Kako zaščititi svojo lastnino – video nadzor kot rešitev

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 10. 2023 04:05:00, Kategorija: Mobilno

Promocijska vsebina
Vsi se zavedamo, da danes postaja varnost vse bolj pomembna vrednota. V zadnjih časih se  soočamo z nepričakovanimi dogodki in posledičnim občutkom strahu. Zato je zdaj ravno pravi čas, da sprejmete nove tehnologije, povečate občutek varnosti in nadzora v lastnem domu, ter si malo oddahnete.

Kako zaščititi svojo lastnino – video nadzor kot rešitev

Kako bi bilo lepo, če bi vaš dom imel še dodaten par oči, ki bi nadzoroval vse, ko vas ni doma! Marsikdo ima firbčno sosedo, vendar obstaja bolj enostaven način, da zaščitite svoj dom, dragocenosti in denar ter ljubljene. In ta rešitev je domači video nadzor! Z njim zlahka postanete sam svoj varnostnik, 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu. V tem članku vam razkrivamo najnovejše rešitve domačega video nadzora, ki vam bodo pomagale prevzeti nadzor nad varnostjo vašega doma.

Kakšna je statistika vlomov v Sloveniji?
Preden začnemo s konkretnimi predlogi za varovanje vašega doma, je nujno, da vam prikažemo pomembnost te teme. Statistični podatki o številu vlomov v državi vas bodo presenetili. Še večji šok pa bo razkritje, kdaj najpogosteje pride do tatvin premoženja. Zapomnite si – samo z znanjem boste lahko tudi bolj učinkovito in enostavno zmanjšali verjetnost nezaželenega dogodka skorajda na minimum.

Poletna sezona se je zaključila. V tem obdobju je približno četrtina Slovencev uživala svoj prosti čas na plaži, ob jezeru ali v gorah – daleč od doma. Seveda je bila to odlična priložnost, da nepridipravi izkoristijo priložnost in gredo v akcijo. Prava vaba za njih so bili domovi, ki niso bili v tem času zavarovani. Ste kdaj na dopustu razmišljali, kakšna je verjetnost, da bo prišlo do vloma v vaš dom? Naj vam povemo. Statistični podatki kažejo, da se vlomi v Sloveniji najpogosteje zgodijo v času dopustov. Ampak, ali ste vedeli, da se največ vlomov ne zgodi v poletnih mesecih? Vlomilci najbolj obožujejo čas zimskih počitnic, natančneje prva dva meseca leta. Manj se jih zgodi v času poletnih počitnic, zato se lahko malce sprostite na plaži.

Številke za Slovenijo kažejo, da se je v letu 2020 v povprečju vsakodnevno zgodilo 7,6 vlomov. 63 % je bilo vlomov v stanovanjske hiše v naselju, 17 % pa v stanovanja v bloku. Slabih 7 % se je zgodilo v stanovanjske hiše zunaj naselja. To, da živite »sredi ničesar«, še ne pomeni, da ste manj varni kot v natrpani soseski. Toliko o tem, kako so sosede dober nadzorni organ.

Ne glede na to, kje živite, je v teh nevarnih časih zelo pomembno, da izvajate varnostne ukrepe in ustrezno zaščito. Policija sicer vsako leto podaja nasvete, kako zavarovati svoj dom pred vlomilci, ki si jih lahko ogledate tukaj. Vendar statistika med drugim kaže tudi, da so vlomi veliko pogostejši prav v tiste domove, ki nimajo nameščenega video nadzora.

Ali se splača namestiti video nadzor doma?
Ko sprejemamo odločitve, se velikokrat vprašamo, če je ta sprejemljiva s finančnega vidika. Pogostokrat pa se pozabimo vprašati, kakšne psihične posledice nosi dejstvo, da smo bili žrtve vloma. Tudi, če niste srečali vlomilca iz oči v oči, je še vedno velika možnost, da bo ta dogodek sprožil negativne občutke in čustva v vas. Kako premagati stisko v tem primeru, izvedite tu.  

Torej, če je vprašanje, ali je namestitev video nadzora za vas smiselna naložba, naj vam priskočimo na pomoč. Mi smo zagovorniki pravila, da je vedno bolje reagirati (pre)zgodaj kot (pre)pozno. Raziskava, ki se je osredotočila na vpliv videonadzornih kamer na stopnjo kriminalitete, je ugotovila, da na mestu, kjer se izvaja video nadzor, obstaja zmanjšana stopnja kriminala in vlomov. Več si lahko preberete tukaj.  

