Učinkoviti in močni

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 7. 03. 2019 03:46:00, Kategorija: Avto tech

Promocijska vsebina
Novi modeli priključnih hibridov Audi Q5, A6, A7 Sportback in A8.

Učinkoviti in močni

Ob delovanju samo na elektromotor so brez lokalnih emisij, poleg tega so učinkoviti in hkrati športni – Audi z obsežno ofenzivo priključnih hibridov sistematično izvaja svojo strategijo elektrifikacije. Na avtomobil­skem salonu v Ženevi predstavlja Audi hibridne izvedbe modelov A8, A7 Sportback, A6 in Q5 z električnim dosegom prek 40 km po kriterijih voznega cikla WLTP. Ker so na voljo različne stopnje zmogljivosti, lahko kupec pri nekaterih modelskih serijah izbira med komfortno izvedbo in športno zasnovano izvedbo. Nove modele priključnih hibridov bo mogoče naročiti v teku leta 2019.

Bogata ponudba modelov: Audijeva strategija na področju priključnih hibridov
Priključni hibridi v razponu od SUV-ja srednjega razreda do luksuzne limuzine – Audi z modeli Q5, A6, A7 in A8 TFSI širi ponudbo priključnih hibridov za trajnostno mobilnost. Pri nekaterih modelskih serijah sta na voljo dve izvedbi z različno zmogljivostjo in opremo: komfortna izvedba in športno konfigurirana izvedba z opremo iz ponudbe S-line ter čvrstejšo nastavitvijo podvozja in pogona z večjo kratkotrajno močjo elektromotorja (funkcija "boost") za dodatno vozno dinamiko. Nove priključne hibride že krasi napis "TFSI e". Oznaka "e-tron" bo v prihodnje rezervirana za vozila na izključno električni pogon.

Moč iz dveh virov: vsestranski pogonski koncept
Priključno-hibridni avtomobili (ang. Plug-In Hybrid Electric Vehicle – PHVE) navdušujejo z vsestranskostjo. V mestu ob delovanju samo na elektromotor brez lokalnih emisij, na dolgih relacijah brez strahu pred praznimi avtomobilskimi baterijami, športno-dinamični z močjo iz dveh virov: motorja z notranjim zgorevanjem in elektromotorja – pogonski koncept priključnih hibridov je vsestranski.

Povsem električni doseg priključnih hibridov pri vseh modelih znaša prek 40 km po kriterijih voznega cikla WLTP. Hibridni pogonski koncept je zasnovan tako, da lahko uporabniki vsako­dnevno na elektriko prevozijo približno tretjino običajnih relacij.

Vsi Audijevi novi priključni hibridi uporabljajo bencinski motor s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem goriva, ki deluje skupaj z elektromotorjem, vgrajenim v menjalniku. Energijo dovaja litij-ionska baterija pod dnom prtljažnika.  Elektromotor lahko pri pospeševanju pomaga motorju z notranjim zgorevanjem. Rezultat: velika odzivnost pri speljevanju in izjemna vlečna sila.

Hkrati pa je z vidika rekuperacije pogonski sistem podoben pogonskemu sistemu novega, izključno električno gnanega Audija e-tron. Zasnovan je namreč za visoko učinkovitost in maksimalno moč rekuperacije. Pri zaviranju lahko Audijevi novi priključno-hibridni modeli zagotavljajo do 80 kW moči. Električni motor prevzame celotno rahlo zaviranje, torej večino zaviranja v vsakdanjih voznih pogojih. Pri srednje močnem zaviranju si nalogo deli s hidrav­ličnimi kolesnimi zavorami, ki to delo v celoti prevzamejo šele pri pojemku nad 0,4 g.

Litij-ionska baterija je pri modelih A6, A7 in A8 zgrajena iz 104 tako imenovanih ploščatih celic, ki so združene v osem modulov. Baterija shrani 14,1 kWh energije pri napetosti 385 V. V mode­lu Q5 je litij-ionska baterija sestavljena iz prizmatičnih celic in je enako zmogljiva. Hladilni krogotok baterije je integriran v nizkotemperaturni hladilni krogotok, ki oskrbuje elektromotor in moč­nostno elektroniko. Močnostna elektronika pretvarja enosmerni tok visokonapetostne baterije v izmenični tok za elektromotor, pri rekuperaciji pa je proces ravno nasproten. Serijsko vgrajena toplotna črpalka skrbi za učinkovito klimatiziranje vozila in lahko pri tem z odpadno toploto v vozilu iz 1 kW električne energije proizvede do 3 kW toplotne moči.

Pogonski sklop: učinkovit motor z notranjim zgorevanjem, zmogljiv električni motor in velika litij-ionska baterija
A8 s priključno-hibridnim pogonom ima motor z notranjim zgorevanjem, za elektromotor pa sinhronski motor s stalnim vzbujanjem. Ta je skupaj s prekinitveno sklopko integriran v 8‑stopenjski menjalnik tiptronic, ki navor prenaša na stalni štirikolesni pogon quattro. Luksuzno vozilo je na voljo v 5,30 metra dolgi izvedbi A8 L s podaljšano medosno razdaljo.

