Passat osme generacije

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 9. 02. 2019 05:47:00, Kategorija: Avto tech

Novi Passat z delno avtomatizirano potovalno hitrostjo, kapacitivnim volanom, večjim dosegom in še čem.

Passat osme generacije

To pomlad bo znamka VW Passat prebila znamko 30 milijonov prodanih primerkov. S tem bo postal Passat najuspešnejši model srednjega razreda na svetu. 30-milijonti Passat bo predstavnik napredne, tehničnop temeljito prenovljene 8. generacije, v kateri bodo združene Volkswagnove najaktualnejše inovacije. Sejemsko premiero bo novi Passat doživel na avtomobilskem salonu v Ženevi. Predprodaja bo v prvih državah stekla maja, prodaja novega modela pa se bo (v Nemčiji) začela septembra.

Svetovno premiero bo skupaj s Passatom doživel tudi Travel Assist. Kot prvi Volkswagen bo Passat – vzporedno v limuzinski in karavanski izvedbi – s tem novim sistemom IQ.DRIVE lahko vozil delno avtomatizirano s katerokoli poljubno hitrostjo (od 0 do 210 km/h). Poleg tega bo novi Passat – prav tako kot prvi Volkswagnov model na svetu – na trg prišel s kapacitivnim volanom, ki zaznava dotik voznika in na ta način predstavlja interaktivni vmesnik do sistemov, kot je Travel Assist. Med Passatovimi novostmi je tudi Emergency Steering Assist, sistem, ki prek poseganja zavor povečuje varnost pri izogibalnih manevrih. Novi, interaktivni IQ.LIGHT LED-matrični žarometi, ki noč spremenijo v dan, so inovativna tehnologija luči, ki je bila doslej na voljo samo za aktualni model Touarega.

Vzporedno z novim Passatom prihaja na trg tretja generacija modularnega infotainment sistema (MIB3). App Connect – vmesnik za integracijo aplika­cij za pametne telefone – zato pri Volkswagnu prvič omogoča brezkabelsko integracijo aplikacij za iPhone, in sicer prek brezžičnega Apple CarPlay. Odslej bo Passat poleg tega prek MIB3 po želji stalno online, saj so novi infotainment sistemi serijsko opremljeni z integrirano SIM-kartico. Poleg storitev, vezanih na navigacijo, z informacijami v realnem času, je uporab­niku na ta način omogočen dostop tudi do novih tehnologij in pogonov, storitev pretakanja glasbe, internetnega radia, naravnega (z online bazo) glasovnega upravljanja, nepretrgane uporabe spletnih storitev Volkswagen We ter v prihodnosti tudi do koriščenja  nastavitev vozila, shranjenih v oblaku. Prvi pametni telefoni se bodo poleg tega lahko spremenili v mobilni ključ (Mobile Key) za odklepanje in zagon Passata.

MIB3 skupaj z novim digitalnim kombiniranim instrumentom tvori digitalno povezano enoto. V primerjavi s sistemom iz prejšnjega modela (aktivni informacijski zaslon) so digitalni instrumenti sistematično izpopolnjeni. Grafike na zaslonu, ki je zdaj še bolj kontrasten, so jasne in kakovostne. Nabor funkcij je povzdignjen na nov nivo. Tri različne konfiguracije zaslona je mogoče aktivirati z eno samo tipko na novem večfunkcijskem volanu.

Izpopolnjen je tudi nabor pogonov. Na primer Passat GTE – priključno-hibridni predstavnik modelske serije: ta ima odslej znatno večji električni doseg, ki zdaj po kriterijih novega ciklusa WLTP znaša pribl. 55 km); to ustreza pribl. 70 km) po kriterijih NEVC. Hkrati se Passat GTE s kombinacijo elektromotorja in učinkovitega turbobencinskega motorja (sistemska moč 160 kW/218 KM) ponaša z lastnostmi udobnega in varnega vozila za dolge relacije. Passat GTE že izpolnjuje zahteve za mejne vrednosti emisij v skladu z izpušnim standardom Euro 6d, ki bo za nova vozila začel veljati šele leta 2021. Vsi drugi agregati TSI in TDI izpolnjujejo izpušni standard Euro 6d-TEMP. Sicer pa so vse izvedbe novega Passata – bencinske in dizelske – opremljene s filtrom za trdne delce.


Vir: Volkswagen

preberite še to

Avto tech
Pasji in stražarski

Pasji in stražarski

Teslini modeli avtomobilov so dobili dva nova načina delovanja – pasjega in stražarskega.

Avto tech
Bomo dobili standard?

Bomo dobili standard?

Menda smo na dobri poti, da dobimo standardni način brezžičnega polnjenja električnih avtomobilov.

Avto tech
Ne ravno lep, zato pa…

Ne ravno lep, zato pa…

Tale švedski električni motocikel mogoče ni privlačen na pogled, je pa videti zelo zabaven…

Avto tech
Malce drugačna dvigalka

Malce drugačna dvigalka

Kako priti do podvozja avtomobila? Tako, da ga dvignemo. Recimo na ta način...

Avto tech
Passat osme generacije

Passat osme generacije

Novi Passat z delno avtomatizirano potovalno hitrostjo, kapacitivnim volanom, večjim dosegom in še čem.

Avto tech
Drugačno prezračevanje

Drugačno prezračevanje

Avtomobil na vročem soncu – zoprno, neprijetno in nevarno. Ali pa tudi ne…

Avto tech
Svetovni prvak testira Kodiaqa RS

Svetovni prvak testira Kodiaqa RS

Promocijska vsebina
Ko je govor o av...

Avto tech
Za večjo prometno varnost

Za večjo prometno varnost

Občine se lahko do 31. januarja prijavijo za sofinanciranje sistemov za povečanje varnosti v prometu.

Avto tech
Evropske baterije

Evropske baterije

Volkswagen bo vložil 750 milijonov evrov v proizvodnjo lastnih baterij in mobilnih polnilnih postaj za elektri...

Avto tech
Robotsko parkiranje

Robotsko parkiranje

Gatwick bo tretje letališče, na katerem bodo avtomobile parkirali roboti.

Avto tech
Kot druga koža…

Kot druga koža…

Promocijska vsebina
Škodin novi urbani SUV se imenuje Kamiq.

Avto tech
»Prozorna« prikolica

»Prozorna« prikolica

Bi radi videli tudi »skozi« avtomobilsko prikolico? Lahko...