To pomeni, da je domači video nadzor preventivni ukrep, s katerim boste odpravili marsikatero skrb, hkrati pa deluje tudi kot varnostni ukrep, ki vam omogoča brezskrbnosti! Razlog za to se skriva v njegovih številnih prednostih, ki jih morate nujno prebrati v nadaljevanju. 

Vemo, da je vaš vsak dan poln skrbi, v teh nevarnih časih pa se morate osredotočati tudi na lastno varnost in zaščito. Resnica je, da nikoli ne moremo biti popolnoma pripravljeni na nepredvidljive dogodke – kot so vlomi, požari in naravne katastrofe. V zadnjih letih se veča število gospodinjstev, ki se odločajo za vgradnjo videonadzora v svoj dom. Čeprav cene videonadzora in celoten vložek za postavitev in montažo niso majhni in zanemarljivi, je to še vedno ključno za zagotavljanje varnosti. Kriminalci, ki se nameravajo prikrasti v vaš dom, bodo dvakrat premislili, ko bodo videli, da imate na fasadi varnostne kamere.

Varnostni sistem vam pomaga hitro reagirati v primeru poplave ali požara, zaznati gibanje sumljivih oseb ali spremljati, kaj počnejo vaši otroci in hišni ljubljenčki. Poleg tega lahko s pomočjo tehnologije vse to spremljate v realnem času, prek mobilnih naprav, tudi ko ste daleč od doma. Najpomembneje pa je, da vam videonadzor po namestitvi zagotavlja dolgoročno varnost, neprekinjeno in brez izpadov. Če potegnemo črto – zaskrbljenost ljudi v današnjem času obstaja, a obstaja tudi ustrezna rešitev, ki lahko zmanjša verjetnost tveganja na minimum. Če se vprašamo »ali se splača namestiti videonadzor za hišo?«, je odgovor naslednji: vlaganje v lastno varnost, zaščito premoženja in dragocenosti je vedno donosna in dolgoročna naložba.

Kako se gibljejo cene videonadzora?
Informiranje o cenah video nadzora je vedno priporočljivo. Svetujemo, da pomembnost namenite razmerju med ceno in kakovostjo, ter funkcijam in možnostim, ki jih video nadzor prinaša. V naslednjih vrsticah smo razložili, kaj vpliva na oblikovanje cen varnostnih kamer, katere so dražje in katere cenejše, katere so kvalitetne in katere nekvalitetne. Upamo, da vam bodo te informacije koristile pred končnim nakupom video nadzora.

Ko govorimo o cenah hišnega video nadzora, so te odvisne od različnih dejavnikov in zmogljivosti. Od proizvajalca, blagovne znamke, od tega ali se odločite za posamezne brezžične kamere ali za videonadzorni sistem, od vrste kamer itd. Cena je odvisna od vaših potreb in tega, kaj želite z montažo doseči, ter od proračuna, ki ga imate in ste ga pripravljeni nameniti za videonadzor.

IP kamere ali mrežne kamere na trgu izstopajo po kakovosti, zmogljivosti in HD ločljivosti. Danes vsebujejo najsodobnejšo tehnologijo in se pogosto uporabljajo kot profesionalna oprema. So odporne, imajo način nočnega vida, zaznajo tudi najmanjše premike, čistost slike in zvoka sta na najvišji ravni. Še več, združljive so združljivi z alarmnim sistemom in jih je mogoče upravljati na daljavo. Zaradi vsega tega veljajo za ene najbolje prodajanih, a je tudi zato njihova cena visoka. Natančneje, dražje so od drugih vrst kamer na trgu, a z razlogom.

Po drugi strani pa analogne videonadzorne kamere ne morejo doseči HD ločljivosti, zaradi zapletenih nastavitev in dolžin kablov včasih ne morejo pokriti celotnega območja, ki ga želite spremljati. Čeprav na trgu najdemo analogne kamere, ki so kombinacija IP modelov, je cena tovrstnega nadzora veliko ugodnejša in dostopnejša.

Zato, preden se odločite za dokončen nakup, analizirajte vse vidike, prednosti in slabosti, da boste lahko sprejeli za vas pravilno odločitev. Izvedite več o najbolj pomembnih značilnostih kamer za domači video nadzor.

Ne nameščajte video nadzora za svoj dom, dokler ne preberete zakona
Namestitev videonadzora za dom odpira še druga vprašanja o pravicah in obveznostih, vaših in vašega bližnjega okolja. Vse je zakonsko urejeno z ustavo, zato se je najprej potrebno seznaniti z vsemi določbami, da ne bodo zaradi vašega videonadzora kršene pravice vaše soseske.

