Začetek električne dobe Mondea

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 23. 10. 2020 10:09:00, Kategorija: Avto tech

Ford opušča bencinski model in v skladu s povpraševanjem kupcev daje prednost hibridu

Začetek električne dobe Mondea

Ford je danes objavil, da je proizvodnjo Mondeov z bencinskim pogonom v celoti nadomestil s povsem hibridnimi pogoni.

Mondeo Hybrid zagotavlja možnost vožnje s povsem električnim pogonom, uporabnikom pa za polnjenje baterije ni treba uporabljati zunanjega vira elektrike. Tehnologija s povsem hibridnim pogonom je ena od rešitev, s katerimi Ford uporabnikom pomaga pri prehodu na elektrificirana vozila in je še posebej primerna za voznike, ki si želijo varčnejšo porabo goriva, doma ali v službi pa nimajo dostopa do zunanje električne polnilnice.

V primerjavi s celotnim letom 2019 se je delež hibridne različice v skupni prodaji Mondeov v Evropi v prvih sedmih mesecih letošnjega leta povečal za 25 odstotkov in zdaj znaša že več kot tretjino vseh prodanih Mondeov. Prav tako je priljubljenost Mondea Hybrid zrasla za več kot 50 odstotkov v Veliki Britaniji in za več kot 40 odstotkov v Italiji, kjer je 75 odstotkov kupcev v prvih sedmih mesecih leta 2020 izbralo prav model Mondeo Hybrid.

Ford je lani razširil paleto različic Mondea Hybrid in jim prvič v tem segmentu dodal še karavansko izvedbo, Mondeo Hybrid ST-Line pa s športnim oblikovanjem po navdihu oddelka Ford Performance dopolnjuje različico Titanium in prestižno različico Vignale. Kupci Mondea s štirimi vrati ali v karavanski izvedbi bodo zdaj lahko izbirali med varčnim povsem hibridnim pogonom ali 2,0-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue.

»Odločitev, da ponudbo bencinskih Mondeov 100-odstotno zamenjamo s proizvodnjo čistih hibridov, je naslednji velik korak na Fordovi poti elektrifikacije,« je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. »Naš Mondeo Hybrid je pametna izbira za voznike, ki letno prevozijo manj kot 20.000 kilometrov, saj je ugodnejši od dizla, omogoča električni pogon in odpravi strah glede dosega ali nedostopnosti polnilnic.«

Mondeo Hybrid s pogonskim sklopom, ki združuje posebej razviti 2,0-litrski bencinski motor z Atkinsonovim ciklom, elektromotor, generator in litij-ionsko baterijo s kapaciteto 1,4 kWh, zagotavlja doseg in svobodo tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem ob učinkovitosti in prefinjenosti električnega pogona.

Regenerativno zaviranje zajame do 90 odstotkov energije zaviranja, ki bi bila sicer izgubljena, in z njo polni baterijo vozila. Električna energija omogoča tih zagon in prefinjen pogon še posebej pri mestni vožnji in scenarijih s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ter dopolnjuje bencinski motor za optimalno varčno porabo goriva in nizke izpuste CO2.

Ford je razvil tudi samodejni menjalnik s porazdelitvijo moči, ki s sprotnim prilagajanjem zagotavlja najučinkovitejšo uporabo navora pogonskega sklopa za uglajen in linearen odziv na zahtevo po pospeševanju, kar omogoča boljšo vozno izkušnjo.

Vmesnik s pametnim merilnikom SmartGauge za nadzor porabe goriva in energije vključuje tudi ‘trenerja zaviranja’, ki uporabnika spodbuja k voznemu slogu, s katerim se v baterijo vrne še več energije – teh napotkov za uporabo bodo veseli tudi vozniki, ki bodo v prihodnosti prešli na povsem električna vozila.

Model Mondeo Hybrid proizvajajo v Fordovi najsodobnejši tovarni v Valencii v Španiji, kjer bodo v začetku naslednjega leta začeli izdelovati tudi povsem hibridni različici modelov S-MAX in Galaxy.

Ford bo do konca leta 2021 v Evropi uvedel 17 novih elektrificiranih modelov in predvideva, da bodo elektrificirana vozila do konca leta 2022 predstavljala več kot 50 odstotkov prodaje vseh Fordovih avtomobilov – njihova prodaja bo presegla skupno prodajo modelov z bencinskim in dizelskim pogonom.

Vir: Ford

preberite še to

Avto tech
Dobro, da je slišal

Dobro, da je slišal

Tole bi se pa lahko precej slabše končalo…

Avto tech
Hitra dostava organov

Hitra dostava organov

Italijanski policisti so darovano ledvico v dveh urah prepeljali 480 km daleč. Z Lamborghinijem…

Avto tech
»Redefinicija skuterja«

»Redefinicija skuterja«

BMW je predstavil Motorrad Definition CE 04, koncept električnega skuterja za vsakdanjo uporabo

Avto tech
Ko avtomobili skačejo...

Ko avtomobili skačejo...

Tole dirkanje je vsaj tako zanimivo kot  F1, če ne celo bolj…

Avto tech
Leteči avto

Leteči avto

Bi imeli leteči avto? Mogoče pa ga boste nekoč lahko… Vsaj eno že leti…

Avto tech
Novi Tiguan

Novi Tiguan

Kako nadgraditi nekaj, kar je bilo že do sedaj nadpovprečno…

Avto tech
Žena ni bila najbolj navdušena

Žena ni bila najbolj navdušena

Ko dirkač Formule 1 na vožnjo vzame svojo boljšo polovico.

Avto tech
Najmočnejši na svetu

Najmočnejši na svetu

Zanimiva lestvica vozil in plovil, razvrščenih glede na moč motorjev.

Avto tech
Začetek električne dobe Mondea

Začetek električne dobe Mondea

Ford opušča bencinski model in v skladu s povpraševanjem kupcev daje prednost hibridu

Avto tech
Najhitrejši serijski avtomobil

Najhitrejši serijski avtomobil

Shelby SuperCars (SSC) Tuatara je na cesti v okolici Las Vegasa dosegel 532,7 km/h

Avto tech
Ga je sploh kdo zvozil?

Ga je sploh kdo zvozil?

Tale ovinek se je izkazal za trd oreh

Avto tech
Sedemsedežna Tesla

Sedemsedežna Tesla

Elon Musk je tvitnil, da se pričenja proizvodnja Tesle Model Y s tremi vrstami sedežev.