Se vračajo tudi kasete?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 11.1.2018 6:24:00, Kategorija: Zvok in slika

Verjeli ali ne, prodaja zvočnih kaset se je v letu 2017 po dolgih letih spet opazneje – povečala.

Se vračajo tudi kasete?

Kar zadeva umetnost, kamor seveda sodi tudi glasba, tehnološke trende ne narekujejo le nove iznajdbe ampak tudi čustva. In nostalgija je na glasbenem področju očitno eno močnejših čustev. Pri tem seveda ne mislimo na ljubezen do evergreenov pač pa na nostalgijo po starih nosilcih zvoka. Pred nekaj leti smo bili priča ponovni obuditvi vinilnih plošč, ki traja še sedaj, lanskoletna statistika pa je pokazal, da se povečuje povpraševanje tudi za zvočne kasete.

Do tega zaključka je prišlo podjetje BuzzAngle Music, ki je spremljalo dogajanje in izračunalo, da se je prodaja v letu 2017 napram 2016 v ZDA povečala za kar 136 odstotkov. Sliši se veliko, toda vedeti je treba, da gre za nominalno zelo majhne številke, saj se skupno število prodanih kaset giblje pri številki okoli 100.000. To je seveda izredno malo (le 0,1 odstotek celotne prodaje glasbenih nosilcev), vendar nakazuje trend. Že v letu 2016 je bila prodaja nekaj večja kot prej, v letu 2017 pa je bil skok ogromen.

In kaj so ljudje kupovali? Največji delež prodaje ima glasba iz Marvelovega filma Varuhi galaksije, ki je bila najbolje prodajana kaseta leta 2016, glasba iz drugega dela pa leta 2017, kar dobre rezultate pa je dosegla tudi glasba iz filma Stranger Things ter kasete skupin The White Stripes in American Football (kaseti obeh bandov sta nastali z namenom promocije verige trgovin z oblačili Urban Outfitters).

Se torej kasete vračajo? Najverjetneje ne, če že, pa vsekakor ne v takšnem obsegu kot vinilne plošče. če ne drugega zato, ker so kasete precej bolj nepraktične za uporabo, zvok iz njih pa tudi slabši. Apple s svojim iPodom je z žeblji v kasetno krsto opravil bolj temeljito delo kot jo je CD pri vinilkah.

Vir: Digital Music News

preberite še to