Passat osme generacije

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 02. 2019 05:47:00, Kategorija: Avto tech

Novi Passat z delno avtomatizirano potovalno hitrostjo, kapacitivnim volanom, večjim dosegom in še čem.

Passat osme generacije

To pomlad bo znamka VW Passat prebila znamko 30 milijonov prodanih primerkov. S tem bo postal Passat najuspešnejši model srednjega razreda na svetu. 30-milijonti Passat bo predstavnik napredne, tehničnop temeljito prenovljene 8. generacije, v kateri bodo združene Volkswagnove najaktualnejše inovacije. Sejemsko premiero bo novi Passat doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi. Predprodaja bo v prvih državah stekla maja, prodaja novega modela pa se bo (v Nemčiji) začela septembra.

Svetovno premiero bo skupaj s Passatom doživel tudi Travel Assist. Kot prvi Volkswagen bo Passat – vzporedno v limuzinski in karavanski izvedbi – s tem novim sistemom IQ.DRIVE lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Poleg tega bo novi Passat – prav tako kot prvi Volkswagnov model na svetu – na trg prišel s kapacitivnim volanom, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.LIGHT LED-matrični žarometi, ki noč spremenijo v dan, so inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3). App Connect – vmesnik za integracijo aplika­cij za pametne telefone – zato pri Volkswagnu prvič omogoča brezkabelsko integracijo aplikacij za iPhone, in sicer prek brezžičnega Apple CarPlay. Odslej bo Passat poleg tega prek MIB3 po želji stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico. Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporab­niku na ta način omogočen dostop tudi do novih tehnologij in pogonov, storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenja  nastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.

MIB3 skupaj z novim digitalnim kombiniranim instrumentom tvori digitalno povezano enoto. V primerjavi s sistemom iz prejšnjega modela (aktivni informacijski zaslon) so digitalni instrumenti sistematično izpopolnjeni. Grafike na zaslonu, ki je zdaj še bolj kontrasten, so jasne in kakovostne. Nabor funkcij je povzdignjen na nov nivo. Tri različne konfiguracije zaslona je mogoče aktivirati z eno samo tipko na novem večfunkcijskem volanu.

Izpopolnjen je tudi nabor pogonov. Na primer Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije: ta ima odslej znatno večji električni doseg, ki zdaj po kriterijih novega ciklusa WLTP znaša pribl. 55 km); to ustreza pribl. 70 km) po kriterijih NEVC. Hkrati se Passat GTE s kombinacijo elektromotorja in učinkovitega turbobencinskega motorja (sistemska moč 160 kW/218 KM) ponaša z lastnostmi udobnega in varnega vozila za dolge relacije. Passat GTE že izpolnjuje zahteve za mejne vrednosti emisij v skladu z izpušnim standardom Euro 6d, ki bo za nova vozila začel veljati šele leta 2021. Vsi drugi agregati TSI in TDI izpolnjujejo izpušni standard Euro 6d-TEMP. Sicer pa so vse izvedbe novega Passata – bencinske in dizelske – opremljene s filtrom za trdne delce.


Vir: Volkswagen

preberite še to

Avto tech
Inovativna parkiranja

Inovativna parkiranja

Parkiranje je za nekatere ljudi rutina, za druge nočna mora, za tretje pa tekmovalni šport.

Avto tech
Če ne gre mimo, gre pa skozi

Če ne gre mimo, gre pa skozi

Kaj narediti, če nekdo zaustavi avtomobil na prehodu za pešce? Tole!

Avto tech
»Hekanje« registrske tablice

»Hekanje« registrske tablice

Na videz briljantna ideja, ki pa na žalost ni delovala tako, kot si je avtor zamislil…

Avto tech
Bolj opazni prometni znaki

Bolj opazni prometni znaki

Prometnih znakov je toliko, da jih včasih sploh ne zaznamo več. Je potrebna sprememba?

Avto tech
Ko Tesla eksplodira

Ko Tesla eksplodira

Neka družina je komaj odnesla živo glavo, ko je njihovi Tesli odpovedal »avtopilot«.

Avto tech
Karma

Karma

Tovornjakar jo je hotel odnesti brez cestnine, ostal pa brez treh koles…

Avto tech
Teslin konkurent

Teslin konkurent

Tesla Model X dobiva resno konkurenco v kitajskem HiPhi 1.

Avto tech
Sončni hibrid

Sončni hibrid

Pri novi Sonati bo do 60% baterije prispevalo - sonce.

Avto tech
Audijeva deska

Audijeva deska

Če je električni E-Tron SUV za vas predrag, si lahko omislite tole Audijevo električno desko.

Avto tech
To pa je odločenost

To pa je odločenost

Možak je z golimi rokami ustavil »pobegli« tovornjak.

Avto tech
Audi e-tron 50 quattro

Audi e-tron 50 quattro

310 konjičkov, več kot 300 kilometrov dosega in hitro polnjenje v 30 minutah

Avto tech
Nov trend?

Nov trend?

Kaj pa dela ta Tesla pred hišo? Krade elektriko…