Postavitev videonadzora za dom povzroča majhen konflikt interesov – iz razloga, ker imajo sosedje pravico do zasebnosti, vi pa pravico do varnosti. Zato mora biti celoten proces usklajen, da ne bo prišlo do zasebnega ali sodnega spora. Pazite, če je videonadzor nameščen na zunanjih stenah hiše in če vidno polje njegovega objektiva vključuje javne površine, sosedova dvorišča, sprehajališče – ​​potem morate zaprositi upoštevati dva stvari – Zakon o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov – GDPR. Tudi Zveza potrošnikov Slovenije podaja glavne smernice pri namestitve video nadzora v vašem domu, preberite jih tukaj.

Kako dejansko deluje videonadzor z mobilnim telefonom?
Se strinjamo - živimo v nevarnih časih. Zato je logično, da si želimo imeti vpogled v dogajanje na svojem dvorišču, tudi ko smo daleč od doma. Kako spremljati videonadzor preko mobilnega telefona? Enostavno! Z daljinski videonadzorom ali mobilni videonadzorom. Veliko število znamk video kamer ponuja združljivo aplikacijo v telefonu, ki jo prenesete popolnoma brezplačno, na skoraj vsak pametni telefoni z operacijskim sistemom Android in iOS. Nato vas čaka preprost postopek priklopa naprave. Z razpoložljivim dostopom do internetom in preko nameščene aplikacije lahko arhivirate slike in posnetke, spremljate delo iz več zornih kotov in različnih kamer. Če ste pogosto oz. večino časa zdoma, je daljinski video nadzor popolna izbira za vas. Ko boste šli vi na dopust, bodo šle tudi vaši skrbi.

Da povzamemo: če želite od daleč spremljati prenos vašega dvorišča v živo, morate biti najprej povezani na internet, tj. imeti Wi-Fi povezavo. Nato namestite aplikacijo, ki jo boste za iPhone prenesli iz App Store, za Android pa iz Google Play Store. S preprostim postopkom ustvarite svoj račun ter dodajte ID in geslo svoje kamere. Ali še lažje – poskenirajte kodo QR. Ko uspešno opravite vse opisane korake, vam bo na voljo prenos v živo oz. live stream, kjer lahko prilagodite število kamer na deljenem zaslonu, ločljivost itd. Prav tako lahko v nastavitvah nastavite kamere za zaznavanje sumljivih gibov, zaznavanje svetlobe in številne druge možnosti.

Mobilni nadzor videonadzora vam omogoča osnovno zmogljivost, možnost prejemanja e-poštnih obvestil, če nekdo poskuša vlomiti v vašo nepremičnino, če snema sumljiva gibanja ali druge oblike prekrškov. Prav tako je nadzor na daljavo primeren za nadzor hišnih ljubljenčkov, hišnih pomočnikov, varušk in otrok.

Ali je mogoče namestiti domači video nadzor brez interneta?
Najpogostejše vprašanje in dvom marsikoga, ki si želi postaviti videonadzor, je – ali je mogoče video nadzor uporabljati tudi, ko doma nimate dostopa do brezžičnega interneta? Kako povezati IP ali Wi-Fi kamero z mobilnim telefonom brez internetne povezave? Če doma nimate dostopa do interneta, so možni trije scenariji: ena rešitev je popolni videonadzor, druga in tretja pa sta Wi-Fi ali 4G kamere.

Že besedna zveza video nadzorni komplet oz. video nadzorni sistem nam pove, da gre za paket, ki vsebuje vse, kar potrebujete za montažo in delovanje: kamero, snemalnik, trdi disk, ohišje, koaksialne kable itd. Ta varnostni sistem lahko snema posnetke tudi brez internetne povezave, saj se kamere samodejno povežejo s snemalnikom in uporabljajo svoj internet. IP ali IR kamere, ki so priložene videonadzornemu kompletu, morajo biti povezane s televizorjem in tako se boste najlažje zavarovali brez povezovanja.

Naslednja možnost so Wi-Fi kamere, ki lahko delujejo samostojno, brez Wi-Fi povezave. Če dobite brezžične kamere Wi-Fi, vam v hiši ni treba imeti interneta, da bi spremljali, kaj se dogaja. Zunanje varnostne kamere je mogoče povezati z usmerjevalnikom in neposredno komunicirati z njim. Prednost tovrstne kamere je v tem, da shranjuje in posreduje podatke v sistem, torej v sprejemnik. Torej, če pride do nesreče in je zunanja enota polomljena, ukradena ali ugrabljena, boste še vedno imeli dostop do pomnilnika. In to zagotavlja, da si lahko shranjene videoposnetke ogledate pozneje, v telefonu ali kjer koli s povezavo Wi-Fi.

