Proizvajalci lažejo

Avtor: Uredništvo, Objavljeno: 13. 04. 2018 03:52:00, Kategorija: Mobilno

Raziskava je pokazala, da ga praktično ni proizvajalca Androidnih telefonov, ki bi bil iskren glede varnostnih posodobitev.

Proizvajalci lažejo

Kar nekako navadili smo se že, da nas telefon dokaj pogosto obvešča, da so za operacijski sistem v njem na voljo varnostne posodobitve in da naj jih namestimo. Večina teh popravkov prihaja od Googla, saj je on tisti, ki razvija Android, distribucija pa praviloma poteka preko proizvajalčeve mreže, saj ta pred izidom preverja, da se nadgradnja slučajno kje ne »stepe« z njihovimi dodatki in spremembami.

Pri tem je seveda povsem umestno vprašanje ali proizvajalci res upoštevajo vse varnostne nadgradnje in jih posredujejo svojim uporabnikom ali pa tu in tam kakšno preskočijo. Na vprašanje so se odločili odgovoriti pri Security Research Labs. In kaj so ugotovili?

Podrobnosti bo skupina predstavila na današnji varnostni konferenci Hack in the Box v Amsterdamu, nekaj malega pa je znanega že sedaj. Android med drugim vsebuje tudi informacije o telefonu, med katerimi je tudi informacija o zadnjih naloženih popravkih. Nekako logično bi bilo, da če imamo zadnjo različico, je naš telefon ažuren in neobčutljiv na vse do sedaj odkrite težave. A ni čisto tako. Vsi proizvajalci, ki so jih testirali, razen Googla, naj bi do sedaj že kdaj preskočili kak popravek tako, da ga niso vključili v nadgradnjo ali pa so preprosto v sistemu le zamenjali datum in nadgradnje niso niti izvedli.

In kdo so največji grešniki? Security Research Labs jih je razdeli v štiri skupine. Poleg Googla sta glede popravkov najbolj vestna Sony in Samsung, saj naj bi glede na prikazano raven oziroma datum nadgradnje preskočila največ en popravek. Na drugem mestu so Nokia, OnePlus in Xiaomi, ki so preskočili od ene do treh nadgradenj, HTC, Motorola, Huawei in LG naj bi zamudili med tri in štiri, TCL in ZTE pa več kot štiri.

Zakaj je tako? Zakaj to počnejo? Ko malce pogledamo telefone teh proizvajalcev vidimo, da je največ »preskokov« pri telefonih, ki jih poganjajo procesorji MediaTek. Ima MediaTek težave pri prilagajanju popravkov njihovim procesorjem ali pa imajo težave tisti, ki jih uporabljajo v svojih izdelkih, ni jasno. Ena od razlag je tudi ta, da se te procesorje vgrajuje v cenejše telefone, ki tako ali tako niso deležni poštene podpore.

In kako ugotoviti, v kakšnem stanju je naš telefon? Tako, da zaženete najnovejšo različico aplikacije SnoopSnitch, ki jo je razvil omenjeni Security Research Labs. V njej je med drugim tudi funkcija, imenovana »Android patch level analysis«. Mi smo ga zagnali na našem telefonu OnePlus 3 in dobili sporočilo, da ničesar ne manjka, je pa nekaj nedoslednosti.

Vir: Wired

preberite še to

Mobilno
Najhitrejši polnilnik

Najhitrejši polnilnik

Xiaomi je izdelal polnilnik za telefon, ki 4000 mAh baterijo napolni v vsega 17 minutah.

Mobilno
A res delujejo?

A res delujejo?

Ali protivirusni programi na Androidu res delujejo? Da, a le redki. Slabih 10 odstotkov...

Mobilno
Apple vrača udarec

Apple vrača udarec

Če konkurenci še ni uspel vrniti, jo je pa vsaj razjezil lahko…

Mobilno
Evropejci bomo lahko izbirali

Evropejci bomo lahko izbirali

Google bo evropskim uporabnikom Androida omogočal izbira privzetega brskalnika in iskalnika.

Mobilno
Prihaja »Call of Duty: Mobile«

Prihaja »Call of Duty: Mobile«

Na Androidu in iOS-u ga bo mogoče igrati brezplačno.

Mobilno
Načrtovanje pošte

Načrtovanje pošte

Bo Gmail končno dobil funkcijo časovnega načrtovanja pošiljanja elektronske pošte?

Mobilno
Upogljiva gorila

Upogljiva gorila

Bo Gorilla iz upogljivih naredila prave prepogljive telefone?

Mobilno
Bo OnePlus 7 tak?

Bo OnePlus 7 tak?

Brez roba, z dvižno prednjo ter tremi zadnjimi kamerami…

Mobilno
Baterijski debelušček

Baterijski debelušček

Bi imeli telefon, ki lahko z enim polnjenjem predvaja video dva dni in nudi 90 ur pogovorov?

Mobilno
Nosljivi telefon

Nosljivi telefon

Tudi ure dobivajo upogljive zaslone in postajajo še bolj pametne in uporabne.

Mobilno
Prvi 4K telefon 21:9

Prvi 4K telefon 21:9

Sony Xperia 1 je prvi telefon z zaslonom 4K OLED in dokaj nenavadnim slikovnim razmerjem 21:9.

Mobilno
Bo Apple znal odgovoriti?

Bo Apple znal odgovoriti?

Nekateri analitiki pravijo, da ne prav hitro...