Modela Audi A7 in A6 s priključno-hibridnim pogonom uporabljata enak pogonski sklop. Baterija je enaka kot pri priključnem hibridu Audi A8. Bencinski motor skupaj z elektro­motor­jem, ki je integriran v menjalniku z dvema sklopkama, skrbi za obilico moči in navora. Oba modela sta na voljo v dveh različno močnih izvedbah z različno močnima funkcijama "boost".

Pogonski sklop v priključnem hibridu Audi Q5 je zasnovan enako kot pri Audiju A6 in A7.

Režimi delovanja in krmiljenje pogona: maksimalno udobje in velik električni doseg
Upravljanje hibridnega pogona priključno-hibridnih modelov je zasnovano za kar največjo učinkovitost in vozno udobje; izbira optimalne strategije delovanja je avtomatska. Zagon je kot običajno električen v režimu EV; dodatna vključitev motorja z notranjim zgorevanjem je odvisna od situacije.

Priključno-hibridni modeli imajo režime delovanja EV, Auto in Hold. S tipko za izbiro režima delovanja lahko voznik izbira med tremi osnovnimi nastavitvami: poudarek na električnem pogonu, popolnoma avtomatski hibridni režim ali varčevanje z električnim tokom za poznejšo fazo vožnje. V režimu Auto priključni hibridi za maksimalno učinkovitost uporabljajo pametno vzajemno delovanje elektromotorja in motorja z notranjim zgorevanjem. V režimu Hold je pogonski sklop krmiljen tako, da se ohranja obstoječa napolnjenost baterije za morebitno poznejšo vožnjo na izključno električni pogon na urbanih območjih.

K povečanju električnega dosega in uporabnikovega udobja ključno pripomore prediktivna asistenca za učinkovitost. Pametni sistem za upravljanje pogona poleg tega v krmiljenje pogonskega sklopa integrira profil cestišča. Prediktivna strategija delovanja oceni navigacijske podatke pri aktivnem vodenju do cilja ter informacije prediktivne asistence za učinkovitost in avtomobilske senzorike. Na tej osnovi generira okvirni načrt za celotno relacijo in podrobni načrt za kilometre, ki so pred voznikom. Sistem pri tem prepozna situacije, v katerih mora voznik popustiti desni pedal. Voznik prejme ustrezen optični napotek na zaslonu in zaznavno povratno informacijo prek aktivnega pedala za plin. Hkrati s tem se sproži rekuperacija s predvidevanjem.

Poleg tega lahko voznik prek znanega stikala v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select izbira med režimi "comfort", "efficiency", "auto" in "dynamic" ter s tem vpliva na nastavitev pogona, podvozja in krmiljenja. Odvisno od nastavitve se pri dodajanju plina spre­min­jajo pragovi, nad katerimi oba pogona sodelujeta ali se pri elektromotorju vklopi funkcija "boost" in je s tem omogočen največji navor. V režimu "dynamic" elektromotor pomaga motorju z notranjim zgorevanjem, tako da njegovo delovanje kratkotrajno okrepi z električno funkcijo "boost" za čim boljšo vozno dinamiko.

Aktivni pedal za plin s prilagodljivo točko upora za povsem električno vožnjo vozniku pomaga z zaznavno povratno informacijo in tako pripomore k učinkovitejšem načinu vožnje. Ko voznik popusti pedal za plin, avto v avtomatski stopnji D ter v profilih "auto" in "efficiency" sistema Audi drive select svobodno zajadra (ko hitrost pade pod 160 km/h), pri čemer sta oba motorja izključena in ločena od pogonskega sklopa. V  stopnji S in v profilu "dynamic" pa elektromotor ostane aktiven brez dodajanja plina in izvaja rekuperacijo, tj. kinetično energijo pretvarja v električno.

Opcijski Audijev virtualni prikazovalnik in MMI-zaslon zagotavljata vse prikaze, pomembne za električno vožnjo: električno moč, doseg in tok energije.

Raznovrstni – in to ne le na področju pogona: modelska strategija in linije opreme
Audi nudi modele A6, A7 in Q5 v komfortnih in v športno-dinamičnih izvedbah. Slednje priha­jajo na start še posebno športno opremljene. Poleg še močnejše funkcije "boost" pri elektro­motorju se ponašajo s serijskim paketom zunanje opreme S line. Modela A6 in A7 sta dodatno opremljena s paketom črnih elementov z zatemnjenimi okrasnimi elementi, rdeče lakiranimi zavornimi čeljustmi in zatemnjenimi stekli v zadnjem delu vozila. Tudi notranjost teh zmogljivih hibridov je videti športno. A6 in A7 sta s športnim podvozjem opremljena že serijsko.

