Nikonov prvi objektiv serije Z

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 18. 09. 2020 05:38:00, Kategorija: Foto

Nikon je predstavil zelo pričakovan fiksni objektiv NIKKOR Z s klasično fiksno 50-mm goriščnico za svojo brezzrcalno serijo fotoaparatov Z.

Nikonov prvi objektiv serije Z
Gre za dostopnejšo izbiro za profesionalce, ki želijo optično zmogljivost, ki je blizu Nikonovemu izjemnemu objektivu NIKKOR Z Noct, ne da bi se pri tem morali odpovedati samodejnemu ostrenju. Obenem je predstavil tudi najkrajši ultraširokokotni zoom objektiv polnega formata NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S, ki dopolnjuje trojico visokozmogljivih f/2.8 zoom objektivov serije Z.

Objektiv NIKKOR Z 50mm f/1.2 S zaseda posebno mesto v ponudbi Nikonove serije Z. Profesionalni fotografi bodo z novincem odkrivali nove ravni globinske ostrine in zajetih detajlov, mogočih pri klasični 50-milimetrski goriščnici, ne glede na to, ali fotografirajo ali snemajo videoposnetke. Nikonov protiodsevni nanokristalni premaz N in premaz ARNEO preprečujeta podvojene vire svetlobe in notranje odboje tudi pri fotografiranju motivov, osvetljenih od zadaj. Ta objektiv v celoti izkorišča izjemno zmogljivost zbiranja svetlobe, ki jo omogoča Nikonov bajonet Z, svetlobna moč f/1.2, ki jo Nikon pri objektivu s samodejnim ostrenjem za polni format FX nudi prvikrat v svoji zgodovini, pa omogoča izjemno širok nadzor globinske ostrine. Učinek spreminjanja kota zajema med ostrenjem je skorajda povsem preprečen. Kontrolni obroč je neslišen, gumb Fn pa je mogoče prilagoditi po meri. Na zaslonu OLED lahko fotografi med ustvarjanjem hitro in enostavno preverite pomembne parametre fotografiranja.

Objektiv NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S z vrhunsko zmogljivostjo upodabljanja po zaslugi napredne optične zasnove in kompaktne zgradbe, ki zagotavlja najkrajše mere tega ultraširokokotnega objektiva, omogoča navdušujoče rezultate, primerljive celo z objektivi s fiksno goriščnico. Vinjetiranje proti robovom slike je učinkovito nadzorovano in karseda minimalizirano tudi pri fotografiranju s povsem odprto zaslonko, podvojeni viri svetlobe in notranji odboji pa so temeljito preprečeni. Samodejno ostrenje je gladko in neslišno ter skoraj brez učinka spreminjanja kota zajema med ostrenjem, prav tako je preprečen pomika izostritve med spreminjanjem pozicije zooma. Natančno upravljanje globinske ostrine je na voljo na objektivu. Temeljito tesnjenje okoli vseh premičnih delov ohišja objektiva poskrbi za zaščito pred vdorom prahu in vlage. Uporaba aluminijeve zlitine zmanjšuje težo in izboljšuje vzdržljivost. Objektiv s prednjim navojem za filtre omogoča uporabo navojnih filtrov premera 112 mm ob sočasni uporabi vključene sončne zaslonke. Prisotna je tudi reža za gel filtre na zadnji, bajonetni strani objektiva.

Objektiva NIKKOR Z 50mm f/1.2 S in NIKKOR Z 14-24mm f/2.8 S bosta na slovenskih prodajnih policah decembra oziroma konec oktobra po priporočeni ceni 2.499,00 EUR in 2.699,00 EUR.

Vir: Nikon

preberite še to

Foto
Najostrejše snežinke

Najostrejše snežinke

Posnetki snežink z največjo ločljivostjo do sedaj

Foto
7777 dni

7777 dni

Mož se je fotografiral vsak dan kar 21 let in s pomočjo nevronske mreže izdelal zanimiv video lastnega staranj...

Foto
Ko se panorama nekoliko sfiži

Ko se panorama nekoliko sfiži

Panoramske fotografije so lahko nekaj zelo zanimivega, saj zajamejo zelo široki kot. A včasih ne gre vs...

Foto
Zgovorna novorojenka

Zgovorna novorojenka

»Hej, teta, ta trenutek me daj nazaj tja, od koder si me vzela! Jasno?«

Foto
Lisičke in GoPro

Lisičke in GoPro

Kaj se zgodi, ko mlade lisičke najdejo kamero GoPro

Foto
V fotografijo ujet barvni navdih

V fotografijo ujet barvni navdih

Razstava fotografij, narejenih s telefonom Huawei P50 Pro…

Foto
Zabavna narava

Zabavna narava

Znani so letošnji zmagovalci natečaja Comedy Wildlife Photo Awards. In res so zabavni…

Foto
Da boste na slikah končno tudi vi…

Da boste na slikah končno tudi vi…

Kamera, ki sama pregleduje prostor in zaznava »nepozabne trenutke«…

Foto
S fotografijo na pomoč naravi

S fotografijo na pomoč naravi

Znani so zmagovalci Nature Conservancy 2021 Photo Contest.

Foto
High Quality ni tako High

High Quality ni tako High

Shranjevanje fotografij v Google Drive jih nepopravljivo kvari… pravi Google.

Foto
Lepota živalskega sveta

Lepota živalskega sveta

Zmagovalci natečaja #Animals2020 si nagrade vsekakor zaslužijo.

Foto
Kako do pametne osvetlitve?

Kako do pametne osvetlitve?

Google je za učenje sistema umetne inteligence funkcije Portrait Light uporabil 64 kamer in 331 luči.