In zadnja – tretja možnost, če v hiši nimate fiksnega interneta, želite pa nadzor od daleč – 4G kamere. Ta vrsta varnostne kamere uporablja kartice SIM z mobilno tarifo. Gre za tako imenovani videonadzor Reolink, ki deluje samostojno. Kamere 4G uporabljajo mobilno omrežje in mobilne podatke, zato vam bodo na voljo vse funkcije: ogled prenosov v živo, kjer koli že ste, arhiviranje posnetih videoposnetkov na kartico SD in prejemanje obvestil o kakršni koli sumljivi zaznavi.

Kaj pravzaprav mislimo, ko v Googlu vpišemo "vse za videonadzor"?
Ko kupujemo karkoli, še posebej pomemben in kompleksen sistem, kot je videonadzor, ne želimo razmišljati o tem, ali kaj manjka, kje kupiti dodatne dele, kako vse povezati, da bo delovalo itd. Priporoča se, da vgradimo celoten sistem video nadzora, ki nam ponuja celovito rešitev že v prvem koraku, ki je tudi edini.

Kot smo že navedli, imajo video nadzorni sistemi oz. kompleti vse potrebne komponente za namestitev in delovanje: kamero, snemalnik, trdi disk, ohišje, razdelilnik, kable itd. Komplet vam omogoča enostavno in hitro doseganje velike pokritosti tudi pri večjih objektih. Za povprečno gospodinjstvo z dvoriščem predstavljajo sistemi kamer idealna rešitev.

Z internetno povezavo lahko spremljate dogajanje okoli doma tudi iz svojega mobilnega telefona ali tablice, tudi ko niste doma, kar je velika prednost. Število kamer se razlikuje od kompleta do kompleta, odvisno od tega, koliko kotov in območij želite zavarovati. Najdete lahko video nadzorni komplet z 2, 4 ali 8 varnostnimi kamerami. V nekaterih so vse kamere enake, nekatere pa vsebujejo kombinacijo kupola kamer, full HD oz. kamer s polno visoko ločljivostjo itd. Pred nakupom je pomembno, da se seznanite z vsemi zmogljivostmi sistema, predvsem, pa tudi, da izberete ločljivost, ki bo ustrezala vašim potrebam. Pomemben podatek pri izbiri je, koliko časa se hranijo posneti nadzorni videoposnetki. Zaradi varnosti je najbolje izbrati video nadzorni sistem, ki ima garancijo, s podrobnimi navodili za namestitev in priklop. Video nadzor, ki ustreza vašim potrebam, odkrijte tukaj.

Če upoštevamo vse to – cene, zmogljivost, rešitve, možnosti, občutek varnosti – je investicija v varnostni sistem povsem upravičena. Osebna varnost je na prvem mestu, zato nikoli ni dobro razmišljati v smeri »ah, nam se to ne bo zgodilo«. Ko gre za varnost vas in vaše družine, ne smete varčevati.▪

preberite še to

Mobilno
S24 Ultra postavlja nove standarde v svetu mobilne umetne inteligence
Mobilno
Stranišče je čistejše od telefona

Stranišče je čistejše od telefona

Raziskava je pokazala, da je povprečen zaslon pametnega telefona trikrat bolj umazan od povprečnega strani&sca...

Mobilno
Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Nova Samsung Galaxy S24 serija je dostopna v Sloveniji

Promocijska vsebina
Galaxy S24 odpir...

Mobilno
Nova era mobilne tehnologije

Nova era mobilne tehnologije

Promocijska vsebina
Galaxy S24 serija z umetno inteligenco.

Mobilno
Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Predstavljamo Galaxy XCover7 in Galaxy Tab Active5

Promocijska vsebina
Popolna me&scaro...

Mobilno

"No ja" rešitev vsakdanje težave

Verjetno najbolj nenavaden kos nosljive elektronike, ki pa pomaga rešiti težavo, na katero ste skoraj z...

Mobilno
Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Vas je strah letenja? Po tej poučni igri vas mogoče bo...

Včasih sporočila dosežejo ravno nasprotni učinek od želenega. In eden takšnih je najverjetneje tudi ta.

Mobilno
Čarobnost božiča s Huaweiem

Čarobnost božiča s Huaweiem

Promocijska vsebina
Ves december se ...

Mobilno
Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Tri besede, ki vam bodo morda rešile življenje

Ideja, ki na čudovito preprost način rešuje življenja. Kako? Z besedami. In to le tremi...