Passat osme generacije

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 02. 2019 05:47:00, Kategorija: Avto tech

Novi Passat z delno avtomatizirano potovalno hitrostjo, kapacitivnim volanom, večjim dosegom in še čem.

Passat osme generacije

To pomlad bo znamka VW Passat prebila znamko 30 milijonov prodanih primerkov. S tem bo postal Passat najuspešnejši model srednjega razreda na svetu. 30-milijonti Passat bo predstavnik napredne, tehničnop temeljito prenovljene 8. generacije, v kateri bodo združene Volkswagnove najaktualnejše inovacije. Sejemsko premiero bo novi Passat doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi. Predprodaja bo v prvih državah stekla maja, prodaja novega modela pa se bo (v Nemčiji) začela septembra.

Svetovno premiero bo skupaj s Passatom doživel tudi Travel Assist. Kot prvi Volkswagen bo Passat – vzporedno v limuzinski in karavanski izvedbi – s tem novim sistemom IQ.DRIVE lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Poleg tega bo novi Passat – prav tako kot prvi Volkswagnov model na svetu – na trg prišel s kapacitivnim volanom, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.LIGHT LED-matrični žarometi, ki noč spremenijo v dan, so inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3). App Connect – vmesnik za integracijo aplika­cij za pametne telefone – zato pri Volkswagnu prvič omogoča brezkabelsko integracijo aplikacij za iPhone, in sicer prek brezžičnega Apple CarPlay. Odslej bo Passat poleg tega prek MIB3 po želji stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico. Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporab­niku na ta način omogočen dostop tudi do novih tehnologij in pogonov, storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenja  nastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.

MIB3 skupaj z novim digitalnim kombiniranim instrumentom tvori digitalno povezano enoto. V primerjavi s sistemom iz prejšnjega modela (aktivni informacijski zaslon) so digitalni instrumenti sistematično izpopolnjeni. Grafike na zaslonu, ki je zdaj še bolj kontrasten, so jasne in kakovostne. Nabor funkcij je povzdignjen na nov nivo. Tri različne konfiguracije zaslona je mogoče aktivirati z eno samo tipko na novem večfunkcijskem volanu.

Izpopolnjen je tudi nabor pogonov. Na primer Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije: ta ima odslej znatno večji električni doseg, ki zdaj po kriterijih novega ciklusa WLTP znaša pribl. 55 km); to ustreza pribl. 70 km) po kriterijih NEVC. Hkrati se Passat GTE s kombinacijo elektromotorja in učinkovitega turbobencinskega motorja (sistemska moč 160 kW/218 KM) ponaša z lastnostmi udobnega in varnega vozila za dolge relacije. Passat GTE že izpolnjuje zahteve za mejne vrednosti emisij v skladu z izpušnim standardom Euro 6d, ki bo za nova vozila začel veljati šele leta 2021. Vsi drugi agregati TSI in TDI izpolnjujejo izpušni standard Euro 6d-TEMP. Sicer pa so vse izvedbe novega Passata – bencinske in dizelske – opremljene s filtrom za trdne delce.


Vir: Volkswagen

preberite še to

Avto tech
Vnetljiva Tesla

Vnetljiva Tesla

Nadzorna kamera v garažni hiši je zabeležila, kako se je vnel avtomobil Tesla Model S.

Avto tech
Še manjši SUV

Še manjši SUV

Konec leta bo Hyundai na trg poslal model Venue, manjšo različico simpatične in dobro sprejete Kone.

Avto tech
Kako pogasiti električni avto?

Kako pogasiti električni avto?

Z vodo. Zelo veliko vode.

Avto tech
Bakterije proti luknjam na cesti

Bakterije proti luknjam na cesti

Dodajanje bakterij posipnim sredstvom bi lahko preprečil nastajanje razpok v asfaltu.

Avto tech
Čistejša in tišja mesta z manj zastoji

Čistejša in tišja mesta z manj zastoji

Dovolj bo, da spremenimo, kje polnimo svoja električna vozila. Ko bo tako daleč…

Avto tech
Uporabljajte varnostni pas

Uporabljajte varnostni pas

Tale dama se v prihodnje verjetno ne bo več vozila nepripeta... Zlobno...

Avto tech
»Bermudsko« parkirišče

»Bermudsko« parkirišče

Britanci imajo svoj Bermudski trikotnik, ki se nahaja na nekem Lidlovem na parkirišču.

Avto tech
Najdaljši električni avtobus

Najdaljši električni avtobus

Dolg je 27 metrov, prepelje pa lahko do 250 ljudi hkrati.

Avto tech
Kmalu doseg 1000 km?

Kmalu doseg 1000 km?

Švicarsko podjetje meni, da bi v treh do petih letih avtomobilske baterije bile tako daleč.

Avto tech
Avtomatizirano, ne pa še avtonomno

Avtomatizirano, ne pa še avtonomno

Volkswagen po Hamburgu vozi popolnoma avtomatizirano.

Avto tech
45 let Golfa

45 let Golfa

29. marca 1974 je Volkswagen zagnal proizvodnjo najuspešnejšega evropskega avtomobila.

Avto tech
Električnih več kot pol

Električnih več kot pol

Na norveškem se je marca prvič prodalo več električnih avtomobilov kot dizelskih in bencinskih.