sama po sebi nenavadna, njen rezultat pa &scar...

Trendi
Na pomoč čebelam v mestu

Na pomoč čebelam v mestu

Promocijska vsebina
Marljivim bitjem...

Trendi
Koliko smo digitalni?

Koliko smo digitalni?

Kje je Slovenija na področju digitalne ekonomije in digitalne družbe napram drugim državam EU.

Trendi
Arktični led in Rimljani

Arktični led in Rimljani

Arktika je verjetno zadnja, kjer bi iskali podatke o starem Rimu. A jih skriva presenetljivo veliko. Posebej g...

Trendi
Kovinski rez

Kovinski rez

Zlati rez ni edini »magični« rez, ki ga poznamo. Obstajajo še srebrni, pa bronasti in &scar...

Trendi
Je Google malo »mutil«?

Je Google malo »mutil«?

Je Google predstavitev sistema umetne inteligence, ki zna recimo sam poklicati po telefonu in rezervirati mizo...

Trendi
Kdo nam sabotira (edini) uspeh?

Kdo nam sabotira (edini) uspeh?

Znanstveniki so ugotovili, da nekdo očitno v zrak spušča večje količine freonov, ki uničujejo ozon, ne ...

Trendi
V ravnateljevo pisarno

V ravnateljevo pisarno

Nekdo je zapeljal skozi zid v ravnateljevo pisarno. Videti je bilo grdo, a je bila le odlična šala.

Trendi
Postanite Dick Tracy

Postanite Dick Tracy

Dva brata naj bi v kratkem na trg poslala pametno uro, ki je videti točno takšna kot jo je nosil znani ...

Trendi
Malo so si premislili

Malo so si premislili

Chromovo utišanje zvoka filmov, ki se samodejno predvajajo, bo začasno prenehalo delovati, saj moti kar...

Trendi
Tri Facebookove novosti

Tri Facebookove novosti

V kratkem bo mogoče posnetke kamere shranjevati neposredno v Facebook, pošiljati zvočna sporočila in ar...