Najbolj in najmanj varni komunikacijski programi

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 2. 11. 2020 07:53:00, Kategorija: Mobilno

Kateri mobilni komunikacijski programi nudijo največ in najmanj varnosti in zasebnosti.

Najbolj in najmanj varni komunikacijski programi
Povprečen uporabnik uporablja kar nekaj komunikacijskih programov. Facebook Messenger, Instagram, Viber, WhatsApp, Zoom, LinkedIn… Toda kako varni so? Kateri njihovi elementi oziroma funkcije so najbolj tvegani? Kako, če sploh, varujejo našo zasebnost? Kateri najbolj »pijejo« baterijo? Na vsa ta vprašanja odgovarja zanimiva analiza, objavljena pretekli ponedeljek. Izvedla sta jo Talal Haj Bakry in Tommy Mysk, v celoti si jo lahko ogledate tem naslovu, tukaj le nekaj poudarkov.

Eden od najbolj »kontroverznih« elementov komunikacijskih programov so predogledi povezav. Saj veste, če kopirate povezavo do neke zanimive vsebine in jo prilepite v sporočilo, se samodejno ustvari njen predogled. Zadeva je očesu vsekakor zelo prijazna, ni pa brez težav. Ta, da nam »odjeda« na trenutke že tako omejeno hitrost, pravzaprav ni tako huda kot ta, da so te povezave lahko nevarne. Za kaj gre?

Nastanek predogleda povezave deluje nekako takole. Ko v neko sporočilo vključite spletno povezavo in jo pošljete preko katerega od omenjenih programov, se aplikacija (ali njen pooblaščen »zastopnik«) najprej poveže s to stranjo, jo pregleda in iz nje izlušči vsebino za predogled. Ti pregledovanje pa je lahko žgečkljivo, saj ga je mogoče uporabiti v zle namene. Lahko »le« za zbiranje zasebnih podatkov, lahko pa tudi za širjenje zlonamerne programske opreme ali pa, kot lahko vidite v spodnjem videu na primeru Instagrama, sprožita prenos velikih datotek. Tudi več gigabajtov velikih. Kar seveda ne vpliva le na varnost in pasovno širino ampak tudi na porabo baterije.


Dodatna težava Instagrama je tudi v tem, da se na strežniku za generiranje predogleda zažene tudi koda JavaScript, če je ta »omenjena« v deljeni internetni povezavi.


Avtorja sta glede tega stopila v kontakt s Facebookom, a dobila odgovor, da aplikaciji Facebook in Instagram delujeta tako, kot bi morala, da težav ni, da se vsa koda JavaScript varnostno preverja in da se velike datoteke (slike) ne prenašajo ampak le njihova pomanjšana slika. No, avtorja sta, kot lahko vidite v gornjem videu pokazala, da to ni res, saj sta uspela prenesti 2,6 GB veliko datoteko ISO, preimenovano v format PNG. Facebook Messenger in Instagram sta torej najbolj problematična, nista pa edina. Le malenkost bolje se je odrezal revcimo LinkedIn, ki ni prenesel celotne datoteke ampak le njenih prvih 50 MB.

Ali lahko šifriranje med končnima uporabnikoma (end-to-end encryption) pomaga? Ja in ne. Aplikacija Line recimo podpira tovrstno šifriranje (prej omenjena trojica ga ne), a vseeno pošilja povezavo strežniku za izdelavo predogleda, kar šifriranju seveda odvzame več ali manj ves namen.

Google Hangouts, Slack, Twitter in Zoom prav tako omogočajo prenos datotek, vendar imajo vgrajeno varovalo, ki omejuje količino prenosa na 15 do 50 MB.

Kateri programi pa so najbolj varni? Tisti, ki podpirajo šifriranje med končnima uporabnikoma, ne dovoljujejo prenosa večjih datotek in ne dovoljujejo izvajanja zlonamerne kode. In kateri so to? Kot lahko vidite v spodnji tabeli (večja je v galeriji) so se v študiji najbolje odrezali iMessage, Signal, Threema, WhatsApp in Viber, najslabše pa Facebook Messenger, Instagram in LinkedIn.

Vir: Mysk.blog

preberite še to

Mobilno
Lov na skriti zaklad

Lov na skriti zaklad

Promocijska vsebina
Ideja za zimsko družinsko pustolovščino...

Mobilno
E-črnilni telefon

E-črnilni telefon

Prvi video telefona z barvnim e–črnilnim zaslonom…

Mobilno
Prvi s kamero pod zaslonom

Prvi s kamero pod zaslonom

ZTE Axon A20, prvi telefon brez »luknjice« ali »dekolteja«, je zdaj na voljo po vsem s...

Mobilno
Vemo (še) malo več

Vemo (še) malo več

Pricurljali so nekateri novi podatki o LG-jevem raztegljivem telefonu

Mobilno
Bistveno boljša avtonomija

Bistveno boljša avtonomija

Prihajajoči Samsung Galaxy S21 z vezjem Exynos 2100 naj bi z enim polnjenjem držal kar 35 odstotkov dlje&helli...

Mobilno
V pripravi tudi OnePlus ura

V pripravi tudi OnePlus ura

OnePlus razvija svojo prvo pametno uro, na trgu bi lahko bila že spomladi…

Mobilno
Najcenejši Samsungov 5G-model

Najcenejši Samsungov 5G-model

Samsung je objavil prvi uradni video svojega Galaxy A42 5G.

Mobilno
Kaj bo ponudil novi Exynos?

Kaj bo ponudil novi Exynos?

Samsung ga bo razkril 12. januarja…

Mobilno
Snapdragon 888 ni ravno divjak

Snapdragon 888 ni ravno divjak

Prvi testi Qualcommovega Snapdragon 888 niso najbolj navdušujoči.

Mobilno
Se bo Harmony OS pridružil Androidu in iOS?

Se bo Harmony OS pridružil Androidu in iOS?

Huaweijev Harmony OS sedaj deluje tudi na telefonih. Bo android dobil resno konkurenco?

Mobilno
Zakaj pa ne trije?

Zakaj pa ne trije?

Oppo razvija dvojno prepogljiv zaslon in s tem tri velikosti zaslona

Mobilno
LG WING 5G

LG WING 5G

Telefon, ki ruši marsikatero predstavo o tem, kako naj pametni telefon izgleda… in kaj naj ponuj...