Udobno: polnjenje s storitvijo e-tron Charging Service
K serijski opremi Audijevih novih priključnih hibridov spada tudi polnilni sistem "compact". Ta vključuje kabel za gospodinjske in industrijske vtičnice ter upravljalno enoto. Opcijsko Audi nudi stensko držalo in kabel tipa 3 za polnjenje na javnih polnilnih postajah. Na polnilnem priključku z močjo 7,2 kW polnjenje baterije do polne zmogljivosti traja dobri dve uri.

Polnjenje novih priključno-hibridnih modelov na poti je udobno. Audijeva lastna storitev polnjenja, e-tron Charging Service, po želji zagotavlja dostop do številnih javnih polnilnih postaj v 16 evropskih državah; uvedba storitve v drugih državah je v pripravi. Z eno samo kartico je mogoče vozilo polniti pri številnih ponudnikih. Uporabnik se mora le registrirati na portalu myAudi in skleniti plačljivo pogodbo za polnjenje. Obračun se izvede ob koncu meseca s predhodno izbranim plačilnim sredstvom.

Ob začetku prodaje Audija e-tron si lahko Audijevi kupci za svojo hišo in garažo zagotovijo oskrbo z ekološko, brez CO2 pridobljeno elektriko znamke "Volkswagen Naturstrom". Ta v celoti izvira iz obnovljivih virov, kot so hidroelektrarne, njegovo poreklo pa vsako leto potrdi organi­zacija TÜV. Poleg tega Audi uporabnikom po potrebi posreduje svojega elektroinštalaterja, ki poskrbi za ustrezno rešitev polnjenja v domači garaži.

Upravljanje polnjenja s kavča: aplikacija MyAudi
Praktično orodje za upravljanje avtomobila je tudi aplikacija MyAudi, ki storitve iz Audijevega nabora Audi connect prenese na pametni telefon. S to aplikacijo lahko uporabnik na daljavo dostopa do podatkov o stanju napolnjenosti baterije in stanju dosega, zažene postopek polnjenja, programira čas polnjenja ter preveri statistiko polnjenja in porabe.

Z aplikacijo MyAudi je mogoče vozilo klimatizirati vnaprej, še pred začetkom vožnje. Postopek je izvedljiv zato, ker kompresor klimatske naprave in dodatni grelnik delujeta na visokonapetostni osnovi. Uporabnik lahko natančno določi, kako naj se notranjost ogreje ali ohladi, medtem ko je vozilo parkirano ali se polni baterija. Glede na opremo posameznega vozila je mogoče vnaprej klimatizirati tudi volan, sedeže, ogledali, vetrobransko steklo in zadnje steklo. Možen je tudi takojšnji vklop komponent klimatske naprave pri odklepanju avtomobila s ključem.

preberite še to

Avto tech
Umrl Niki Lauda

Umrl Niki Lauda

V 70. letu starosti je umrl trikratni svetovni prvak in ena največjih legend Formule 1.

Avto tech
Nevarne črte

Nevarne črte

Zadnja leta je tudi na naših cestah vse več črt, ki »ružijo«. Te so vsekakor koristne, lahk...

Avto tech
Ni denarja? Ni problema!

Ni denarja? Ni problema!

Promocijska vsebina
Če iščete odličen družinski avto, naj vas razveselimo: našli ste ga.

Avto tech
Še eden se gre elektrike

Še eden se gre elektrike

Po Harley-Davidsonu in Ducatiju se je sedaj tudi Triumph odločil za vstop v svet električnih modelov.

Avto tech
Porsche za 20 milijonov

Porsche za 20 milijonov

Naprodaj najstarejši preživeli Porsche Tip 64 iz leta 1939.

Avto tech
Električna avtocesta

Električna avtocesta

V Nemčiji so odprli prvi odsek elektrificirane avtoceste, namenjene hibridnim tovornjakom.

Avto tech
E-mobilnost za široke množice

E-mobilnost za široke množice

Volkswagen pripravlja mednarodno marketinško kampanjo za e-mobilnost.

Avto tech
Temu je namenjen

Temu je namenjen

Če ste se kdaj vprašali, čemu tisti strmi kratki pasovi ob avtocesti… Temu...

Avto tech
Zabavno in uporabno

Zabavno in uporabno

Tale električni štirikolesnik je videti kot nekaj, kar bi z veseljem imeli…

Avto tech
Motocikel z dvema in pol litroma..

Motocikel z dvema in pol litroma..

A svet res potrebuje serijski motocikel z motorjem prostornine 2.458 kubikov?

Avto tech
Prihajajo v Evropo

Prihajajo v Evropo

V Evropo prihajajo MG-jevi poceni električni cestni terenci z dosgom preko 400 km.

Avto tech
Kako deluje menjalnik

Kako deluje menjalnik

Nekdo je iz lepenke izdelal delujočo maketo avtomobilskega menjalnika.