Zakaj še nismo brezkrtačni?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 14.1.2018 7:19:00, Kategorija: Trendi

O tem, da bomo končno priča večjemu preboju brezkrtačnih motorjev v baterijska električna orodja, se govori že skoraj desetletje. Zakaj se to še ni zgodilo?

Zakaj še nismo brezkrtačni?

No ja, saj se je, vendar le na področju profesionalnih orodij, ki si jih »naredi sam« uporabnik večinoma ne more privoščiti. Zakaj? Najprej si poglejmo, v čem je razlika med običajnimi in brezkrtačnimi elektromotorji. Princip delovanja smo poskusili razložiti karseda preprosto.

Konvencionalne enosmerne elektromotorje v grobem sestavljajo štiri komponente: stator (nepomični del, v katerem je magnet), rotor (vrteči se del z navitjem), komutator, ki je del rotorja in predstavlja mehanski usmernik ter ščetke oz. krtačke, ki se preko v zmeti dotikajo komutatorja in služijo prevajanju toka med statorjem in rotorjem. Ko motor priključimo na napajanje, v komutator preko ščetk steče tok, ki namagneti bakreno navitje v rotorju, to magnetno polje deluje v nasprotni smeri od tistega, ki ga »proizvajajo« magneti v statorju, in rotor se zato zavrti. Vrtenje traja tako dolgo, dokler skozi ščetke teče tok.

Kaj pa brezkrtačni motorji? Kot pove že ime, ti nimajo ščetk. In tudi komutatorja ne. Zadeva je narejena tako, da se magneti nahajajo na gredi motorja, torej na rotorju, bakreno navitje pa je spravljeno v stator. Ker se navitje ne vrti, ne potrebuje ščetk, ki bi mu dovajale električni tok ampak mu ga dovaja posebno krmilno vezje. Takšna rešitev ima kar nekaj prednosti. Prva je ta, da lahko takšni motorji od sebe dajejo opazno več moči. To pa zato, ker je bakreno navitje na zunanji strani motorja in stacionarno, je lahko tudi večje. Več navitja pa posredno seveda pomeni močnejše magnetno polje. Druga prednost je v tem da  zato, ker ni trenja med ščetkami in komutatorjem, tudi posledičnih padcev napetosti zato tudi izgub energije ni. S tem pa prednosti še ni konec. Ker elektronika komunicira neposredno s stacionarnim navitjem, se orodje lahko samodejno prilagaja nalogi, ki jo ima. Zato proizvajalci brezkrtačnih baterijskih orodij pravijo, da gre za »pametna« orodja. In kje je tu pamet? Če na primer uporabljamo brezkrtačni vrtalni stroj in z njim hočemo vijak zaviti v stiropor, bo orodje samo zaznalo, da za vrtenje ne potrebuje veliko energije in je zato tudi ne bo »vleklo« iz baterije, če pa hočemo vijak zaviti v recimo orehov ali bukov les, bo zaznal, da je upor tukaj večji in bo temu primerno prilagodil količino potrebne energije. Kaj pa konvencionalni motorji? Ti gredo »na polno« oziroma njihov moč krmilimo ročno.

Torej – brezkrtačni motorji so, tako proizvajalci, bolj energetsko učinkoviti (50 %), bolj zmogljivi (okoli 25 %), manj se obrabljajo (do 10x) in imajo precej daljšo življenjsko dobo (do 5x ). Zakaj potem niso vgrajeni v vse baterijske vrtalnike, brusilnik in podobno ampak samo v profesionalne?

Razlog je seveda cena. Proizvodna cena orodja z brezkrtačnimi motorji je zaradi dodatne elektronike in senzorjev v povprečju za 30% višja od tistih s konvencionalnimi, višji pa je tudi strošek baterij, ki jih napajajo. In zato je brezkrtačne motorje najti več ali manj v profesionalnih orodjih, ki jih izdelujejo Makita, DeWalt, Bosch in podobni, v orodju za hobi-uporabnike pa zelo redko. A to se bo počasi in zanesljivo spremenilo, zato dogajanje v vaši priljubljeni trgovini z orodjem

preberite še to

Trendi
Zložljiva mreža

Zložljiva mreža

Tole visečo mrežo je mogoče postaviti kjerkoli, pa še zložljivo je vse skupaj.

Trendi
Končno konec Traviate!

Končno konec Traviate!

Na slovaškem je policija končno aretirala žensko, ki je 16 let vsak dan od 6:00 do 22:00 z balkona pred...

Trendi
Glasbena skrivnost končno razjasnjena

Glasbena skrivnost končno razjasnjena

Profesor matematike je rešil 50 let staro uganko kdo od Beatlesov je napisal pesem In my life.

Trendi
Edison se je zmotil

Edison se je zmotil

Leta 1894 je Edison napovedal, da čezatlantski telefonski pogovori nikoli ne bodo mogoči.

Trendi
Poskusi neskončnega stroja

Poskusi neskončnega stroja

Perpetuum mobile je ena tistih stvari, ki že stoletja žgečka človeško domišljijo, deluje pa na ž...

Trendi
Z umetno inteligenco proti raku

Z umetno inteligenco proti raku

Če hočemo zdraviti raka, ga moramo dobro poznati, zato so »poroke« med medicino in informacij...

Trendi
Sončni rekord

Sončni rekord

Električno letalo, ki se napaja izključno s sončnimi celicami, je brez postanka letelo kar 25 dni.

Trendi
Bodo roboti kmalu čutili

Bodo roboti kmalu čutili

Znanstveniki so izdelali »kožo«, ki robotom omogoča, da preko dotika zaznajo zelo majhne podrobnos...

Trendi
Ure, ki so spremenile svet

Ure, ki so spremenile svet

Šest ročnih ur, ki so ob svojem nastanku spremenile način spremljanja časa.

Trendi
Konec smrdeče obutve

Konec smrdeče obutve

Vroči dnevi imajo pogosto za posledico ustrezno dišečo obutev. S tole napravo, če si jo boste lahko pri...

Trendi
Proti orožju

Proti orožju

Facebook blokira spletne strani, ki vsebujejo načrte za 3D-tiskanje orožja. Drugi udarec za Defcad v dveh tedn...

Trendi
Jožefov problem

Jožefov problem

Star matematični problem, v katerem se ugotavlja, kje sedeti, da bomo preživeli.