Bo Apple res ubogal? Ni nujno…

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 3. 11. 2022 05:47:00, Kategorija: Mobilno

Apple ima teoretično še tri leta časa, da ugodi zahtevam EU… Toda kaj pomeni ugoditi?

Bo Apple res ubogal? Ni nujno…
O tem, da se je EU odločila poenotiti priključke na mobilnih napravah, samo že večkrat pisali. Gre za to, da bodo do konca leta 2024 morali biti vsi mobilni telefoni, tablični računalniki in fotoaparati, ki se prodajajo v EU, opremljeni s polnilnim priključkom USB Type-C, od pomladi 2026 pa bo ta obveznost veljala tudi za prenosne računalnike. Novi zakon, ki je bil v začetku oktobra sprejet na plenarnem zasedanju s 602 glasovi za, 13 proti in 8 vzdržanimi, je del širših prizadevanj EU za zmanjšanje količine e-odpadkov in opolnomočenje potrošnikov za sprejemanje bolj trajnostnih odločitev, saj odvrženi in neuporabljeni polnilniki v EU letno povzročijo približno 11.000 ton e-odpadkov.

V skladu z novimi pravili potrošniki ob vsakem nakupu nove naprave ne bodo več potrebovali drugega polnilnika, saj bodo lahko uporabljali en sam polnilnik za celo vrsto malih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav. Ne glede na proizvajalca bodo morali biti vsi novi mobilni telefoni, tablični računalniki, digitalni fotoaparati, slušalke in naglavne slušalke, ročne igralne konzole in prenosni zvočniki, elektronski bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi, slušalke in prenosniki, ki se polnijo prek žičnega kabla z močjo do 100 W, opremljeni z vmesnikom USB Type-C. Vse naprave, ki podpirajo hitro polnjenje, bodo morale podpirati tudi enako hitrost polnjenja, kar uporabnikom omogoča, da svoje naprave polnijo enako hitro s katerim koli združljivim polnilnikom. Nove naprave bodo morale vsebovati tudi ustrezne oznake, ki bodo potrošnike obveščale o značilnostih polnjenja, tako da bodo ti lažje ugotovili ali so njihovi obstoječi polnilniki združljivi z njimi in se informirano odločili, ali bodo z novim izdelkom kupili novo polnilno napravo ali ne.

Ker novi androidni telefoni praviloma že imajo priključek USB-C, uredba nanje ne bo imela nekega velikega vpliva, bo pa vplivala na Apple, ki se svojega priključka Lightning drži že od leta 2012. Ga EU lahko prisili v menjavo? Bodo pričeli izdelovati dve vrsti iPhonov, iPadov in drugih, ki uporabljajo Lightning? Apple ima teoretično do leta 2024 čas, da se odloči, dejansko pa še leto več, če bo iPhone letnik 2024 izdelal pred rokom, ki ga je je prehod določila EU. V odloku je namreč zapisano, da ta ne velja za naprave, ki pridejo na trg pred omenjenim rokom. Če se bodo torej držali tradicije, da vsako leto izdajo po en nov model, bo iPhone 17 prvi model Applovega telefona z USB-C. Če se zanj ne bodo odločili že prej… Toda ali se bodo?

Če malce podrobneje preberemo uredbo EU, v njej piše, da morajo s priključkom USB-C biti opremljene vse naprave, ki »so sposobne polnjenja preko žičnega polnilnika«. Kaj pa, če iPhone 17 (ali celo kateri zgodnejši) sploh ne bo imel več žičnega priključka ampak bo podpiral samo njihov MagSafe?

S tem seveda ni nič narobe, a Apple bo do takrat moral rešiti vsaj dve težavi – kako povečati hitrost tega brezžičnega polnjenja in kako povečati hitrost prenosa podatkov. MagSafe lahko trenutno polni za največ 15 W, kar je izredno počasi napram nekaterim drugim brezžičnim sistemom na trgu, ki so sposobni nekajkrat več (nazivno tudi 100 W, kar pa je v praksi redko – o tem kdaj drugič). Naslednja težava, s katero se bodo morali spopasti, so priključki na drugih napravah. Bo MagSafe uporaben tudi za miške, tipkovnice in ostale pripomočke? Pri nekaterih bo, pri drugih pa… Nov daljinski upravljalnik za Apple TV že ima USB-C…

Če Apple želi, da uporabniki sprejmejo MagSafe namesto USB-C, mora ta biti ne le boljši od obstoječe različice ampak mora biti boljši vsaj od Lightninga, po možnosti pa tudi od USB-C. Jim to do konca leta 2024 lahko uspe? Bomo videli…▪

preberite še to

Mobilno
Ponesite mobilno zabavo na novo raven

Ponesite mobilno zabavo na novo raven

Promocijsa vsebina
Samsung, pionir i...

Mobilno
WhatsApp Channels

WhatsApp Channels

Kanali, ki jim sledite, nudijo več zasebnosti od konkurence...

Mobilno
Galaxy Z serija je presegla letno prodajo Galaxy Note serije v Evropi
Mobilno
Kako Samsung Galaxy Tab S9 poenostavi vaše življenje

Kako Samsung Galaxy Tab S9 poenostavi vaše življenje

Promocijska vsebina
Razkritje novega tabličnega računalnika

Mobilno
Novi iPhone se bo hitreje polnil…

Novi iPhone se bo hitreje polnil…

…a hitrosti še ne bodo dosegale Androidov…

Mobilno
Večje udobje  v celotnem ekosistemu Samsung Galaxy

Večje udobje v celotnem ekosistemu Samsung Galaxy

Promocijska vsebina
Samsung najnovej...

Mobilno
Odklenjen, ko smo doma

Odklenjen, ko smo doma

Uporabniki telefonov Samsung Galaxy lahko svojo napravo nastavite tako, da je v domačem okolju ni potrebno odk...