Kam s starim telefonom?

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 5. 04. 2023 20:03:00, Kategorija: Mobilno

Ga imeti za rezervo? Ga prodati? Zamenjati »staro za novo«? Kako se prepričati, da so naši podatki res zbrisani?

Kam s starim telefonom?
Kupili ste nov telefon in zdaj se je potrebno odločiti, kaj narediti s starim. Intuicija nam pravi, da ga je najbolje shraniti »za rezervo«, če slučajno novi odpove. In potem ga imamo nekje v kakšnem predalu, dokler… dokler ni baterija čisto fuč, stvar pa tako zastarela, da niti za rezervo ni kaj prida.

Druga možnost je, da telefon prodamo, kar pa s seboj prinaša kar nekaj problemov in dilem. Lahko »zasebno« preko Bolhe, FB marketa ali kakšne podobne storitve ali pa ga ob nakupu novega telefona menjamo »staro za novo«. V obeh primerih zanj dobimo nekaj denarja, se pa pojavi kar nekaj vprašanj oziroma težav. Prodaja preko oglasnikov lahko pomeni, da bomo z malo sreče za telefon dobili nekaj evrov več, a bo zato treba čakati nekaj dni ali tednov, da se pojavi »pravi« kupec, se z njim pogajati za ceno in na koncu dogovarjati za srečanje ali pa se ukvarjati s pošiljanjem po pošti in poštnino. Bolj priročen način je »staro za novo«. Je hiter, ni se nam treba ukvarjati z logistiko, je pa res, da bomo za stari telefon dobili verjetno nekaj manj in da menjava včasih ni mogoča za vse stare telefonov oziroma so ti zelo različno ovrednoteni.

Tretja možnost je, da telefon preprosto vržemo stran. To je seveda najlažji, a tudi najbolj škodljiv način. Prvič zato, ker ga s tem ne bomo »unovčili« ne kot rezervo, ne kot način znižanja stroškov novega telefona, seveda pa ne gre pozabiti okoljskega vpliva. V Evropi kar dve tretjini odpadne, odslužene ali zastarele elektronske opreme konča na smetiščih skupaj z ostalimi odpadki, kar je sicer nekaj manj kot marsikje drugod po svetu, a še vedno ogromno. In temu primerna je seveda obremenitev okolja. Si res želimo biti del problema?

Obstaja pa še eno vprašanje, na katerega moramo najti odgovor. In to je varnost podatkov. Smo s starega telefona res odstranili vse osebne in/ali poslovne podatke? Si lahko privoščimo, da jih nekdo prikliče nazaj? Je postavljanje telefona na tovarniške nastavitve dovolj?

Kaj torej narediti, da za telefon nekaj dobimo, hkrati pa smo prepričani, da na njem nismo pustili osebnih podatkov in da s tem ne bomo obremenjevali okolja?

Naš predlog je vsekakor eden od načinov organiziranega odkupa, ki jih nudijo mnogi prodajalci oziroma proizvajalci. Za posameznike, še bolj pa za podjetja, je recimo na voljo storitev, imenovana Risajkl, ki deluje nekako takole:
  1. V storitev vnesete osnovne podatke o napravah, ki jih želi prodati (telefon, tablica, pametna ura…),
  2. Ponudnik podatke pregleda in poda oceno vrednosti naprav,
  3. Če se z ocenjeno vrednostjo strinjate, se naprave oddajo v diagnostiko,
  4. Ponudnik izvede profesionalno diagnostiko naprav in poda končno oceno vrednosti, po želji pa pošlje tudi poročilo o stanju posameznih naprav,
  5. Če se z oceno vrednosti strinjate, ponudnik s profesionalnim orodjem na trajen in nepovraten način izbriše podatke in izda certifikat o izbrisu, certificirano brisanje podatkov pa se po želji lahko izvede tudi takoj ob prevzemu aparatov in ob prisotnosti predstavnika stranke oziroma prodajalca.
In v čem se takšno brisanje razlikuje od postavljanja telefona na tovarniške nastavitve? Predvsem po načinu brisanja. To se izvaja s pomočjo orodij, ki podatke zbrišejo na način, da njihova obnovitev ni mogoča niti z upoorabo najsodobnejših laboratorijskih tehnik. To pa seveda pomeni miren spanec...

preberite še to

Mobilno
»Fashion Forward« preboj tehnologije v modnem svetu

»Fashion Forward« preboj tehnologije v modnem svetu

Promocijska vsebina
Ste naveličani ...

Mobilno
Paralizirala ga je - igrica

Paralizirala ga je - igrica

Po dveh dnevih igranja igre na telefonu naenkrat ni več čutil nog in rok. Paralizo je rešila šel...

Mobilno
Xiaomi je globalno predstavil serijo Xiaomi 13T

Xiaomi je globalno predstavil serijo Xiaomi 13T

Promocijska vsebina
Od 27.9. darilo ob nakupu naprave iz serije Xiaomi 13T – Mi Smart Air Fryer 3.5L

Mobilno
Dron v Ljubljani dostavil velikanski iPhone 15

Dron v Ljubljani dostavil velikanski iPhone 15

Promocijska vsebina
Danes je po druž...

Mobilno
Ponesite mobilno zabavo na novo raven

Ponesite mobilno zabavo na novo raven

Promocijsa vsebina
Samsung, pionir i...

Mobilno
WhatsApp Channels

WhatsApp Channels

Kanali, ki jim sledite, nudijo več zasebnosti od konkurence...

Mobilno
Galaxy Z serija je presegla letno prodajo Galaxy Note serije v Evropi
Mobilno
Kako Samsung Galaxy Tab S9 poenostavi vaše življenje

Kako Samsung Galaxy Tab S9 poenostavi vaše življenje

Promocijska vsebina
Razkritje novega tabličnega računalnika

Mobilno
Novi iPhone se bo hitreje polnil…

Novi iPhone se bo hitreje polnil…

…a hitrosti še ne bodo dosegale Androidov…

Mobilno
Večje udobje  v celotnem ekosistemu Samsung Galaxy

Večje udobje v celotnem ekosistemu Samsung Galaxy

Promocijska vsebina
Samsung najnovej...